Imaginile dezastrului în Madagascar: Ciclonul Batsirai a ucis cel puţin 30 de persoane şi a distrus locuinţele oamenilor
Bilanţul ciclonului Batsirai, care a părăsit Madagascarul luni, a crescut la 30 de morţi, potrivit unui bilanţ actualizat al autorităţilor, care ar putea creşte, în contextul în care contnuă să se descopere corpuri între dărâmăturile caselor surpate, relatează AFP, citat de news.ro.
De Redactia Observator la 09.02.2022, 15:29Biroul Naţional de Gestionarea Riscurilor şi Catastrofelor (BNGRC), care compilează elemente din regiunile cele mai afectate, situate mai ales pe coasta de est a insulei la Oceanul Indian, a anunţat miercuri că numărul morţilor a crescut de la 21 la 30.
Acest organism public a înregistrat, de asemenea, 94.000 de sinistraţi şi aproape 60.000 de deplasaţi, în contextul în care numeroase ONG-uri şi ONU au început să desfăşoare resurse şi echipe pentru a ajuta victime ale acestor ploi diluviene şi rafale de vânt extrem de puternice.
Ciclonul tropical a lovit Madagascarul în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o zonă de coastă de 150 de kilometri lungime, puţin populată şi agricolă, după care s-a deplasat către centru, unde a devastat ”orezăria” ţării şi a deversat râuri în orezării, alimentând temeri cu privire la o criză umanitară.
Ciclonul care a făcut prăpăd în Madagascar
- Cel puţin 44 de oameni au murit în urma inundaţiilor devastatoare din Turcia. Căutările celor dispăruţi continuă
- Nordul Turciei, lovit de un ciclon: 5 persoane au murit, mai multe blocuri s-au prăbuşit. Două orașe arată de...
- Ciclon devastator în Marea Neagră. Inundații ca după tsunami în Turcia, oamenii s-au suit pe case și cer...
Experţi germani au sosit în Madagascar, una dintre cele mai sărace ţări din lume, pentru a ”sprijini răspunsul umanitar în zone afectate de Batsirai”, anunţă BNGRC. Lucrări se aflau în curs la 20 de drumuri şi 17 poduri, afectate de ciclon, care izolează sate.
”Orezării sunt devastate, recoltele de orez sunt pierdute. Este principala cultură a locuitorilor, iar securitatea alimentară le va fi afectată grav în următoarele trei-şase luni dacă nu acţionăm imediat”, avertizează directoarea Programului Alimentar Mondial (PAM) în Madagascar Pasqualina DiSirio.
Această agenţie ONU a distribuit mese calde la Manakara, una dintre cele mai afectate localităţi.
Numeroase ONG-uri, între care Action Contre la Faim, Handicap International, Save the Children sau Médecins du Monde - s-au mobilizat înaintea ciclonului şi au poziţionat material şi medicamente. În paralel cu ajutorul oferit de Guvern, ele acordă asistenţă sinistraţilor - hrană, îngrijiri de sănătate de bază şi material de bucătărie, pături şi produse de igienă.