Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video SUA, sub ameninţarea celei mai grave furtuni din ultimii 100 de ani. 6 milioane de americani au fost evacuaţi din calea uraganului Milton

Şase milioane de americani sunt evacuaţi din calea unui uragan feroce! Ciclonul ameninţă Statele Unite cu vânt de 250 de kilometri pe oră şi inundaţii catastrofale. Europa luptă şi ea cu o vijelie infernală, care va ajunge şi în România în weekend.

de Redactia Observator

la 09.10.2024 , 21:20

Statul Florida este plin de oraşe-fantomă părăsite în grabă de localnici. Pe străzi se văde încă ce dezastru a făcut ciclonul de acum două săptămâni.

Autorităţile au ordonat evacuarea obligatorie. Pacienţii din 10 spitale au fost duşi în locuri sigure. Însuşi preşedintele Joe Biden a lansat un avertisment dur. 

Cea mai puternică furtună din ultimii 100 de ani

Articolul continuă după reclamă

"Ar putea fi una dintre cele mai grave furtuni din ultimii 100 de ani în Florida. Dacă aţi primit ordin de evacuare ar trebui să plecaţi acum! Ar fi trebuit să evacuaţi deja. Este o chestiune de viaţă şi moarte şi asta nu este o metaforă", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA. 

Pe acelaşi subiect

Exodul americanilor ameninţaţi de uraganul Milton durează de două zile şi două nopţi. Maşinile formează o coloană kilometrică pe autostrăzile care duc în zone înalte. 

"Inundaţiile provocate de furtună sunt marele pericol. La uraganul Helene am avut 1,8 metri de apă în casa noastră. Cred că de data asta vom fi loviţi tare", spune un localnic.

Până şi pinguinii de la Acvariul din Florida au fost evacuaţi. 

"I-am trimis la un etaj superior, mult deasupra oricărui tip de val de maree care ar putea afecta clădirea", spune un angajat.

Sateliţii meteo confirmă: uraganul are o putere imensă şi vine însoţit de tornade distrugătoare, iar meteorologii cred că în unele oraşe, nivelul apei la ajunge la patru metri. 

"Imaginaţi-vă 1,8 metri de inundaţii provocate de furtună. Apa inundă complet parterul caselor şi magazinelor. Imaginaţi-vă asta: 2,7 metri sau mai mult de apă. Nu se poate supravieţui acestui nivel", spune un meteorolog. 

În ciuda avertismentelor, sute de mii de americani vor înfrunta vijelia în casele lor, cu provizii de apă, mâncare şi generatoare de electricitate. 

"Nu mai sunt locuri libere, nu ai unde să mergi în Georgia sau Carolina. Toate camerele de hotel sunt ocupate", spun localncii

Vreme extremă şi în Europa

Vreme extremă şi în Europa. O treime din Franţa este sub alertă portocalie de ploi torenţiale şi inundaţii. La Marsilia, canalizarea nu a mai făcut faţă puhoaielor, iar străzile s-au umplut de apă. Zeci de automobile şi autobuze au rămas blocate. Localnicii au încercat să facă haz de necaz. 

"Când am plecat dimineaţă mi-am spus că ar fi trebuit să îmi iau costumul de baie. Toată zona din jurul resturantului era inundată", spune un localnic. 

Furtuna a trecut şi prin Spania. A smuls zeci de acoperişuri şi a pus la pământ copaci. Opt parcuri din Madrid au fost închise, iar mai multe zboruri, anulate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Limitaţi accesul copiilor la reţelele sociale?
Observator » Ştiri externe » SUA, sub ameninţarea celei mai grave furtuni din ultimii 100 de ani. 6 milioane de americani au fost evacuaţi din calea uraganului Milton