Antena LIVE

O fetiţă de 12 ani a murit de Covid la 6 zile după ce a contractat "o tuse minoră", în Marea Britanie

O fetiţă de 12 ani, cu „un zâmbet care lumina fiecare cameră în care intra” a murit la doar câteva zile după apariția unor complicaţii legate de Covid-19.

De la 14.10.2021, 15:54
O fetiţă de 12 ani a murit de Covid la 6 zile după ce a contractat "o tuse minoră", în UK Shutterstock

Fabiana Zoppelli, care avea sindromul portului plutitor, o tulburare genetică rară, a contractat o „tuse minoră” pe 1 iunie înainte de a se îmbolnăvi grav de virus, anul trecut. Mama școlăriței, Itohan Ehiggie, a sunat la medic pe 3 iunie după ce Fabiana a dezvoltat o erupție cutanată și a început să vomite. A fost atunci dusă de urgenţă la secția de Primiri Urgențe de la Spitalul Royal Oldham.

Fetiţa bolnavă de Covid a fost plimbată între 3 spitale

În ciuda faptului că părinţii spuneau că era un copil sănătos în general, starea de sănătate a micuţei s-a înrăutăţi rapid. Cu un test Covid pozitiv, medicii au luat hotărârea de a o transfera la Spitalul de Copii din Manchester. A început să aibă febră şi saturaţia oxigenului să-i scadă, fiind din ce în ce mai greu de stabilizat, moment în care medicii au luat din nou decizia de a o transfera la Spitalul de Copii Alder Hey din Liverpool pentru a fi plasată pe un aparat de oxigenare cu membrană xtracorporală (ECMO). În data de 7 iunie, când era pe punctul de a părăsi spitalul cu un ventilator mobil, a intrat în stop cardiac, medicii nemaiputând să o salveze.

O anchetă de două zile cu privire la moartea Fabianei a început la Rochdale Coroner's Court pe 11 octombrie. O asistentă a declarat că fata arăta „din ce în ce mai slăbită şi palidă”, cu „temperatura de până la 40 de grade Celsius şi o scădere incontrolabilă a oxigenului”. În data de 3 iunie a fost plasată la un ventilator, însă până a doua zi, la 6 dimineaţa, starea sa de sănătate ajunsese la un nivel critic. Un medic a descris cazul ei ca fiind cel mai grav pe care l-a văzut la un copil de-a lungul întregii pandemii.

Pe acelaşi subiect

Mama ei, Ehiggie, a spus că Fabiana era o fetiţă dulce căreia îi plăceau muzica, mâncarea, jocurile şi să îi ajute pe cei din jur. „Ar fi oferit întotdeauna o mână de ajutor celor care au nevoie, în special celor mici”, a povestit aceasta. Niciun alt membru al familiei nu s-a îmbolnăvit de coronavirus.

Fabiana s-a mutat alături de întreaga familie din Italia în Marea Britanie în martie 2015. Suferea de o afecțiune extrem de rară, numită sindromul portului plutitor, ceea ce o făcea să aibă o statură mică de înălţime, o creştere lentă şi o întârziere în dezvoltarea vorbirii. Când şcoala s-a închis la începutul pandemiei, şcolăriţa a rămas acasă, învăţând de la distanţă şi petrecându-şi timpul liber urmărind tot felul de clipuri pe TikTok.

În ceea ce priveşte rezultatul testului Covid-19, acesta nu a fost trimis decât la ora 21:30 pe 5 iunie, la două zile după ce a fost recoltat. Totuşi, mama Fabianei nu a fost informată despre acest rezultat decât 12 ore mai târziu.

În timpul anchetei, femeia a cerut explicaţii şi a vrut să afle motivul pentru care fiica ei nu a fost transferată mai repede la spitalul de copii Alder Hey. Ca răspuns, medicii au subliniat că starea Fabianei se afla în acel moment într-o stare extrem de instabilă.

„Era o boală necunoscută şi credința la acea vreme era că copiii nu aveau cum să sufere complicaţii atât de grave la Covid. La acea vreme, Covid era foarte puțin înțeles, nu doar în cazul adulților, ci chiar mai mult în rândul pacienţilor de vârstă fragedă. Nu am văzut niciodată copii care să sufere de complicații Covid, așa cum a făcut-o Fabiana. Am crezut că starea ei se va îmbunătăți. Nu am văzut niciodată un copil transferat pentru terapie intensivă în ultimele 18 luni. Este un caz foarte neobișnuit la un copil. Putem presupune doar că s-a îmbolnăvit de Covid undeva în comunitate”, a declarat medicul pediatric Prakash Kamath, al Pennine Acute Hospitals NHS Trust.

Medicul legist, Nicholas Flanagan, a decis că Fabiana a murit ca urmare a unor complicaţii din cauza sindromului inflamator și sindromului respirator acut sever (SARS) cauzat de coronavirus, relatează Daily Mail. De asemenea, acesta spus că într-adevăr boala de care suferea, sindromul portului plutitor, ar fi agravat starea în care se afla, dar nu a fost cel care a cauzat decesul: „Fabiana se simţea foarte, foarte rău şi era extrem de nefericită având durerile la nivel pulpomar pe care le dezvoltase în acelaşi timp cu alte complicaţii ale sistemului inflamator. În general era un copil sănătos înainte să dezvolte tusea. În plus nu se cunoaşte o persoană infectată cu Covid cu care să fi intrat în contact. S-au făcut toate eforturile pentru a ne asigura că va supravieţui, dar din nefericire nu s-a mai putut”

Omagii aduse de şcoală pentru fetiţa răpusă de Covid

Cadrele didactice, directorul şi personalul şcolii primare la care mergea fetiţa i-au adus un omagiu emoţionant. Profesorii de la Corpus Christi au descris-o pe Fabiana drept „uimitoare și populară” și au spus că făcuse progrese uriașe în cei patru ani de școală.

„Era o fată uimitoare. Ne-a îmbogăţit şcoala, cât și întreaga comunitate cu entuziasmul și dragostea ei pentru viață. Era prietenoasă cu toată lumea şi încerca tot posibilul să reuşească în ceea ce-şi propunea. Încerca orice. Se antrena cu echipa de fotbal a şcolii, mersese cu alţi colegi într-o excursie la Paris unde a văzut opere de artă uimitoare. Avea un zâmbet care lumina fiecare cameră în care intra. Vă rog să o purtaţi pe Fabiana în gânduri, să vă rugaţi pentru familia ei în aceste momente dificile. Să fim recunoscători că am petrecut timp cu ea și să ne rugăm pentru liniştea familiei sale. Cadrele didactice sunt devastate de aflarea veştii şi transmit compasiune pentru cei afectaţi de tragedie. Flori au fost deja trimise familiei Fabianei în numele întregii comunități și am contactat părinții pentru a oferi sprijinul și condoleanțele noastre”, a transmis un purtător de cuvânt al şcolii.

Ți-a plăcut acest articol?

fata covid spital copil bolnav coronavirus pandemie marea britanie
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024