O tânără de 23 de ani, care a supravieţuit atentatului terorist de la aeroportul din Bruxelles, a apelat la sinuciderea asistată: „Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea”
O tânără care a supraviețuit atacului terorist de la aeroportul din Bruxelles a murit după ce a ales să fie eutanasiată, după ce a început să sufere de depresie severă în urma incidentului.
De Redactia Observator la 30.04.2024, 16:28Shanti De Corte, în vârstă de 23 de ani, se afla în aeroportul belgian împreună cu colegii ei de școală pe 22 martie 2016, când bomba dată de teroriști a explodat. Shanti, care avea 17 ani la acea vreme, a scăpat de explozia care a ucis 32 de persoane și a rănit alți 300 de oameni, potrivit TheSun.
Adolescenta de atunci nu a suferit răni fizice în urma exploziei, dar traumele suferite au făcut-o să aibă atacuri de panică constante și perioade de depresie de care nu a putut să scape. Shanti a fost supusă unui tratament de reabilitare la un spital de psihiatrie din orașul ei natal, Antwerp, Belgia, și a luat o serie de medicamente antidepresive pentru a o ajuta.
Tânăra a ales să-și pună capăt zilelor, din cauza depresiei de care suferea
Din păcate, însă, nu a putut să scape de acele gânduri și a încercat să se sinucidă de două ori în 2018 și 2020. Tânăra a ales apoi să fie eutanasiată la începutul acestui an, o procedură legală în Belgia, și a murit pe 7 mai 2022, după ce doi psihiatri i-au aprobat cererea. Povestea lui Shanti a fost scoasă în evidență la începutul acestei săptămâni, când mama ei, Marielle, a dezvăluit durerea fiicei sale.
- "Ne rugăm pentru sufletul lui". Florin Zalomir ar fi suferit de depresie după divorț. Fostul campion a fost găsit...
- Alain Delon i-a smuls fiului său cea mai dureroasă promisiune. Actorul vrea să fie eutanasiat
- Medicul de 34 de ani care s-a aruncat pe geam a lăsat un bilet de adio. Imaginile surprinse înainte să se sinucidă
„Ziua aceea a devastat-o cu adevărat, nu s-a simțit niciodată în siguranță după aceea. Nu voia să meargă nicăieri unde erau alți oameni, de frică. A avut și atacuri de panică frecvente și nu a scăpat niciodată de ele. Nu a putut trăi amintindu-şi teroarea”, a spus mama fetei.
Shanti a apelat adesea la rețelele de socializare pentru a-și detalia experiențele după bombardament și a vorbit despre lupta ei. „Primesc câteva medicamente la micul dejun și până la 11 antidepresive pe zi. Nu aș putea trăi fără el. Cu toate medicamentele pe care le iau, mă simt ca o fantomă care nu mai poate să simtă nimic. Poate că există și alte soluții decât medicamentele” , a spus tânăra într-o postare.
Potrivit psihologului lui Shanti, ea suferea de depresie severă înainte de a opta să-și pună capăt vieții. „Există unii studenți care reacționează mai rău decât alții la evenimente traumatice. Și după ce am ascultat-o de două ori, pot să vă spun că Shanti De Corte a fost unul dintre acei studenți fragili”, a spus psihologul.
Un neurolog suține că decizia tinerei a fost pripită
Psihologul a trimis-o pe Shanti la un spital de psihiatrie din Anvers, unde a primit tratament regulat. Shanti, totuși, a încercat să se sinucidă în 2018, în urma unei altercații cu o altă pacientă care a agresat-o sexual. O altă încercare nereușită de a-și lua viața a avut loc doi ani mai târziu și, în urma acesteia, a contactat o organizație care apără dreptul la „moarte cu demnitate”.
În Belgia, eutanasia, definită ca practica de a pune capăt în mod intenționat vieții unei persoane pentru a ameliora durerea și suferința, este legală pentru o persoană care se află într-o „stare inutilă din punct de vedere medical de suferință fizică sau psihică constantă și insuportabilă care nu poate fi atenuată, rezultată dintr-un tulburare gravă și incurabilă cauzată de boală sau accident”.
„Râdeam și plângeam. Până în ultima zi. Am iubit și mi s-a permis să simt ce este dragostea adevărată. „Acum voi pleca în pace. Să știți că deja mi-e dor de voi”, a scirs Shanti pe rețelele de socializare, înainte de a fi eutanasiată.
Procurorii din Anvers au lansat o investigație în urma plângerilor unui neurolog de la spitalul clinic universitar UZC Brugman din Bruxelles, care a susținut că decizia lui Shanti „a fost luată prematur”. Deși Comisia Federală pentru Controlul și Evaluarea Eutanasiei din Belgia nu a avut nicio îngrijorare cu privire la acest caz, neurologul Paul Deltenre a spus că existau încă diferite modalități de îngrijire și tratament disponibile pentru Shanti care nu au fost încercate.