Alexandru Dumitru a fost ales chef-ul anului 2019 în România
A fost seara Oscarurilor în gastronomie. În București au fost premiate cele mai bune restaurante din ţară. Şi a fost ales şi bucătarul-şef al anului. Marele câştigător este Alexandru Dumitru, un artist convins, care a mizat pe o farfurie simplă.
De Andreea Gherasim la 26.06.2019, 00:34- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
A fost seara Oscarurilor în gastronomie. În București au fost premiate cele mai bune restaurante din ţară. Şi a fost ales şi bucătarul-şef al anului. Marele câştigător este Alexandru Dumitru, un artist convins, care a mizat pe o farfurie simplă.
A debutat în bucătărie la numai 23 de ani, iar luni seară şi-a văzut visul împlinit. Cu ochii în lacrimi, Alexandru Dumitru a primit premiul pentru cheful anului 2019.
Marți, l-am întâlnit tot în bucătărie, acolo unde îşi petrece majoritatea timpului.
Chef Alexandru pune mare preţ pe ingrediente. Le alege din piaţă, de la ferme sau chiar direct din natură.
În meniul gândit de el, se regăsesc preparate precum chips de mamaliga cu cremă de smântână şi gem de prune sau steak-ul de conopida, servit cu legume de sezon si verdeturi.
Mâncarea e importantă în proporţie de 70%, atunci când sunt acordate premiile. Însă, foarte important este şi design-ul restaurantului sau modul de servire. Nota maximă este de 20 de puncte.
ŞTEFAN MORTICI, reprezentant al ghidului Gault&Millau: Avem o echipă de 60 de evaluatori, care merg în fiecare din restaurantele care sunt acum în ghid, se duc anonim, consumă o masă ca orice alt client. Merg ca nişte clienţi, doar că ei, de fap, sunt nişte clienţi foarte avizaţi
De altfel, românii au început să fie tot mai pretenţioşi atunci când iau masa în oraş. Tocmai de aceea, patronii de restaurante investesc în pregătirea angajaţilor, astfel încât să concureze chiar cu restaurantele franţuzeşti.
CRISTIAN PREOTU, antreprenor: Suntem într-o asociaţie gastronomică mondială, unde avem ocazia să îi întâlnim pe cei mai buni din domeniul nostru. Facem schimburi cu ei, vin bucătari din Franţa, Danemarca vor veni acum la sfârşitul anului care lucrează la noi, bucătarii noştri lucrează la ei, chelnerii, somelierii.
Tot luni seară, ghidul Gault&Millau a oferit premiul pentru cofetarul anului Anei Consulea, iar "marii bucătari de mâine" au fost declaraţi Radu Ionescu, Andrei Chelaru şi Roland Suciu.