Un fotograf spune povestea celor 100 de portrete din gară sau cum sinceritatea experienţelor a închegat prietenii
Nicăieri viaţa nu se simte mai clar, decât în gară. Acolo unde oamenii vin şi pleacă, se regăsesc sau se despart. Practic gara înseamnă viaţă. Gara de Nord este locul care l-a inspirat pe fotograful Vlad Cioplea să înceapa proiectul său de suflet "Poveşti din Gară". Un album fotografic în care surprinde exact firescul din fiecare zi, prin chipurile trecătorilor. Reușește mereu să captiveze și să scoată din mânecă proiecte unice și spectaculoase. Cu toții suntem eroi și personaje în pelicula sa.
De Lorena Rădulescu la 11.02.2021, 14:25- Portretele oamenilor, surprinse în gară
- Fotograful Vlad Cioplea a început proiectul său de suflet: "Poveşti din Gară"
''Trenul Accelerat București-Mangalia pleacă în 5 minute de la linia 5''.
Vlad Cioplea, fotograf: Pe 1 mai 2018 a fost prima zi în care am venit în gară și aia a fost prima zi în care am luat primele 10 povești. Îmi aduc aminte, era o tipă cu trei căței, fiecare cățel avea bagajul lui și când am ajuns acasă și am postat-o mi-am dat seama că nu am întrebat-o nimic și mi-a părut cumva rău. Mi-am dat seama, ajungând acasă, postându-le pe Facebook, mi-am dat seama că este un loc în care găsești foarte multe povești și oameni super interesanți și turiști cu povești interesante.
Puritatea momentului, surprinsă într-o fotografie
Sinceritatea răspunsurilor primite alături de fotografiile călătorilor surprinși în aşteptarea trenului au adus proiectului ''Povești din gară'' o popularitate impresionantă pe Facebook. Iar pentru povestitor, multe experienţe s-au transformat şi în prietenii.
Vlad Cioplea, fotograf: Sunt câteva povești care au rămas și sunt și oameni cu care am păstrat legătură după întâlnirea noastră din gară. De exemplu, este o tipă din Canada. Călătorea în zona asta, Europa de Est, cânta la chitară și după ce ne-am văzut în gară, mi-a spus că are un concert în București, și am mers acolo. Cu un alt prieten din carte ne-am întâlnit la mare și am petrecut câteva zile.
De la poveşti în imagini la cele scrise şi cuprinse într-o carte a fost un pas mic. Aşa a apărut volumul ''Povești din gară".
''Vorbeam despre ideea: ce frumos ar fi să avem o carte. Descoperind poveștile oamenilor am zis că ar fi drăguț să avem poveștile fizic în mână. La momentul respectiv aveam, nu știu, 50 de povești. Am continuat să mergem în gara să terminăm volumul de 100.''
A urmat pandemia care i-a ţinut în casă. Dar întâlnirea cu echipa noastră a fost prilejul perfect pentru revenirea în gară şi în poveste. Iată-l pe cel mai recent personaj descoperit de Vlad şi Gabriela: Narcis, un tânar pasionat de natură şi de munte care tocmai se pregătea de o excursie la schi
Vlad nu a decis încă ce descriere i s-ar potrivi mai bine. Povestitor fotograf sau fotograf care povestește. Ceea ce e sigur însă este că reușește să prindă o parte din sufletul "clientului" iar asta este, credem noi, reţeta succesului.