Ce afecțiuni poate ascunde foamea excesivă sau incapacitatea de a te abține să consumi unele alimente
De ce ne este mereu foame? Este curiozitatea multor români. Specialiştii spun că foamea excesivă sau incapacitatea de a te abţine să consumi alimente poate ascunde o serie de afecţiuni.
De Redactia Observator la 20.12.2023, 08:49Doctor Mihail: În primul rând, să clarificăm un lucru: nu trebuie să îți fie foame tot timpul. Știința spune că un om are nevoie în medie de 2200 kcal pe zi. Însă - în Statele Unite se produc aproximativ 3700 de calorii per persoană pe zi; iar această mâncare trebuie să fie mâncată de cineva, și este posibil ca tu să fii cobaiul, pentru că e greu să îţi controlezi apetitul.
Principalele cauze pentru care îţi este foame
1. Deficit de proteine în alimentație: E ușor de atins. Luați, de exemplu, o masă cu cartofi prăjiți și un pic de salată. Are foarte puține proteine. Proteinele joacă un rol cheie în senzația de sațietate. Hormonii grelina și leptina ne reglează apetitul când mâncăm proteine.
2. Zaharuri rafinate: Băuturile dulci, dulciurile și prăjiturile pot cauza fluctuații ale nivelurilor de glucoză, ducând la senzații de foame.
3. Prea puține grăsimi: Grăsimile ne oferă senzație de sațietate pe termen lung. Evitați grăsimile trans!
4. Prea puțină apă: Centrele de foame și de sete sunt aproape. Când îți este sete, s-ar putea să crezi că îți este foame.
5. Lipsa de atenție la masă: Dacă te uiți la telefon sau TV în timp ce mănânci, s-ar putea să ratezi semnalele corpului tău.
6. Prea puține fibre: Fibrele sunt esențiale pentru sațietate și o digestie sănătoasă. Sunt alimentaţie pentru microbiomul tău care te anunţă când este sătul şi când nu
7. Stresul: Crește nivelul de cortizol, care la rândul său crește senzaţia de foame. Orice pacient care a facut corticoterapie ştie că aceasta îl predispune la un luat nesănătos în greutate;
8. Muncă fizică intensă: Consumi multă energie și trebuie să te rehidratezi.
9. Prea puţin somn; lipsa de somn duce la rezistenţă la insulină şi, ca rezultat, la o senzaţie de foame mai mare pe termen lung, pe termen scurt, lipsa de somn perturbă hormonii care reglează senzaţia de foame; astfel că, dacă iţi este somn şi nu te culci, ţi se face foame - de aceea mănânci seara când nu te culci.
10. Probleme de sănătate: Dacă îți este constant foame si dupa ce ai rezolvat lucrurile de mai sus, s-ar putea să fie un semn de hipertiroidism sau diabet zaharat.