Antena Meniu Search
x

Video Ce este trombofilia şi cât de periculoasă este mai ales pe perioada sarcinii. Cum poate fi prevenită

Trombofilia este tot mai des asociată cu femeile însărcinate. Cu toate că această boală poate determina complicaţii în timpul sarcinilor, sunt şi excepţii. Dar ce trebuie să ştiţi este că nici bărbaţii nu sunt feriţi. 

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 08:26

Vezi și

Auzim din ce în ce mai des de trombofilie, iar de cele mai multe ori auzim despre această, să îi spunem afecţiune, în asociere cu sarcina. De obicei trombofilia este descoperită după anumite probleme specifice care apar în timpul sarcinii. Problema coagulării exagerate a sângelui afectează însă şi bărbaţii si mulţi dintre noi ne naştem cu această predispoziţie pe care o transmitem copiilor noştri. 

Trombofilia nu este o boală în sine, nu înainte ca apariţia trombilor - adică a cheagurilor de sânge - să ne creeze probleme. 

Ce este trombofilia şi cât de periculoasă este mai ales pe perioada sarcinii

Dr Nicoleta Berbec: Trombofilia este tendinta sangelui de a forma trombi, nu este o boala in sine. Un pacient fara tromboza si care nu are complicatii nu putem spune ca e bolnav, in cazul acesta putem spune ca este un risc de formare a trombozelor.

Pe acelaşi subiect

Trombofilia ereditară poate fi descoperită în timpul sarcinii, dar dat fiind specificul ei, analizele pot fi făcute şi înainte de o sarcină mai ales dacă există un istoric familial. Cu toate că ea poate determina complicaţii în timpul sarcinilor, sunt femei care pot duce o sarcină la termen şi fără tratament. 

Dr Nicoleta Berbec: Trombofilia fara tromboza este asimptomatica si sunt convinsa ca inciedenta este destul de mare doar ca nu se face o testare femeile in timpul sarcinii sunt cele mai testate. medicul curant poate banui cand apare restrictia fetala sau la nivelul vaselor uterine.

Medicul este însă cel care decide conduita terapeutică şi ideal ar fi ca obstetricianul şi hematologul să lucreze împreună în aceste cazuri. 

Dr Nicoleta Berbec: Trebuie sa facem preventia evenimentelor trombotice sa luam anumite masuri de stil de viata, alimentatie sanatoasa, daca are obezitate trebuie sa scada in greutate, in al doilea rand hidratarea, deshidratarea in sine este factor de risc trombotic. Daca trebuie sa faca o calatorie mai lunga cu avionul neaparat preventie. la fel daca trebuie sa suporte o interventie chirurgicala.

De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, persoanele cu trombofilie trebuie să ia anumite măsuri. 

Trombofilia, mai ales cea ereditară, poate fi complet asimptomatică la unele persoane. Cu toate acestea, odată diagnosticată, ea ar trebui să ne "inspire" să ducem o viaţă cât mai sănătoasă.  Astfel putem preveni apariţia complicaţiilor trombotice şi chiar a unor evenimente grave. Masurile igieno-dietetice aplicabile în cazul persoanelor cu trombofilie sunt însă uşor de respectat. În primul rând - şi o sa  mă tot repet - trebuie mare atenţie la greutate. Persoanele supraponderale şi sedentare sunt predispuse la formarea trombilor, iar atunci când "ajută" şi genetica sau vârsta - elemente cu care nu ne putem lupta - lucrurile pot deveni grave.

Apoi ar trebui să evităm imobilizarea pe termen lung, aşa că activitatea zilnică este absolut obligatorie. Renunţatul la fumat şi atenţie la administrarea preparatelor hormonale de contracepţie sunt şi ele importante pentru că pot avea efecte asupra sănătăţii pe termen lung. Vizite regulate la un medic care ştie despre afecţiunea dumneavoastră, care vă poate recomanda un anumit tratament preventiv după vârsta de 40-45 de ani, este şi ea esenţială pentru a preveni complicaţiile trombofiliei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Observator Medical » Ce este trombofilia şi cât de periculoasă este mai ales pe perioada sarcinii. Cum poate fi prevenită