Efectele nocive ale dependenței de social media. Cei mai afectați sunt adolescenții
Căutăm în online exact ceea ce nu mai facem în realitate. Vrem să ne conectăm, să fim parte din grupurile pe care le admirăm, căutăm validare imediată printr-un like şi împărtăşirea opiniilor printr-un share. Ceea ce este ok până la un anumit punct. Pentru că uităm și ne dezobișnuim să fim alături de persoane fizice. Din păcate, social media ne oferă, pe lângă avantaje, și unele dezavantaje la care trebuie să fim atenți, cum ar fi dependenţa de social-media care vine la pachet cu o serie întreagă de efecte secundare nocive.
De Redactia Observator la 27.10.2021, 15:12Când timpul petrecut în realitate cu cei din jur este mai scurt decât cel din online atunci suferi de dependenţă de social media.
Mihai Albu - psiholog: Sunt mai multe niveluri ale riscurilor, unul ar fi cel al modelelor falsificabile pentru că toată lumea vrea să dea bine pe instagram. Mai există riscuri şi mai periculoase cum ar fi enclavizarea pentru că dacă tu dai nişte likeuri la un conţinut anume vor începe să livreze doar acele conţinutur. Vei crede că lumea este doar aceea pe care o vezi tu pe mass-media. Dar lumea nu e doar aia. Mai există riscul de a fi satisfăcut cu viaţa socială şi să nu îţi mai doreşti contacte reale umane. Te şi oboseşte mass media cu nivelul de informaţii pe care ţi-l livrează.
Dependenţa de social media este mult mai prezentă în mediul urban. În mediul rural, comunicarea este mai puternică, reţelele de cunoştinţe sunt mai strânse iar oamenii au mai multe activităţi reale pe care le practică, adesea, împreună. În căutare de valori, cei mai afectaţi de informaţiile ce vin din spaţiul virtual sunt adolescenţii.
Mihai Albu - psiholog: A crescut ponderea joburilor care nu mai presupun interacţiune umană. Foarte multe lucruri se desfăşoară online, în spaţiul virtual. Adolescenţilor nu li se mai pare satisfăcător să facă lucruri în viaţa reală. Dacă pe social media eşti un supererou, care nu ştiu ce face, şi în viaţa reală eşti un ochelarist care nu face sport, nu mai vrei să fii în viaţa reală în care eşti un ochelarist care nu face sport. Acolo este înfăţişată o viaţă ideală, pe care nu o poţi atinge. pe care nici oamenii ăia de obicei nu o au. Te frustrezi că nu eşti acolo, nu poţi ajunge acolo. e ca exemplul cu femeile frumoase din reviste. Această idealizare excesivă a unui model poate duce la depresie.
Primul lucru pe care părinţii trebuie să îl facă pentru a evita efectele nedorite ale social media asupra copiilor este ca, în primul rând ei să se detaşeze de spaţiul virtual şi să creeze activităţi atractive şi cercuri de cunoştinţe care să îi determine pe adolescenţi şi copii să aprecieze şi să preţuiască mai mult timpul petrecut în spaţiul real.
Cum poți folosi corect rețelele sociale
Iată cum poţi folosi social media corect. Dacă ai o pasiune, o arie de interese pe care nu ai cu cine sau unde să o dezvolți, pe rețelele sociale găsești cu ușurință pagini dedicate sau chiar grupuri axate pe teme comune de interes.
Îți place să faci drumeții iar prietenii tăi nu au niciodată timp sau chef pentru asta? Intră pe Facebook, Instagram, orice rețea socială, unde poți formă conexiuni în grupurile de interes și poți stabili ieșiri în aer liber cu oameni cu care, cine știe, poate vei ajunge să legi o prietenie.
Ai o afacere care locală nu știi cum să o faci cunoscută unor noi potențiali clienți? Creează o pagină de internet pentru ea și vei vedea ce repede vor află de afacerea ta oameni din toate colțurile țării.
Este foarte important să mă întreb mereu: ceea ce fac acum, pe social media, mă ajută direct? Dacă mă relaxează, mă învață ceva, mă ajută în mod direct, atunci o folosesc corect; dar dacă sunt sincer cu mine și pot să recunosc că nu, să mă uit la pozele ireale ale unor persoane pe care le invidiez nu mă ajută, acesta este un prim pas corect pentru a nu folosi social media greșit. Social media este bună, dacă știi cum să o folosești.