Fobiile: ce sunt, cum sunt diagnosticate şi cum pot fi tratate
Pandemia a adus, pe lângă o mulţime de schimbări în vieţile noastre, şi activarea unor probleme de sănătate mintală. Una dintre ele este reprezentată de fobii...adică fricile iraţionale care depăşesc intensitatea normală şi care perturbă viaţa de zi cu zi.
De Redactia Observator la 16.11.2022, 09:46Este normal să ne temem de virusuri, şerpi sau înălţime... dar dacă frica ne face să ne schimbăm complet viaţa, să evităm anumite situaţii şi panica are manifestări fiziologice precum transpiraţiile abundente, creşterea pulsului, senzaţia de leşin...situaţia se schimbă.
Ce este fobia şi cum este diagnosticată
Fobia este diagnosticată atunci când pacientul nu mai reuşeşte să-şi desfăşoare viaţa de zi cu zi din cauza fricii exagerate de ceva. 12 la sută din populație suferă de o fobie de-a lungul vieții.
Alina Iliescu, psihoterapeut: Teama de vorbi în public, de întuneric, de înălțimi, de spații închise, de a nu ne îneca, teamă de a nu reuși să adormim. Tuturor ne este frică de ceva și este normal să ne fie frică pentru că este un impuls natural. Creierul ne spune: "nu te duce la geam că ești la etajul 100 și ai putea să cazi"
Oricât de exagerată ar părea, o fobie nu trebuie tratată cu superficialitate. Ea nu este un moft.
Alina Iliescu, psihoterapeut: Fobia înseamnă că deja ai ajuns în patologie. Pentru că atunci nu îți mai poți controla teamă. Sunt persoane care au fobii care nu pot ieși din casă, nu pot munci și nu pot face o mulțime de lucruri
Copiii pot dezvolta simptome ale fobiilor încă de de la vârsta de 5 ani
Când fobia declanșează un atac de panică este absolut obligatoriu să ajungem în cabinetul psihologului sau medicului psihiatru. În cazul copiilor care suferă de fobii, terapeuții au o recomandare și pentru adulții care au grijă de ei.
Alina Iliescu, psihoterapeut: Când un copil vine și ne spune: "îmi e teamă să urc singur scările, îmi e teamă de întuneric", să nu le minimizăm. Important este să le oferim o soluție: "hai că vin eu cu tine etc etc" . Cel mai ușor este să ne distragem atenția cu ceva
Cauzele fobiei nu sunt cunoscute, dar predispoziția genetică în combinație cu un eveniment traumatic se poate transforma într-o fobie indiferent de vârsta pacientului. Tocmai de aceea, copiii pot dezvolta simptome ale fobiilor încă de de la vârsta de 5 ani. Vorbim despre teama exagerata de intuneric, de insecte sau animale, de elemente și fenomene ale naturii. Iar adulții între 20 și 30 de ani vor dezvolta mai ales fobii sociale sau situaționale, cum ar fi de spații închise, vorbit în public sau înălțime.