Fructele şi legumele indicate pentru consum în sezonul cald. La ce trebuie să fim atenţi atunci când le consumăm
Cei care au câteva kilograme în plus, recurg uneori la diete drastice de vară. Soluţia este însă mult mai simplă. Iată ce fructe şi legume trebuie sa consumăm.
De Mădălina Iacob la 05.03.2022, 09:01- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Toată lumea vrea să arate bine în sezonul cald şi din păcate multe femei recurg la diete drastice de vară. Dieta cu pepene sau postul intermitent nu sunt pentru oricine. Nu sunt sănătoase şi nici eficiente pe termen lung, ne avertizează medicii.
Odata cu sezonul cald, organismul nostru nu mai are nevoie de alimente atât de bogate în calorii, cum se intamplă în sezonul rece, trebuie să adaptăm alimentaţia şi să mâncăm mai uşor, alimente proaspete, să mâncăm multe fructe şi legume de sezon. Limitam consumul de grăsimi, de carne roşie, care se digeră foarte greu şi să mergem pe carne albă, mult peşte, bineînţeles cu garnituri de legume proaspete sau salate. Oricât de sănătoase am şti ca sunt, cu fructele de vară trebuie să avem grijă. Nu trebuie să înlocuiască o masă ca atare, spune Alina Simona Dumitrescu, nutriţionist-dietetician.
Specialiştii atrag atenţia că nu trebuie să mâncăm fructe în cantităţi foarte mari. O cantitate mare de fructe, inseamnă automat şi o cantitate de zahăr pe măsură.
Cu fructele trebuie să avem grijă, mai ales în perioada asta în care sunt multe fructe disponibile pe piaţă. Foarte multe persoane au tendinţa să înlocuiască mesele cu fructe. Un aport mare de fructe vine şi cu un aport mare de zahar. Nu le putem invinovăţi pentru creşterea în greutate neapărat, însă într-o cantitate mare vor aduce un aport de calorii mai mare decat ne-am dori sau ne-am astepta. Trebuie consumate drept o gustare între mese, dar la aproximativ o oră după masă, nu imediat, a adăugat Alina Dumitrescu
Dietele de vară ne pot face mai mult rău decât bine, atenţionează specialiştii
"Pepenele este bun pentru că conţine foarte multă apă şi menţine hidratarea, are şi vitamine, minerale, nu putem ţine o dietă bazată doar pe pepene, trebuie să avem o cantitate de proteine, trebuie să avem lipide sănătoase, trebuie să avem carbohidraţi, să mâncăm cât mai variat. Niciun fruct nu ingraşă dacă este consumat într-o cantitate rezonabilă. Întotdeauna încercăm să fie, de exemplu măr sau banană, un singur măr sau o singură banană, fructele de pădure, gustarea să fie de mărimea unui pumn sau a unei jumătăţi de cană, dacă mâncăm pepene, la fel, mâncăm o felie, dar nu foarte mare. Iar cina trebuie să rămână cină, şi nu doar un un bol mare cu cireşe sau cu pepene, Putem mânca şi cireşe, şi pepene şi caise, dar cu limită. Putem include un fruct pe zi la o gustare, dar de preferat în prima parte a zilei. Iar o alta sursă importantă de fibre de fier sunt frunzele verzi, spanacul, rucola, să nu fie doar salată verde. Salata verde cu tot ce punem, ceapă verde, ridichi, roşii castraveti, tot ce înseamna legume proaspete, foarte puţine calorii, caloriile provin din extra brânzeturi, ulei şi aşa mai departe", a transmis dieteticianul
Asadar, pepenele e bun, dar cu măsură. Şi nu doar pepenele. Nu inlocuiţi cina cu pepene sau cireşe. Nu veţi slăbi! Dacă vrem să arătăm bine, stabilim ore fixe pentru masă. Şi trei, patru ore pauză între ele. Gustarea poate insemna un fruct, dar nu o salata de fructe dulci, iar seara, pauză de măcar trei ore între cină şi somn. Peste noapte nu consumam energie, iar aportul de calorii se va depune imediat sub forma de grasime pe corpul nostru.
Meniul sănătos. Ore fixe pentru masă
- Mic-dejun: ouă, iaurt, cereale integrale, legume, fructe
- Prânz: curcan, pui, peste, legume la cuptor sau la grătar
- Cină: supă cremă, peşte, salate, brânzeturi
- Gustări: caise, fructe de pădure, cireşe, pepene, banană