Antena Meniu Search
x

Prima măsură pe care părinţii trebuie să o ia atunci când copiii fac enterocolită

Fără lactate şi prăjeli. Este prima măsură pe care părinţii trebuie să o ia atunci când copiii lor fac enterocolită. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 09.07.2021, 08:25

Vezi și

Alternanţa de temperatură, căldura, umezeala şi invers, abundenţa de insecte cu care ne confrutăm, dar și călătoriile în concedii au dus la creșterea numărului de cazuri de infecții digestive. Mulți părinți se confruntă în această perioadă cu enterocolita la copii.

Valeria Herdea, medic pediatru: Înseamnă o boală diareică, care poate fi însoţită de vărsături, de deshidratare. Care sunt simptomele? Grețuri, vărsături, dureri abdominale, febră, copilul se simte slăbit, moleșit, zace și dacă nu suntem atenți se deshidratează foarte repede. 

Ce avem de făcut? Să fim atenţi la starea copilului. Orice schimbare de comportament sau de apetit poate fi un semnal de alarmă. Mai ales la bebeluşi. 

Valeria Herdea, medic pediatru: Să scădem febra cu un antiinflamator, să avem tratament împotriva grețurilor, săruri pentru hidratare orală, și nu în ultimul rând să avem la noi probiotice, să avem la noi un medicament care să ne reducă frecvența scaunelor. 

Valeria Herdea, medic pediatru: Scoatem copilul din zona de temperatură foarte mare și, ați văzut la mare, sunt temperaturi caniculare, copilul trebuie pus la umbră, repaus și copilul trebuie hidratat. Hidratarea se face blând cu soluții de hidratare care se găsesc gata preparate în farmacii. Nu administrăm antibiotice pentru că ne confuntăm cu boli virale. 

De cele mai multe ori, cu un regim alimentar corect, enterocolitele se vindecă în câteva zile. 

Valeria Herdea, medic pediatru: Regimul alimentar sub supravegherea medicală, important să avem mere coapate, banane, să avem orez, supă de morcov, dovlecel orez, pentru hidratare. 

Fără lactare şi prăjeli. 

Valeria Herdea, medic pediatru: Prelucrarea alimentelor se face cu mâini foarte curate, în al doilea rând nu diversificăm niciodată un copil în concediu, nu facem experiențe, nu îi dăm alimente noi pe care nu le-a încercat niciodată. 

Prevenirea enterocolitei se face, în primul rând, prin respectarea igienei zilnice. 

Valeria Herdea, medic pediatru: Prima regulă de bază - respectarea regulilor de igienă, să ne spălăm foarte bine pe mâini, să avem unghii tăiate scurt, să ne schimbăm des îmbrăcămintea, să fim atenți unde mâncăm, ce mâncăm și cum mâncăm. Riscul foarte mare rămâne acolo unde se consumă alimente neprocesate termic, acolo unde se mănâncă în condiții unde alimentele nu au fost păstrate corespunzător. 

Valeria Herdea, medic pediatru: Este esențial să mâncăm cât mai simplu, dar intotdeauna gătite în condiții de igienă riguroasă. Să evităm consumul de băuturi acidulate, depozitate în condiții neigienice. 

Așadar, atenție la ce mâncați în sezonul cald, spălaţi-vă des pe mâini, cu apă şi săpun, înainte şi după fiecare masă. Enterocolita se transmite de la o persoană la altă, chiar şi acasă. Iar dacă plecaţi în concediu, atenţie unde şi ce mâncaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Observator Medical » Prima măsură pe care părinţii trebuie să o ia atunci când copiii fac enterocolită