Antena LIVE

Curs valutar

Video

Lipsa socializării în pandemie a accentuat problemele de vorbire în cazul copiilor. Când trebuie apelat la un logoped

Evenimentele din ultimul an ne-au schimbat rutina zilnică nu doar nouă, adulţilor, ci mai ales copiilor. Perioade prea lungi de vreme n-au mai avut ocazia să socializeze şi nici nu au mers la şcoală sau la grădiniţă, iar asta le-a afectat multora inclusiv dezvoltarea vocabularului.

De la 30.03.2021, 17:47
WhatsApp
Vezi și:

Problemele de vorbire s-au accentuat în pandemie, spun medicii. Consultaţiile de începutul anului arată că lipsa de comunicare dintre copii i-a făcut să vorbească mai rar. Și mai prost. Părinții trebuie să îi supravegheze mai atent, iar în cazul în care observă vreo tulburare, atunci să apeleze la un specialist logoped. Iar în cazul bebeluşilor, să nu se amuze dacă stâlcesc cuvintele. Unul din patru copii are deficiențe de limbaj.

Cristina Badea, psiholog clinician, logoped: ”Sunt anumite perioade pe parte de creștere, de exemplu, dacă la un an copilul nu spune cuvinte, măcar două-trei cuvinte, mama, tata, apă, putem să spunem că ar putea să aibă o întârziere în aria limbajului. Dacă ajunge la un an și jumătate și copilul nu face o propoziție scurtă, mama, pa, putem la fel să spunem că e o întârziere și cerem ajutorul unui specialist.”

Cele mai frecvente probleme sunt cele de pronunţie. În traducere, vorbitul stâlcit.

Cristina Badea, psiholog clinician, logoped: ”Părinţii au chestia asta, hihihi, huhuhu. Copilul înțelege că el vorbește corect și produce bucurie în sânul familiei. Probleme de articulare și pronunție. Copilul dorește să comunice, dar noi nu înțelegem ce spune. În loc de SARE spune TARE, înlocuiește cu alt sunet sau îl omite. ARE.

Vin la vârste foarte mici, eu pun pe seama faptului că nu există foarte multe reguli, nu se impune nimic copilului, nu este condiționat să comunice. Am avut și copii la un an și jumătate și nu spun nimic, dacă vrea ceva arată cu degetul și mama îi dă ce vrea, fără reguli.”

Bâlbismul sau vorbitul bâlbâit este o tulburare a ritmului vorbirii şi apare, de obicei, în urma unor traume emoţionale. Divorţ, deces sau chiar o simplă ceartă pe care copilul a perceput-o mai grav acasă sau la şcoală.

Cristina Badea, psiholog clinician, logoped: ”Copilul se închide și apare această bâlbâială. Acea vorbire repetată, babababa. E destul de frecventă bâlbâiala, poate și pandemia, toate lucrurile care s-au întâmplat, nu au comunicat, au fost izolați. Cea mai devreme bâlbâială am întâlnit-o la un copil de trei ani.

Iar soluţia e mai degrabă la parinţi, decât la copii. Colaborarea dintre logoped şi familie trebuie să fie una strânsă pentru a putea repara defectele de vorbire ale celui mic. De multe ori părintele vine și spune l-am adus la tine, trebuie să-l repari. Noi le dăm teme, le spunem că au ceva de făcut. Ne dăm seama. Le dăm se se joace cu copilul, să sufle în baloane, să le facă baie și să sufle în spuma de la cadă, sau să sufle în lumânări, sau să ridice cu paiul de pe masă, să se strâmbe în oglindă și să corecteze sunetul la care lucrăm la momentul respectiv. Să spunem că lucrăm pentru sunetul C. Și spune în loc de câine, TÂINE. Părintele trebuie să îl condiționeze și să repete corect.”

Pentru fiecare sunet există exerciţii logopedice specifice. Se fac de obicei timp de o lună până la şase luni. Dar totul este sub formă de joc. Şi neapărat împreună cu părinţîi. Lecţiile de logopedie se fac şi online.

Ana Maria Onică, fondator clinica digitală de logopedie: ”Un terapeut nu doar că se vede în video, audio cu pacientul, are acces la o serie de exerciţii împărţite în 6 capitole şi poate să modifice live acel exercițiu. Am integrat o zonă de exerciții logopedice, exact replicând terapia clasică.”

Consilierea terapeutică şi dezvoltarea personală pot ajută la creşterea stimei de sine şi implicit la exprimarea mai liberă şi mai curajoasă a discursului, mai ales la adulţi, spun specialiştii. Aşadar, părinţi, comunicarea rămâne cheia pentru copiii dumneavoastră. Cu cât vorbiţi şi vă jucaţi mai mult, cu atât vor reacţiona mai bine. Copilul are nevoie de ajutorul unui specialist logoped dacă vă este greu să înțelegeți ce spune. Dar pentru rezultate eficiente, neapărat părinții trebuie să repete și acasă exercițiile de la terapie.

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

madalina iacob vorbit
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025