Totul despre implanturile dentare. Care sunt principalele avantaje şi riscuri
Zâmbetul este esenţial zi de zi pentru starea noastră de spirit. Iar pentru a avea un zâmbet perfect, trebuie să avem grijă de dinţii noştri.
De Mădălina Iacob la 19.05.2021, 09:30- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Nu e bine să stăm fără dinți dacă am ajuns într-o astfel de situație. Din orice cauză. Când ajungem să avem dinți lipsă, e absolut necesar să acoperim spațiile libere dacă nu vrem să dăm de probleme și mai grave.
Bilal Takouzli, medic stomatolog: În momentul în care un pacient pierde un dinte, dar dintele din spate și din față sunt integri, de preferat este să nu ne atingem de ei și să ne folosim de posibilitatea înserării unui implant. Mă refer la situațiile în care vorbim despre un singur dinte. Nu e bine să stăm fără dinți, nu o să avem o masticație corectă, alimentele vor ajunge nemestecate în stomac ce va duce către boli gastro, probleme la articulația temporo-mandibular[, adică cea de aici, dureri destul de crunte, malpoziții ale mandibulei. Să vedeți persoane care se plâng de pocnituri în articulație, o să vedeți persoane când deschid gură le fuge mandibulă stânga, dreapta.
Care sunt cele mai populare tipuri de implant
Variantele cele mai folosite de implant sunt cele tip şurub şi cele zigomatice, pentru persoanele cu probleme osoase mari.
Bilal Takouzli, medic stomatolog: Inseamnă o intervenție care durează 30 de minute, pacientul nu simte durere, se creează o neoalveolă, o gaură în dintele lipsă, se înșurubează un implant și se lasă spre vindecare trei luni. Se descoperă implantul, se pune un bont de vindecare, se ia amprenta și creăm coroniță. 3 luni și două săptămâni, vorbim despre situații optime, unde nu există probleme osoase, când se complică și facem adiție de os, sinuslift, atunci dureza șase luni. Imediat după implant durerile sunt moderate, durerea e surdă, a două zi mai mult deranjează firele decât operația în sine. Trebuie menținută o igienă orală bună, în prima zi nu clatim gură, nu atingem zona respectivă. Au fost pacienți care s-au tras de obraz să vadă cum arată operația. Firele le-a pus medicul, medicul le scoate. Pacientul trebuie să vină a două zi după operație la control și apoi dacă totul e în regulă la șapte zile când se scot firele.
Exista soluţii mai rapide pentru pacienţii care nu pot aştepta atât de mult timp dintr-un motiv justificat.
Bilal Takouzli, medic stomatolog: Pentru un pacient care se grăbește și care nu poate mânca, poate fi o soluție. Eu recomand pacienților mei implantul clasic. Imaginați-va un atlet care suferă o fractură, se pun tije, și a două zi i se spune că poți să alergi. Nu cred că e cea mai bună soluție, da, doar dacă depinde de viață și de moarte. Tipurile de implant care permit asta au o formă diferită, sunt cu un tratament de suprafață diferit față de implanturile mai ieftine.
Costurile pornesc de la 200 de euro până la o mie de euro. La care se adaugă apoi şi preţul coroanei dentare. Igiena trebuie să fie una riguroasă. Doua periaje pe zi şi neapărat duş bucal. Aşa, viaţa unui implant poate ajunge până la 18 ani.