Antena Meniu Search
x

Video Specialiştii recomandă mişcarea la bebeluşi în primele săptămâni de viaţă

Bebeluşii trebuie să facă mişcare din primele săptămâni de viaţă. Mişcarea este esenţială şi în cazul lor, iar kinetoterapia este recomandată încă de la 3 săptămâni. Ce exerciţii trebuie să faceţi cu nou-născutul şi ce beneficii aduc acestea... aflaţi chiar acum, la Rubrica Medicală.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 17.05.2021, 09:26

Vezi și

"Uitaţi-vă la picioruşe. Lucrăm aici efectul Babainski, ia uitaţi-l cum face, hop. Vedeţi ce răspuns îmi dă, este fiziologic. Uitaţi-l cu răspunsul. Este un reflex important al piciorului. O să am sprijin bipodal. 

Ne jucăm cu reflexul de îmbrăţişare".

Elena Căciulan, preşedintele Colegiului Fizioterapeuților din România: "Este bine să începem această parte de fizioterapie de când bebeluşul este bebeluş, de la 3 săptămâni- o lună. Copilul are posiblitatea să se dezvolte neuromotor mai rapid decât unul care nu face stimularea neuromotorie. Un copil se dezoltă din punct de vedere fizic cognitiv şi emoţional cu ajutorul mişcării mult mai bine, mult mai constant şi poate să facă performanţă".

Hiperprotecţia părinţilor, dăunătoare bebeluşilor

Pe acelaşi subiect

Hiperprotecţia din partea părinţilor nu le face deloc bine bebeluşilor. 

"În culcat pe burtică ventral, să mi-l pună de la o lună, şi să stea 10 minute pe zi, asta înseamnă 30 de secunde un minut şi aşa mai departe în timpul zilei, la două luni 20 minute şi la trei luni 30 de minute. Dacă fac zgomot copilul întoarce capul către sursa de zgomot, îi dezvolt vestibulul, să aibă uşuriunţă în mişcare. Toată această zonă a capului în primele luni de viaţă este plină de captori în postura de mai târziu, la nivelul ochiului, la nivelul vestibulului, la nivelul cervical". 

Această bogaţie de informaţii îl ajută pe copil să se descurce în mediul înconjurator mai târziu. 

"Au nevoie copiii noştri să se agaţe, să se urce într-un copac, şi o vedeţi cum merg, cum ţin spatele cum se adapatează la mediul înconjurător la colectvitate. O parte dintre ei sunt copii extrem de rezervaţi. Dacă un copil poate să stea într-un picioruş şi el nu poate, atunci se va retrage şi o să înceapă să refuze acel grup de copii pentru că nu poate să îndeplinească aceste sarcini". 

Şedinţele de kinetoterapie trebuie făcute până când bebeluşul împlineşte nouă luni. Altfel, după aceea, recuperarea va fi dificilă dacă există probleme la nivelul capului, de exemplu. În cazurile severe de plagiocefalie, medicii pot recomanda si purtarea unei casti speciale pe tot parcursul zilei. 

"Aşadar, dragi părinţi, faceţi mişcare din primele săptămâni de viaţă cu cei mici. Puteţi merge la un fizioterapeut să învăţaţi câteva mişcări, şi apoi să le exersaţi acasă împreună. Să puneţi copilul culcat pe burtică câte 10 minute pe zi, nu e mare lucru, în raport cu beneficiile câştigate. Şi nu uitaţi, mişcarea e cea mai ieftină formă de terapie! Atât pentru astîzi. Ne vedem şi pe observatornews.ro la secţiunea Observator medical, cu tot ce trebuie să ştim ca să rămânem sănătoşi". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Observator Medical » Specialiştii recomandă mişcarea la bebeluşi în primele săptămâni de viaţă