Criză în Coaliţie. Boloș le-ar fi spus liberalilor că nu sunt bani pentru legea pensiilor. Ciucă: Impactul este de 3% din PIB, enorm de mult
Scandal pe legea pensiilor. Astăzi au loc discuţii la Guvern între premierul Ciolacu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, şi cel al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au transmis surse politice pentru Observator. Boloș ar fi transmis în discuțiile din partid că nu are de unde să scoată pentru pensii 55 miliarde în plus față de anul viitor, în condițiile în care avem o țintă de deficit bugetar de îndeplinit și trebuie redus deficitul. Ședința de guvern a fost amânată cu o oră.
De Redactia Observator la 09.11.2023, 13:10UPDATE. Ședința de Guvern de la ora 12:00, amânată pentru o oră
Coaliţia a avut joi şedinţă pe tema legii pensiilor, după ce liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul legii pensiilor, anunţat de Ministerul Muncii, care nu coincidea cu cel al Ministerului de Finanţe. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a admis în şedinţă că impactul bugetar este sub 30 de miliarde de lei, aşa cum preconizase Ministerul Finanţelor, au precizat surse liberale. Pe fondul acestor discuţii, şedinţa de Guvern, care trebuia să înceapă la ora 12.00, s-a amânat pentru ora 13.00.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a informat că a cerut o clarificare în privinţa impactului bugetar al proiectului legii pensiilor, care urmează să fie analizat în şedinţa de Guvern pe joi, în condiţiile în care cifra avansată de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, de 55,6 miliarde lei este diferită de cea de la Ministerul Finanţelor.
"Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul este de 55,6 miliarde lei, iar cea de la Ministerul de Finanţe este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care este suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete şi să avem sustenabilitate pentru această decizie", a afirmat Ciucă, la sediul PNL.
- Decizii importante privind creșterea pensiilor și plafonarea plăților cash, la Guvern. Milioane de români vor fi...
- Paradoxul pensiilor speciale. Înainte de a fi eliminate, vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024
- Românii care vor avea pensia dublată în 2024. Salt de la 1.100 de lei la 2.000 de lei
- Marcel Ciolacu promite că pensiile vor crește de două ori în 2024: "Prima dată la 1 ianuarie"
El a adăugat că sunt vehiculate cifre diferite. "Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor", a precizat Ciucă, întrebat în legătură cu faptul că suma calculată de Banca Mondială arată că cifra de 55,6 miliarde de lei este impactul după recalcularea pensiilor, însă impactul pentru 2023 este de 30 miliarde de lei.
Potrivit liderului PNL, Ministerul Finanţelor va da un aviz pe proiect după ce va fi clarificată această situaţie.
"Categoric că vom da un aviz, cu toţii ne dorim ca aşa cum ne-am asumat prin aceast nouă lege să eliminăm disparităţile, inechităţile şi în felul acesta să echilibrăm sistemul de pensii din ţara noastră, sunt foarte mulţi pensionari care aşteaptă de foarte mulţi ani această decizie, ca atare vom clarifica şi legea va fi adoptată. Categoric la cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3% din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare, nu putem să venim să promitem oamenilor ceva şi să nu avem sustenabilitate", a completat Ciucă.
Ministerul Finanțelor nu va da afiz pe proiectul de majorare a pensiilor fără clarificări în privința finanțării
Întrebat dacă legea pensiilor nu va primi aviz din partea Ministerului Finanţelor până în momentul în care nu va exista o clarificare în privinţa finanţării, Nicolae Ciucă a răspuns: "Absolut".
Legat de faptul că ministrul Muncii a promis o majorare totală a pensiilor de 40%, după recalculare şi indexare, liderul liberalilor a menţionat că nu doreşte să vină în faţa electoratului cu promisiuni nesusţinute financiar.
"Dorim ca în faţa electoratului să nu avem promisiuni nesusţinute financiar şi oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanţeze anvelopa de la Ministerul Muncii", a explicat Ciucă.
Întrebat dacă acum nu există bani pentru a putea garanta o majorare totală a pensiilor de 40%, Ciucă a răspuns: "Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil".