Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii care vor avea pensia dublată în 2024. Salt de la 1.100 de lei la 2.000 de lei

Promisiuni mari pentru pensionari. Trei milioane de oameni vor avea pensii mai mari, în medie, cu 40% anul viitor. Pentru ei, pensiile se vor majora de două ori, în ianuarie şi în septembrie, conform noii legi scrise la Ministerul Muncii. Autorităţile spun că vor rezolva astfel inechităţile din sistem. Mai mult, pentru vârstnicii cu venituri mici, pensiile s-ar putea dubla în 2024.

de Florentina Lazăr

la 06.11.2023 , 20:21

Toți pensionarii români, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi, în luna ianuarie, o majorarea a venitului cu aproape 14%, adică o indexare cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va creşte cu aproape 250 de lei. Dintre aceştia, peste 3 milioane de oameni vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Creşterea va fi în medie de 40%. Dar în unele cazuri, veniturile se vor dubla. "Vor creste semnificativ, plecând de la cele 3 elemente care formeaza punctul de pensie si anume punctele de contributivitate, punctele necontributive si punctele de stabilitate", a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Noua lege a pensiilor va rezolva inechităţile din sistem, promit oficialii

De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare şi a iesit la pensie cu aproape 1.100 de lei va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie pensia va ajunge la aproape 2.000 de lei. Un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare şi are acum o penise de puţin peste 900 de lei, va primi din septembrie o majorare cu aproape 90% a venitului. Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi bonusuri. "Vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care a cotizat peste 30 ani 0,75. Îi incurajam pe cei care au contribuit si cei care au muncit sa aiba pensii mai bune", a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Vezi și

Noua lege a pensiilor va rezolva inechităţile din sistem, promit oficialii. O femeie şi un bărbat, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, însă cu pensii diferite acum, de 1.428 de lei, respectiv 1.190 de lei, vor avea din septembrie acelaşi venit: 1.620 de lei. "Acele venituri nepermanente care era principala formă de remunerare înainte de 1989 la prime, la al treisprezecelea salariu şi la celelalte sporuri legislaţia nouă vor fi luate în calculul pensiei, cu condiţia să se fi achitat contribuţiile de asigurări sociale", a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil nascut sau adoptat. Spre ex, daca o femeie a crescut doi copii timp de 16 ani se poate pensiona cu 1 an mai devreme, iar dacă  are 4 copii, se poate pensiona cu 2 ani ianinte. De asemenea, concediul  de crestere a copilului va fi considerata perioadă contributiva, asadar va fi adaugat in calculul pensiei.  În schimb, beneficiile pentru persoanele care lucrează în condiții speciale vor fi eliminate în 2035, pentru că angajatorii trebuie să le ofere un spaţiu sigur de lucru. "Avem un laborator care a fost actualizat din punct de vedere al conditiilor de munca si medicul radiolog nu e expus unui factor de risc. Nici incadrarea in conditii speciale de munca nu se mai justifică", a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii. Românii vor putea cumpăra în continuare vechime în munca pentru cel mult 6 ani, în baza unui contract de asigurare.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Românii care vor avea pensia dublată în 2024. Salt de la 1.100 de lei la 2.000 de lei