Antena Meniu Search
x

Video Paradoxul pensiilor speciale. Înainte de a fi eliminate, vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

Până să fie eliminate, pensiile speciale cresc. Cu aproape 14 la sută, la fel ca celelalte. Pensionarii speciali vor beneficia de aceeași majorare ca pensionarii de rând. Practic, înainte să fie impozitate, pensiile speciale vor avea parte de o majorare și vor fi indexate cu inflaţia, la fel ca pensiile din sistemul public. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 08.11.2023, 15:05

Vezi și

Pensiile speciale vor crește cu 13,8% începând din ianuarie. Practic, pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflației, la fel ca pensiile din sistemul public, bazat pe contributivitate, doar că în cazul pensiilor speciale va fi indexată cu rata inflației doar partea contributivă din pensia specială, adică acea parte pentru care beneficiarii pensiilor speciale au contribuit în timpul vieții active.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu au recunoscut și ei faptul că pensiile speciale vor beneficia de aceeași majorare de aproape 14% ca și pensiile din sistemul public, doar că premierul Marcel Ciolacu a explicat că aceasta ar fi fost singura variantă legală: o majorare diferențiată, adică un procent de indexare mai mic pentru pensiile speciale față de cele din sistemul public.

Coaliția PSD-PNL a adoptat în Parlament reforma pensiilor speciale luna trecută

Ar fi fost o variantă neconstituțională, spune premierul, de altfel acesta recunoaște că în discuțiile purtate în Coaliția de guvernare a existat și propunerea ca pensiile speciale să nu fie majorate începând de anul viitor, doar că liderii Coaliției au ajuns la concluzia că dacă ar fi făcut acest lucru atunci ar fi încălcat litera Constituției, spune liderul PSD Marcel Ciolacu.

Nu mai departe de luna trecută, Coaliția PSD-PNL a adoptat în Parlament reforma pensiilor speciale, acel jalon obligatoriu din PNRR, o lege care introduce un impozit de 10% pentru partea contributivă din pensiile speciale, dar și un sistem de impozitare progresivă, în trei trepte, 10%, 15% sau 20% pentru partea necontributivă din pensiile speciale, adică această parte pe care pensionarii speciali o primesc lunar de la bugetul de stat drept bonus, cadou față de partea contributivă din taxele și impozitele tuturor românilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Paradoxul pensiilor speciale. Înainte de a fi eliminate, vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024