Analist politic, despre demisia neaşteptată a lui Hellvig din fruntea SRI: PNL îl retrage pentru o reconstrucţie la alegerile din 2024
Edurad Hellvig şi-a dat demisia din funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. Fostul şef de campanie al lui Klaus Iohannis, numit în funcţie cu opt ani în urmă, a spus că nu vrea să se "pietrifice" în funcţie şi o face pentru sănătatea democratică. Gestul a venit ca o surpriză, în condiţiile în care, în mod tradiţional, şefii serviciilor secrete rămân în funcţie cât durează mandatul preşedintelui care i-a numit. Analiştii spun că Hellvig s-ar pregăti pentru o carieră politică.
De Bianca Iacob la 03.07.2023, 19:34Eduard Hellvig, fost director SRI: "Obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost indeplinite. Prin urmare pot sa inchei etapa de viaţă pe care mi-am propus-o în fruntea Serviciului Român de Informaţii.
După opt ani de mandat, Eduard Hellvig spune că retragerea sa e un semn de sănătate democratică.
Eduard Hellvig, fost director SRI: "Pietrificarea în funcţie nu este bună. Funcţia de director al unui serviciu de informaţii oferă acces la un volum semnificativ de informaţii sensibile. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunerea la informaţii secrete pentru un timp îndelungat."
Hellvig spune că l-a informat pe Klaus Iohannis despre decizie în urmă cu mai multe săptămâni.
Bianca Iacob, reporter Observator "Demisia şefului SRI în timpul mandatului preşedintelui este un gest neobişnuit. De regulă, șefii serviciilor secrete pleacă odată cu şeful de stat care i-a numit sau la puțin timp după."
Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Până acum nu s-a întâmplat aşa, până acum, în general, cei care au părăsit poziţia au făcut-o în condiţiile în care avea loc o alternanţă."
Imediat după demisie, Administraţia Prezidenţială a anunţat că Hellvig a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Directorul Eduard Hellvig lasă (...) în urmă o instituție reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă și suplă în raport cu realități operaționale în continuă schimbare."
Cel mai devreme, un înlocuitor ar putea fi numit în şedinţa Consiliului Superm de Apărare a Ţării care a fost programat joi. Interimatul va fi asigurat de prim-adjunctul SRI, generalul Răzvan Ionescu.
De 8 ani la conducerea SRI
Eduard Hellvig a fost numit în funcţia de director al SRI în 2015. Cu un an înainte, acesta fusese şeful de campanie electorală al preşedintelui Klaus Iohannis. Cariera lui a început cu 25 de ani în urmă, în calitate de consilier pentru mai multe nume importante din PNL. La alegerile prezidenţiale din anul 2000 a fost consilier de campanie pentru Mugur Isărescu. Ulterior, a devenit deputat de Bihor, iar în Parlament a fost membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine şi Siguranţă Naţională. Au urmat un mandat de eurodeputat şi altul de ministru al Dezvoltării şi Turismului, în Guvernul Ponta.
Analiştii politici cred că Hellvig a oferit indicii despre ce va face în viitor discursul susţinut anul trecut, la Universitatea Babeş Bolyai.
Eduard Hellvig, fost director SRI: "O părere personală. Cred că un naţionalism moderat, echilibrat ar trebui reasumat, redefinit şi recultivat de cei ce au gândire democratică în statele occidentale, inclusiv în România viitorului."
Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Acolo a rostit un discurs care este un discurs cât se poate de politic. Vorbea despre nevoia unui naţionalism luminat, liberal. Şi asta ne trimitea spre ideea unei posibile candidaturi, la un moment dat, la alegerile prezidenţiale, dar în acel moment credeam că va fi 2029, nu neapărat 2024."
Andrei Ţăranu, analist politic: "Domnul Hellvig se retrage sau este retras de PNL în ideea unei reconstrucţii a PNL pentru alegerile din 2024. Cineva a cerut aceast demisie pentru că altfel nu ar fi fost atât de intempestivă (n.r neaşteptată)."
Eduard Hellvig, fostul director al SRI: "Închei această etapă de viaţă cu satisfacţia că am făcut lucruri bune pentru cetăţeni, pentru România şi pentru SRI."
Retragerea lui Eduard Hellvig vine la scurt timp după trimiterea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2022 în Parlament. Raportul va fi analizat în sesiunea parlamentară din toamnă.