Antena Meniu Search
x

Cine îi va lua locul lui Hellvig, la şefia SRI, până la o nouă numire în funcţie. Reacţia preşedintelui Iohannis

Eduard Hellvig a avut ultima declaraţie de presă în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii. Oficialul a anunţat că se retrage din fruntea instituţiei pe care o conduce de opt ani. Hellvig susţine că şi-a îndeplinit toate obiectivele pe care le avea şi că lasă Serviciul într-o stare mai bună decât l-a găsit.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 03.07.2023, 13:20

Vezi și

Eduard Helvig, directorul SRI: Încheierea mandatului meu e o decizie discutat deschis în ultima săptămână cu preşedintele României. E o cutumă greşita la noi, ca cei care deţin o funcţie de putere, să nu plece decât forţat. Personal cred că e nevoie de un asemenea pas. E sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de SRI să aibă un mandat limitat în timp. Pietrificarea în funcţie nu e bună.

Eduard Hellvig și-a anunțat, luni, retragerea din funcția de director al Serivicului de Informații. Hellvig a declarat că și-a îndeplinit obiectivele pe care și le-a propus și că întreaga instituție s-a transformat major în ultimii ani. 

Raportul de activitate trimis către Parlament detaliază finalizarea a două proiecte importante pentru SRI: Regio și Centrio. Două proiecte menite să scurteze lanțul de comandă dintre unitatea centrală și cele teritoriale.

Eduard Hellvig a devenit al cincilea director al SRI, în anul 2015. Până la o nouă numire, scaunul de director va fi ocupat, potrivit legii, de primul adjunct al instituției, generalul Răzvan Ionescu.

Pe acelaşi subiect

Reacţia lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, că a luat act de retragerea din funcţie a directorului Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilităţii SRI şi modernizarea consistentă a instituţiei pe care a condus-o.

El spune că directorul Eduard Hellvig lasă, astfel, în urmă o instituţie reformată, pregătită structural pentru viitor, adaptabilă şi suplă în raport cu realităţi operaţionale în continuă schimbare şi anunţă că în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate la conducerea Serviciului Român de Informaţii, a decis decorarea acestuia cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor.

”Am luat act de retragerea din funcţie a directorului Serviciului Român de Informaţii, domnul Eduard Hellvig, al cărui mandat a marcat restaurarea credibilităţii SRI şi modernizarea consistentă a instituţiei pe care a condus-o. Serviciul Român de Informaţii a redevenit o instituţie ghidată de principiile democratice ale separaţiei puterilor în stat, activitatea sa desfăşurându-se astăzi în interiorul limitelor trasate de Constituţie şi concentrându-se pe misiunile sale definite clar de legislaţia în materie de securitate naţională”, arată şeful statului în mesaj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Cine îi va lua locul lui Hellvig, la şefia SRI, până la o nouă numire în funcţie. Reacţia preşedintelui Iohannis