Ce așteptări are România la summitul NATO? Iohannis: Marea Neagră să fie zonă de interes strategic, Rusia să fie declarată amenințare semnificativă
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România are așteptări foarte concrete la summitul NATO. "Atmosfera e una pozitivă, una bună, cu toate că situația de securitate și situația economică nu sunt grozave".
De Iulia Iancu la 29.06.2022, 12:32România are așteptări foarte concrete la summitul NATO, a declarat președintele Iohannis. Printre acestea se numără: "o consolidare semnificativă a flancului estic, o creștere semnificativă a numărului militarilor aliați staționați pe flancul estic, zona Mării Negre să fie declarată zonă strategică, Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO, grupurile de luptă să devină brigăzi".
"NATO este garanţia securităţii noastre şi, în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina şi noi suntem vecini, ne dăm sema cât de importantă este umbrela NATO. Acest summit a fost calificat de unii drept unul istoric şi cred că au dreptate", a spus şeful statului, înaintea participării la Summitul NATO.
Șeful statului a anunțat, la Madrid, că "ne așteptăm în lunile următoare să crească numărul de militari aliați în România. În continuare, dacă se hotărăște și se pare că așa va fi, cu siguranță vom avea mult mai mulți militari. Nu se va întâmpla de pe o săptămână pe alta. Aceste lucruri durează luni, uneori ani.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 126 LIVE TEXT. Bombardament la Nikolaev: 8 rachete au lovit oraşul, 3 morţi şi 5...
- Dineu de gală pentru Klaus Iohannis. Preşedintele României s-a întâlnit cu Regele Felipe al VI-lea şi Regina...
- Iohannis, despre modificările la Codul Fiscal: Există susţinere pentru cota unică. Nu am niciun sprijin pentru...
Pentru noi e important să avem decizia, să ne pregătim și să avem trupe care colaborează foarte bine. Vom avea și echipamente prepoziționate, ca atunci când e nevoie de o prezență a trupelor să fie pregătite și echipamentele".
Ce presupune planul regional de apărare
Întrebat de reporterul Observator Bianca Iacob ce presupune planul regional de apărare, Iohannis a declarat că "aceste planuri militare prevăd cum se mișcă trupele și cum acționează în cazul în care va fi nevoie. Există planuri și acum la nivelul NATO, au apărut în urma insistențelor noastre. În 2014 a avut loc un summit în Wales, s-a discutat despre ocuparea Crimeei, toată lumea a fost revoltată, dar nu s-a elaborat un plan concret.
Noi am sesizat aceste lucruri și s-a început elaborarea unor planuri foarte concrete. Este clar că pe Flancul Estic e nevoie ca toate forțele să fie corelate, asta înseamnă un plan de intervenție regional. Da, noi ne dorim o prezență permanentă a trupelor aliate".
Marea Neagră, zonă de interes strategic
În ceea ce privește Marea Neagră, "Rusia a pornit războiul de pe mare din Marea Neagră, nu din altă mare, deci Marea Neagră este zonă de război și trebuie o abordare mai largă, mai aprofundat. De aceea am insistat să fie declarată zonă de interes strategic. Și asta, după cum arată lucrurile, vom obține", a conchis liderul de la Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri şi joi la Summitul NATO de la Madrid. Marţi, şeful statului a participat la dineul de gală oferit de Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia în onoarea şefilor de stat şi de guvern care participă la Summitul Alianţei.