Ce șanse ar avea o tentativă de suspendare a președintelui Iohannis. Partidele suveraniste, nevoite să negocieze cu parlamentari PSD, PNL sau UDMR
Pe scena politică se discută, mai nou, despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Partidele suveraniste din Parlament și-au propus să inițieze procedura de suspendare, dar ecuația e mult mai complicată. Acest demers ar avea nevoie de sprijin din partea partidelor pro-europene ca să fie adoptat in Parlament, iar in final s-ar ajunge la un referendum pentru demiterea Președintelui.
De Marius Gîrlaşiu la 15.01.2025, 13:55- Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- USR a depus plângere împotriva lui Ciolacu, pentru "voturile date de PSD lui George Simion și Călin Gerogescu": "Toţi i-am dat"
Un prim pas ar fi ca partidele de extremă dreaptă din Parlament să adune cel puțin 155 de semnături. Asta pentru că, potrivit Constituției, propunerea de suspendare din funcție a președintelui României poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul total al deputaților și senatorilor. Este o condiție pe care în acest moment Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Oamenilor Tineri, dar și SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, o îndeplinesc, pentru că cele trei partide de extremă dreaptă adună împreună 162 de parlamentari, ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, o alianță a acestor partide suveraniste poate să inițieze procedura de suspendare din funcție a președintelui României.
Această propunere ar ajunge la vot în Parlament, ori aici ar fi nevoie inițial de consultarea Curții Constituționale și mai apoi de o majoritate de cel puțin 233 de parlamentari care să voteze în plenul reunit al Parlamentului pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis.
Este o condiție pe care, în acest moment, partidele de extremă dreaptă nu o îndeplinesc, pentru că un calcul simplu și aritmetic din Parlament ne arată că, chiar și în ipoteza în care Uniunea Salvați România s-ar alătura acestui demers și ar vota pentru suspendare, tot ar mai fi nevoie de încă 12 voturi pentru ca suspendarea președintelui Klaus Iohannis să fie aprobată în plenul reunit al Parlamentului, dacă am adăuga cei 59 de parlamentari USR la cei 162 pe care îi adună împreună cele trei partide suveraniste.
Suspendarea lui Iohannis. Partidele suveranise ar trebui să negocieze cu parlamentari din coaliția de guvernare
Asta ar însemna ca partidele de extremă dreapta să negocieze om cu om, să negocieze la bucată, cum se spune în Parlament, cu parlamentari din coaliția de guvernare, adică parlamentari ai puterii, eventuali senatori și deputați din PSD, PNL, UDMR sau ai minorităților naționale, care să sprijine acest demers și să voteze pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Asta în contextul în care, de pildă, liderul PNL, Ilie Bolojan, spunea zilele trecute că totuși e mai important ca în această perioadă țara să fie stabilă decât ca președintele Klaus Iohannis să fie suspendat din funcție.
Însă, ipotetic, dacă s-ar ajunge la această majoritate de cel puțin 233 de parlamentari, iar propunerea de suspendare din funcție a șefului statului ar fi aprobată de Parlament, ultimul pas ar fi acela ca românii să fie chemați la vot și să își exprime opinia. Aici Constituția prevede că dacă propunerea de suspendare ar fi votată în Parlament, atunci în cel mult 30 de zile ar trebui organizat un referendum în acest sens.