Antena LIVE

Curs valutar

Ciucă cere verificarea companiilor din Turcia care au construit în România. Premierul, dezamăgit de planurile de consolidare

Valul de cutremure din ultima perioadă a pus pe jar autorităţile române. Premierul a dat un ultimatum ministrului Dezvoltării să vină cu un plan care să grăbească procesul de consolidare a clădirilor cu risc seismic.  

De la 15.02.2023, 15:38
WhatsApp
Vezi și:

Premierul Ciucă a cerut Ministrului Dezvoltării să prezinte în ședința de azi un plan cu măsuri concrete pentru accelerarea consolidarilor clădirilor cu risc seismic. Exista programe de consolidare, dar premierul s-a arătat dezamăgit de faptul că implementarea lor nu coerentă, iar procesul întâmpină dificultăţi. 

Ciucă cere verificarea companiilor din Turcia care au construit și în România

 Premierula cerut în ședința de Guvern să fie identificate și verificate companiile din Turcia care au făcut lucrări de construcții și în România. El a solicitat și revizuirea standardelor din domeniul construcțiilor. "Am cerut ca, pe baza măsurilor luate în Turcia și a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcții în zona unde s-a produs cutremurul, și deja au fost nominalizate, să se verifice dacă au construit în România și în funcție de rezultat să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituții în parte", spune premierul Nicolae Ciucă.

El afirmă că standardele din domeniul construcțiilor ar trebui revizuite. "Totodată, apreciez că e nevoie ca standardele din domeniul construcțiilor, calitatea materialelor din construcții să fie revizuite, să fie reverificate și să avem certitudinea că prin standardele pe care le impunem în aceste documente vom reuși să avem conștiința că am luat toate măsurile, astfel încât ceea ce e prevăzut în proiectele de construire să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate", încheie Ciucă.

Pe acelaşi subiect

Ciucă, despre consolidarea clădirilor cu risc seismic: Avem rafturile pline de proiecte

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, a prezentat, miercuri, planurile și măsurile ministerului în domeniul prevenirii seismelor. Cseke a menționat partea legislativă, legea fiind schimbată cu privire la procedura de evaluare și expertizare a clădirilor susceptibile de risc seismic, dar și în privința finanțării și da derulării a programelor de investiții de la bugetul de stat.

"Acest program de investiții din bugetul de stat are câteva noutăți importante: în primul rând, statul acordă o finanțare nerambursabilă tuturor proprietarilor, indiferent de forma de proprietate, pentru că principalul nostru mesaj și obiectiv este acela de a salva și de a ocroti viața persoanelor. În al doilea rând, am introdus în finanțare, în acest program, pe lângă blocurile de locuințe și clădirile publice și avem aici infrastructura critică a statului. În al treilea rând, este vorba de introducerea la finanțare și a clădirilor expertizate cu risc seismic 2, în condițiile în care până acum erau doar cele din de risc seismic 1", a spus Cseke.

Legat de finanțarea din PNRR a lucrărilor de consolidare, Cseke a afirmat că există o finanțare disponibilă de 550 de milioane de euro, din care contractat la zi 441 de milioane euro. Practic, sunt 168 de contracte încheiate pentru consolidarea a 238 de clădiri în întreaga zonă expusă riscului seismic din România.

"În ceea ce privește programul pe bugetul de stat, este în derulare ca apel de proiecte și se va închide în 20 februarie. Avem în platformă 290 de solicitări de consolidări de clădiri publice respectiv blocuri de locuințe. La 1 martie cel târziu ordinul de Ministru va fi aprobat pentru introducerea solicitărilor în acest program", a adăugat ministrul.

Prin Compania Națională de Investiții sunt 57 de lucrări în curs de execuție, care valorează 3 miliarde de lei. Legat de măsuri, Ministrul Dezvoltării propune monitorizarea acestor investiții "pentru a le putea impulsiona și, dacă este cazul, ajuta". Cseke a menționat, de asemenea, dispoziția dată Inspectoratului de Stat în Construcții de a asigura o verificare sistematică a acestor lucruri lucrări astfel încât criteriile de calitate să fie respectate.

În replică, premierul Ciucă a spus că "de regulă nu ne lipsesc aceste planuri și documentații, putem spune că avem rafturile pline de astfel de dosare. Important este ca partea practică să se întâmple. De aceea am considerat că este nevoie ca toate instituțiile statului să intensifice întreaga activitate".

Un grup interinstituțional se va înființa de joi, coordonat de premier, din care vor face parte mai multe ministere, printre care Ministerul Dezvoltării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor și al Culturii, dar și Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Asociația Orașelor, a municipiilor, a comunelor și Inspectoratul de Stat în Construcții și Universitatea Tehnică de Construcții.  Grupul se va ocupa de prevenire și de pregătire și răspuns în situații de urgență.

Ciucă: Sunt 118 școli evaluate cu risc seismic 1 care trebuie să intre imediat în reabilitare

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, Ciucă a anunțat că în România există 118 școli evaluate cu risc seismic 1. Acestea trebuie să intre imediat în reabilitare, a solicitat prim-ministrul. 70 de școli sunt reabilitate printr-un program finanțat de Banca Mondială, a spus premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, sunt 118 școli evaluate cu risc seismic 1 care trebuie să intre imediat în reabilitare, a explicat Ciucă

Am decis la nivelul Guvernului să se analizeze imediat varianta prin care aceste unități să intre imediat în reabilitare, a adăugat Nicolae Ciucă. Am cerut ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care acestor proceduri să le fie diminuat termenul de răspuns, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nicolae ciuca romania cutremur seism cladiri constructii
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025