Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului. Cătălin Predoiu, interimar. Când va prelua mandatul Ciolacu
Nicolae Ciucă a anunțat, luni, că demisionează din funcția de prim-ministru astfel încât să se poată face rotativa guvernamentală, așa cum a fost stabilit în protocolul coaliției de guvernare. Anunțul a fost făcut de la Palatul Victoria. Ciucă a plecat apoi spre Palatul Cotroceni pentru a-și depune mandatul în fața președintelui României, Klaus Iohannis.
De Florentina Lazăr la 12.06.2023, 18:07În debutul anunţului său, Nicolae a făcut referire la greva profesorilor, care a dus la amânarea rotativei.
"Considerat fiind că acest conflict a fost încheiat, şi aşa cum mi-am asumat şi ne-am asumat la nivelul coaliţiei, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României. În felul acesta, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut la nivelul coaliţiei, după ce am să merg să-mi depun mandatul la preşedintele României, la nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei. Ceea ce este important de subliniat este faptul că, imediat după aceasta, vom avea un Guvern interimar care va funcţiona până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou Guvern, nou Guvern care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii. Noi ne-am propus ca până joi să avem Guvernul învestit", a declarat Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a demisionat. Mesajul transmis de liderul PNL, la predarea mandatului de premier
"Ceea ce este important este faptul că, atunci când ne-am asumat să guvernăm, ne-am asumat să rezolvăm o situaţie, o criză politică, la finele anului 2021, să avem instrumentele necesare prin care să gestionăm crizele care deja începuseră să apară şi iată-ne astăzi, după un an şi aproape şapte luni, având la dispoziţie o serie întreagă de măsuri şi decizii prin care putem să asumăm fără lipsă de modestie că am asigurat stabilitatea ţării", a adăugat Nicolae Ciucă.
- Ciucă, despre greva profesorilor: Vom adopta două OUG. Am decis ca odată ce avem răspunsul legat de revenirea la...
- Nicolae Ciucă, aşteptat să-şi depună mandatul de premier. Totul depinde de greva profesorilor şi de UDMR
- Kelemen Hunor spune că UDMR nu acceptă propunerea de a prelua Energia şi Investiţiile. Negocierile continuă
"E foarte important că toate partidele să-și asume decizii și măsuri, să aibă dialog cu toți actorii astfel încât să avem stabilitate politică și cratere economică. La final de mandat mulțumesc tuturor: mediul asociativ, sindicate, mediul universitar, organizații guvernamentale și fiecărui cetățean român și presei care ați fost mereu alături de noi", a mai spus Ciucă.
Anterior, liderul PNL anunţase că va demisiona odată cu soluţionarea crizei determinate de greva din sistemul de învăţământ. Președintele PSD Marcel Ciolacu va prelua funcția din fruntea Guvernului. Prima ședință a Cabinetului Ciolacu ar putea avea loc în partea a doua a săptămânii, după parcurgerea procedurilor.
Care este procedura pentru noul Guvern Ciolacu
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru are 10 zile de la desemnare pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul va acorda încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Regulamentul celor două Camere ale Parlamentului stabileşte procedura dezbaterii în Parlament a programului şi listei Guvernului, transmite Agerpres.
Astfel, Birourile permanente vor stabili data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, iar dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru va primi aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.
Candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru va prezenta, în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, programul şi lista Guvernului, iar, în continuare, reprezentanţii grupurilor parlamentare îşi vor putea exprima, la cerere, punctele de vedere.
După încheierea dezbaterilor se va supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere va fi semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi va fi înaintată de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.
Greva a fost suspendată luni, iar OUG privind creşterea salariilor în învăţământ a fost adoptată şi publicată în Monitorul Oficial
Cătălin Predoiu a fost desemnat interimar. Printre numele vehiculate au fost şi Lucian Bode şi Sebastian Burduja. Nicolae Ciucă va merge la sediul PNL, unde va avea o întrevedere cu liderii partidului. În jur de ora 17:00 va fi o întâlnire importantă a liderilor coaliţiei de guvernare şi rămâne de văzut dacă UDMR va rămâne sau nu la guvernare.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat că nu va accepta ministerele Energiei şi Fondurilor Europene şi că maghiarii îşi doresc Ministerul Dezvoltării şi un alt minister similar cu Ministerul Mediului. Hunor mai preciza că UDMR rămâne la masa negocierilor. Marcel Ciolacu va fi desemnat premier până la finalul acestei săptămâni.