Antena Meniu Search
x

Grevă suspendată în şcoli: Toţi profesorii se întorc la ore. Ce le dă Guvernul: salariu majorat cu 1300 de lei brut şi bonus de 1500 de lei în octombrie

Greva profesorilor, suspendată. Guvernul a aprobat, luni, ordonanţele de urgenţă privind creşterea salariilor din Educaţie şi, respectiv, acordarea de prime pentru cariera didactică şi cariera profesională, solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice. Ordonanța de urgență va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial, purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

de Redactia Observator

la 12.06.2023, 14:52

Grevă suspendată în şcoli: Toţi profesorii se întorc la ore. Ce le dă Guvernul: salariu majorat cu 1300 de lei brut şi bonus de 1500 de lei în octombrie
Nicolae Ciucă, Marius Budai si Ligia Deca - Inquam Photos / Octav Ganea

"Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia naţională în ultimele săptămâni, în ultimele luni, dar, aş spune eu, şi o dovadă că importanţa educaţiei în societate este recunoscută din ce în ce mai mult. Astăzi, Guvernul României a adoptat două ordonanţe de urgenţă care oferă garanţiile solicitate de către reprezentanţii cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut, atât prin Legea salarizării unitare, cât şi prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor legi ale Educaţiei", a declarat Ligia Deca într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres

Ce le dă Guvernul profesorilor: Creşterile salariale în medie de "peste 25%"

Ea a precizat că prima ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern se referă la creşterile salariale, care, în medie, sunt "peste 25%": "Este de remarcat că prin mecanismul pe care ordonanţa îl pune în practică vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem şi să fie motivaţi să se perfecţioneze şi să ducă mai departe generaţiile de elevi. O a doua chestiune importantă se referă la garanţiile conform cărora viitoarea Lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau asistentului universitar plecând de minimul salariului mediu brut pe economie", a afirmat Deca.

Potrivit Ligiei Deca, un profesor cu studii superioare debutant va avea 3.308 lei net după mărire, un grad didactic 2, cu 15-20 ani vechime va ajunge la 4339 lei net, cu spor de dirigenție la 4.742 lei iar un bibliotecar grad 1 de la 5412 brut ajunge la 7032 lei brut

Pe acelaşi subiect

Primă de 1500 de lei în octombrie

Aceasta a oferit detalii şi cu privire la cea de-a doua ordonanţă de urgenţă aprobată de Executiv, referitoare la acordarea de prime pentru cariera didactică şi, respectiv, pentru cariera profesională. "Ordonanţa de urgenţă privind acordarea de prime pentru cariera didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, dar şi pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională pentru personalul nedidactic. Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziţia cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiţi pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărţi de specialitate şi alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învăţământ", a explicat Deca.

Ea a adăugat că prima se acordă într-o singură tranşă. "Prima instanţiere este în luna octombrie a acestui an şi sumele vor putea fi utilizate în anul şcolar 2023-2024. Trebuie menţionat că suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene. Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic, care este în valoare de 500 lei pe an, similar, acordată în fiecare an în luna octombrie, pentru că atunci, pe 5 octombrie, avem Ziua Educaţiei, până în anul 2027. Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională. Bugetul măsurii de susţinere în această ordonanţă de urgenţă, vizavi de prime, a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de cinci ani. Bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei", a mai precizat Deca. 

Profesorii se întorc la ore în toate şcolile

Ligia Deca a mai anunţat la finalul şedinţei de guvern, că profesorii se întorc la ore după anunţul sindicatelor de suspendare a grevei, urmând ca la sfârşitul acestei săptămână să fie încheiată situaţia şcolară a elevilor.

"Ministerul Educaţiei a luat toate măsurile pentru a menţine o stare de normalitate a calendarului şcolar şi pentru a nu amâna examenele naţionale, atât de importante pentru ca elevii să poată să-şi urmeze parcursul educaţional. În acest moment, odată cu anunţarea suspendării mişcării de protest, cadrele didactice se întorc în şcoli şi procesele educaţionale revin la normal, urmând ca, aşa cum am anunţat în cursul briefingului de ieri, să urmeze toate etapele fireşti: încheierea situaţiei şcolare, Evaluarea Naţională care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie, şi apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competenţe cu mediile de pe parcursul liceului", a declarat Deca.

În legătură cu informaţiile conform cărora nu toţi membrii de sindicat au agreat suspendarea grevei, Deca a menţionat că semnalele pe care le primeşte sunt acelea că profesorii revin la ore."Consultările interne pe care membrii de sindicat le efectuează sunt, evident, apanajul dumnealor. Puteţi cere mai multe clarificări din partea domniilor lor. Semnalele pe care noi le avem este că, în toate şcolile, se dă semnalul pentru revenirea la ore", le-a precizat Deca jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de la Guvern.

Grilele salariale, majorate cu 1.300 lei brut

Grilele salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar s-au majorat astăzi cu suma de 1.300 lei brut, a anunţat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

"Ordonanţa de Urgenţă a fost scrisă ieri, iar astăzi a fost în circuitul de avizare la ministerele co-iniţiatoare, în primul rând Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei, vicepremierul Guvernului, Sorin Grindeanu, precum şi Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe, după care s-a trimis Ordonanţă la Consiliul Economic Social. Vreau să clarific un aspect: discuţiile care au fost înainte de şedinţă, şi anume prezenţa Ordonanţei de Urgenţă sau propunerea pentru Ordonanţa de Urgenţă pe ordinea de zi, la capitolul analize, este o procedură legală care atunci când eşti pe parcursul de avizare cu un act normativ, până îţi vine avizarea finală, o ţii în analiză. Dacă ai avizarea finală până la începerea şedinţei se poate trece pe ordinea de zi, dacă nu se discută în primă lectură, după care se aprobă în şedinţa următoare. Astăzi s-au majorat grilele salariale pentru personalul didactic şi didactic auxiliar cu suma de 1.300 lei pe brut, ce reprezintă în medie puţin peste 25%", a precizat ministrul Muncii.

Acesta a adăugat că majorările aprobate sunt cuprinse în noua Ordonanţă, care va fi publicată luni în Monitorul Oficial.

"Toate aceste lucruri sunt prevăzute în Ordonanţă, precum şi în corpul Ordonanţei s-a făcut şi s-a înţeles de către coaliţie această solicitare a cadrelor didactice, astfel încât să avem acea asumare clară a coaliţiei asupra a ce se întâmplă pe viitor cu Legea salarizării, şi anume principiul de la care se pleacă: discutăm Legea salarizării cu prevederea că salariul debutantului sau a asistentului universitar va porni de la salariul mediu brut pe ţară utilizat la fundamentare a bugetului asigurărilor sociale de stat. Au fost o serie de acte normative care au demonstrat, până la urmă, intenţia coaliţiei politice care susţine actualul Guvern al României de a rezolva pe cât posibil toate solicitările din învăţământ şi mai ales gândindu-ne şi la cei peste trei milioane de copii şi la părinţii lor", a susţinut ministrul Muncii.

Creşterea de 50% din grila de salarizare pentru profesori este trecută în corpul OUG

Acordarea primei tranşe de 50% din creşterea salarială în învăţământ prevăzută de noua lege a salarizării de la 1 ianuarie 2024 este cuprinsă în textul ordonanţei de urgenţă care va fi publicată în Monitorul Oficial, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

"În OUG care va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial, este o chestiune de ore, se prevede, aşadar în corpul ordonanţei, nu doar în preambul, nu doar în nota de fundamentare, cum era în ordonanţa precedentă, ci în corpul ordonanţei, la art. 3 alin (2): 'Grila de salarizare aplicabilă sistemului naţional de învăţământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabileşte pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanţi/asistenţi universitari'. La alin (3): 'Personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din sistemul de învăţământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferenţa stabilită între salariul de bază aflat în plată şi salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024'. Ca atare, vorbim despre un text care face parte din corpul ordonanţei, este parte din reglementare, care se publică azi în Monitorul Oficial", a precizat Cărbunaru în cadrul unei conferinţe de presă.

"Cu alte cuvinte, este şi în nota de fundamentare şi în preambulul ordonanţei şi articolele din ordonanţă", l-a completat ministrul Muncii, Marius Budăi. Precizările vin după ce sindicaliştii din Educaţie reclamaseră anterior că prevederea privind creşterea cu 50% nu se regăsea în textul proiectului de ordonanţă pus în dezbatere, ci doar în nota de fundamentare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Grevă suspendată în şcoli: Toţi profesorii se întorc la ore. Ce le dă Guvernul: salariu majorat cu 1300 de lei brut şi bonus de 1500 de lei în octombrie