Criza guvernamentală se complică. PSD nu va vota moțiunea USR PLUS. Liderul deputaților social-democrați: Cu Cîţu să plece şi Barna, Drulă şi Năsui
Coaliţia de guvernare este oficial destrămată, chiar dacă în scandal a intervenit şi preşedintele! Klaus Iohannis cere USR Plus să renunţe la alianţa cu AUR şi să revină la masa negocierilor. Uniunea Salvaţi România merge însă mai departe cu moţiunea de cenzură şi anunţă că toţi miniştrii formaţiunii îşi vor da demisia săptămâna viitoare. Calculele politice au fost şi mai mult complicate după ce PSD a anunţat că va vota doar propria moţiune care va fi depusă luni.
De Redactia Observator la 04.09.2021, 19:39Criza guvernamentală nu doar că nu se încheie, ci mai de grabă se complică. Şi Partidul Social Democrat a intrat în joc şi nu va vota moţiunea USR PLUS, ceea ce înseamnă că Guvernul Cîţu nu va pica.
Alfred Simonis, lider deputați PSD: Planul PSD este categoric de a-l demite pe Florin Cîţu, dar împreună cu Florin Cîţu să plece şi Dan Barna şi Drulă şi Năsui. Moţiunea opoziţiei care să nu fie alături de membri ai cabinetului eventual semnată va fi moţiunea pe care o vom susţine în parlament
În plus, moţiunea de cenzură USR PLUS este blocată după ce conducerea Parlamentului nu a reuşit nici aseară, nici în această dimineaţă, să adune suficienţi membri astfel încât să ia act de depunerea documentului. Şedinţele au fost convocate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, singurul liberal prezent de altfel.
Florin Cîțu: Este o acţiune bizară. Nu ştiu dacă e trădare, dar este bizar ca preşedintele PNL să facă tot ce e posibil ca moţiunea USR AUR, vă daţi seama, să te legi de moţiunea USR-AUR să fie dezbătută.
- Război în coaliţie, ziua 4. Şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului, amânată pentru luni din lipsă de...
- Klaus Iohannis, prima reacţie după scandalul din coaliţie: Solicit USR PLUS să pună punct acestor gesturi...
- Ministrul Sănătăţii: Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică
Ludovic Orban: Am ajuns ca să fie folosită respectarea regulamentului, corectitudinea mea instituţională să fie exploatată în mod mârşav pentru a manipula membrii PNL, pentru a-i face să creadă altceva decât ceea ce am făcut eu.
USR pregătește planul B
În afară de moţiune, USR pune în aplicare şi planul B.
Dan Barna: La începutul săptămânii viitoare ne vom depune şi demisiile.
Dacă nu demisionează vor fi puşi pe liber de premier. Acuzat de USR că nu are curaj să îi demită, replica a venit imediat.
În plus, premierul şi-a ales deja şi portofoliul pe care îl va gestiona interimar: cel al fondurilor europene.
Florin Cîțu: Guvernăm, mergem înainte, avem în continuare de făcut lucruri. Nu poţi să laşi ţara fără guvern. Cine face acest lucru arată că este iresponsabil şi dă dovadă de imaturitate politică.
Lucru susţinut şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a criticat pe Facebook pe liderii USR pentru asocierea cu AUR, însă, în finalul mesajului le cere să se întoarcă la masa negocierilor.
Ședință cu reproșuri și acuzații de șantaj
Deciziile finale au fost luate aseară, după o şedinţă furtunoasă a Coaliţiei. A fost o oră de reproşuri, acuzaţii de şantaj şi chiar pariuri pe mandatul premierului.
"O dată la trei luni mesajul lui Florin Cîţu este că-l "împuşc pe următorul"," a spus Barna. Cătălin Drulă i-a reproşat şefului Executivului că ştie să acţioneze doar prin agresivitate şi ameninţări. Liberalii le-au transmis că în acest moment singura opţiune a PNL e Florin Cîţu. "Eu pun pariu pe o sticlă de vin că o să veniţi cu alt premier", i a spus ministrul Transporturilor în replică.
Tensiunea a ajuns la cote maxime când au vorbit de decizia de a-l schimba pe Stelian Ion din fruntea ministerului Justiţiei.
"Mi-ai spus foarte clar că i-ai dat mandat lui Stelian Ion să nu dea aviz. Ţi-am spus că e şantaj", i-a reproşat premierul lui Dan Barna. În replică, liderul USR l-a întrebat de ce nu a fost el cel remaniat. "Nici eu nu am dat aviz, a intervenit Cătălin Drulă". "Eu te-aş fi remaniat şi pe tine", i-a replicat Ludovic Orban.
Jocurile politice nu sunt nici pe departe de a se fi terimnat. Cu două moţiuni de cenzură pe masa, parlamentarii ar putea fi chemaţi la vot abia peste două săptămâni.