Cu ce s-ar putea alege România după vizita lui Klaus Iohannis în SUA
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit aseară, la Casa Albă. Iar preşedintele SUA a lăudat România pentru ajutorul militar oferit Ucrainei. Joe Biden a cerut însă ţării noastre să mai ajute Kievul şi cu un sistem Patriot. Asta în condiţiile în care şi noi avem doar unul funcţional. Vizita preşedintelui României peste Ocean continuă şi astăzi. Klaus Iohannis va fi premiat cu "Oscarul de la Washington". Este primul şef de stat european recompensat cu această distincţie a Consiliului Atlantic din Statele Unite.
De Marius Gîrlaşiu la 08.05.2024, 14:01România ar putea rămâne cu promisiunea că Statele Unite ale Americii vor întări flancul estic al NATO şi vor elabora, în sfârşit, o strategie pentru regiunea Mării Negre. Este ceea ce a cerut Klaus Iohannis în discuţiile purtate cu Joe Biden în Biroul Oval.
Şeful statului spunea că nu este suficient ca aliaţii să trimită trupe în estul Europei, ci că ar fi, mai degrabă, nevoie să fim echipaţi. Este o dorinţă mai veche a preşedintelui Iohannis, aceea ca aliaţii din NATO să prepoziţioneze echipamente militare cu rol de descurajare în flancul estic al Alianţei, rămâne de văzut cât de rapid se va întâmpla acest lucru în contextul războiului din Ucraina.
De asemenea, în Biroul Oval s-a mai discutat şi despre posibilitatea ca România să ajute Ucraina cu un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Ţara noastră are, în prezent, patru astfel de sisteme, dar până în acest moment, unul dintre ele este funcţional.
Iohannis nu renunţă la candidatura NATO
- Biden vrea ca România să trimită Ucrainei un sistem Patriot. Iohannis ia în considerare propunerea, dar cere ceva...
- Iohannis, primit de Biden la Casa Albă: "Prioritatea e de a nu permite Rusiei să câştige în Ucraina". Discuţie...
- Klaus Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic la Oscarurile Washingtonului. Dineu cu vedete la Waldorf Astoria pe 8 mai
Şeful statului spunea că preşedintele Joe Biden a deschis această discuţie. Iohannis i-a spus că România este deschisă să ajute Ucraina cu un sistem Patriot şi dacă s-ar pune problema ar trebui ca această chestiune să fie discutată în CSAT.
Însă, preşedintele român a spus clar că România ar trebui să primească ceva în schimb dacă va oferi sistemul Patriot Kievului şi a mai precizat că dacă se va întâmpla acest lucru, atunci nu-l vom dona pe cel pe care îl avem astăzi funcţional - singurul de altfel - ci vom alege unul dintre cele care sunt acum în curs de operaţionalizare.
S-a mai discutat la Casa Albă, o discuţie scurtă, spune Klaus Iohannis, despre candidatura sa la şefia NATO. "Am stabilit cu Joe Biden să continuăm dialogul", nu este clar ce înseamnă acest lucru, însă şeful statului a spus că există riscul să nu avem consens până la summitul NATO de la Washington din iulie, ceea ce înseamnă că până în acest moment, Klaus Iohannis nu se gândeşte să se retragă. "La un moment dat, unul dintre cei doi candidaţi ar trebui să fie ales", spunea liderul de la Cotroceni.