Biden vrea ca România să trimită Ucrainei un sistem Patriot. Iohannis ia în considerare propunerea, dar cere ceva în schimb
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, aseară, la Casa Albă de omologul său american, Joe Biden. Preşedintele SUA a lăudat România pentru ajutorul militar oferit Ucrainei. Discuţiile dintre cei doi lideri au vizat parteneriatul strategic dintre cele două ţări. Neoficial au fost aduse în discuţie şi lupta dintre Klaus Iohannis si Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, în contextul în care America a anunţat deja că îl susţine pe Rutte.
Subiectul principal al întâlnirii a fost războiul din Ucraina, unde Biden a avut numai cuvinte de laudă la adresa României. Preşedintele SUA a mai mărturisit că nu se aştepta la răspunsul prompt pe care l-a dat ţara noastră, pusă fata în faţă cu războiul declanşat de Rusia, în ţara vecină nouă. Astfel că, i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis, pentru conducere, ajutorul militar, dar şi pentru că România a oferit stabilitate în regiunea Mării Negre.
Joe Biden: Aţi fost incredibil. Ați sporit și ajutorul pe care l-ați oferit Ucrainei, care este cu adevărat semnificativ. Aţi sprijinit ferm poporul Ucrainei, ați permis ca un număr de refugiați să vină în țara dumneavoastră. Aproximativ 8.000, o mulțime. Și asta e ceva!
Iohannis a vorbit şi despre Visa Waiver, care ne va permite să intrăm fără viză pe teritoriul Statelor Unite şi i-a mărturisit omologului american faptul că aderarea noastră la NATO a fost o piatră de temelie pe drumul Romaniei spre democraţie.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Lucrăm împreună pentru ridicarea vizelor pentru România. Dacă totul merge bine, sperăm că într-un viitor destul de apropiat vom avea rezultate în această direcție.
- Iohannis, primit de Biden la Casa Albă: "Prioritatea e de a nu permite Rusiei să câştige în Ucraina". Discuţie...
- Klaus Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic la Oscarurile Washingtonului. Dineu cu vedete la Waldorf Astoria pe 8 mai
- Grecia exclude trimiterea în Ucraina a sistemelor S-300 sau Patriot. Spania va trimite doar un număr mic de...
Biden şi Iohanns, discuţii despre candidatura la NATO
O altă temă abordată în cadrul discuţiei purtate între cei doi şefi de stat o reprezintă candidatura lui Klaus Iohannis la funcţia de secretar general al NATO, în condiţiile în care Statele Unite şi majoritatea ţărilor din Alianţă îl susţin pe deplin pe olandezul Mark Rutte. În acest moment doar trei state blochează consensul la vârful Aliantei - România, Ungaria lui Viktor Orban si Slovacia lui Robert Fico. Preşedintele României a recunoscut faptul că există riscul să nu existe consens, însă este bine pentru o organizaţie puternică să aibă competiţii puternice, iar asta nu va pune în pericol alianţa.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Au fost unii care au spus că dacă sunt doi candidaţi se rupe alianţa. Nici vorbă de aşa ceva. Alianţa este puternică, merge mai departe.
Joe Biden şi-a exprimat dorinţa ca ţara noastră să trimită Kievului un sistem Patriot. Noi avem însă doar unul funcţional. Klaus Iohannis spune că va operaţionaliza altele din cele pe care le mai are România în pregătire şi că va cere ceva la schimb. Nicidecum nu va lăsa România fără apărarea antiaeriană, în timp ce are un război la graniţă.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate. În ultimele săptămâni este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi evident ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot. Credeţi-mă că ştiu mai multe detalii, dar da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba.
Pe 9 mai, la ora 2:00, ora noastră locală, Klaus Iohannis va fi premiat pentru întreaga carieră şi pentru rolul său ca lider european si transatlantic, de Atlantic Council, un grup de experţi cu sediul la Washington. Acesta este şi principalul motiv pentru care preşedintele a venit în Statele Unite. Iar mai târziu, şeful statului se va întâlni şi cu Mike Johnson, liderul majorităţii Republicane din Camera Reprezentanţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰