Cum explica Sorin Cîmpeanu lucrarea în care ar fi plagiat 92 de pagini. Emilia Șercan: "Lucruri de un ridicol desăvârșit"
Şeful Educaţiei Sorin Câmpeanu a plecat din fruntea ministerului, în urma unui scandal de plagiat. Este al 24-lea ministru al Educaţiei din ultimii 30 de ani şi a rezistat în funcţie doar zece luni. Șapte miniştri care au deţinut acest portofoliu au fost acuzaţi de furt intelectual.
De Redactia Observator la 30.09.2022, 20:12Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei - 26 septembrie 2022: Sunt hărţuiri care datează de multă vreme, de care am luat act.
Asta declara luni ministrul, după ce publicaţia PressOne a publicat o anchetă, potrivit căreia ar fi plagiat 92 de pagini dintr-un curs de specialitate pentru Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti.
Aseară, Câmpeanu a anunţat pe Facebook că demisionează "din proprie iniţiativă", dar, coincidenţă, imediat după o discuţie cu preşedintele şi premierul. Azi, a venit şi cu explicaţii.
Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației: Este o demisie care a venit din dorința de a elimina presiunea nedreaptă și ilogică asupra reformei în Educație.
- Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a demisionat în urma acuzaţiilor de plagiat. Cine ar putea prelua interimatul
- Ce mesaje i-au trimis liderii PNL lui Sorin Cîmpeanu pe grupul de WhatsApp, după demisie - surse
- Sebastian Burduja, interimar la Educație. Ministrul Cercetării a preluat funcția după demisia lui Sorin Cîmpeanu
De fapt, Sorin Cîmpeanu nu a fost suficient de convingător privind acuzaţiile de plagiat
Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei - 26 septembrie 2022: Un îndrumător de lucrări practice presupune o serie de formule de calcul, de tabele de grafice care nu au o paternitate asumată.
Sorin Cîmpeanu a publicat chiar o scrisoare semnată de autorul din care ar fi copiat şi care susţine că i-ar fi cedat îndrumătorul de curs.
Emilia Şercan, jurnalistă PressOne: Lucruri de un ridicol desăvârşit şi lucruri care l-au şi transformat în ţinta ironiilor publice şi care cred că într-un final au dus la demisia domniei sale.
Marcel Bartic, profesor de istorie: Suntem într-un domeniu în care vorbim despre valori, despre onestitate academică şi era complet indecent, aş spune, ca domnul Cîmpeanu să mai rămână în funcţie.
George Hălărescu, profesor de filosofie: Cred că ar fi trebuit să rămână, să îşi ducă mandatul până la capăt. Va veni un alt ministru, care probabil va avea o altă viziune.
Şapte miniştri ai Educaţiei au fost acuzaţi, de-a lungul timpului, de furt intelectual
Sorin Cîmpeanu este al doilea care îşi dă demisia după Ioan Mang în 2012. Toţi au susţinut că sunt nevinovaţi. Însă doar Cîmpeanu a fost acuzat că a încercat să scape de orice consecinţă schimbând legile, astfel încât furtul intelectual să se prescrie în trei ani. Tot el a vrut să desfiinţeze instituţia care verifica plagiatele.
Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei: CNADTCU n-a făcut deloc o treabă bună.
Vestea demisiei s-a propagat ca o undă de şoc în partid. Acum, liberalii împachetează demisia lui Cîmpeanu drept un sacrificiu pentru binele proiectului "România Educată".
Lucian Bode, ministrul de Interne: Eu apreciez foarte mult ceea ce Sorin Cîmpeanu a făcut în funtea Ministerul Educatiei. Este un coleg pe care eu îl apreciez.
Aprecierile vin mai ales că nu e singurul din Guvern acuzat de plagiat. Şi premierul Nicolae Ciucă, şi ministrul Lucian Bode au aceeaşi tinichea de coadă. Pe grupul intern al PNL au curs laudele la adresa fostului ministru.
Rareş Bogdan: Atunci când unii primesc satisfacție prin plecarea ta, Sorin, vor ajunge sa creadă că pot face orice şi pot pune presiune pe oricine.
Emil Boc: Excelenţa voastră, domnule Prim-Ministru, Ministru (...) vă mulţumesc pentru excelenta colaborare,
Daniela Cîmpean: Este o mare pierdere, atât pentru învățământul românesc, cât și pentru PNL.
Sorin Burduja, ministru interimar la Educație
Interimatul de la Educaţie a fost preluat de Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării. Pe lista scurtă pentru a deveni miniştri plini sunt Ligia Deca, consilier prezidenţial şi doctor în ştiinţe politice, care a lucrat la elaborarea proiectului România Educată, şi Sorin Costreie, consilierul premierului, doctor în filosofie. Ultimul cuvânt îl va avea Klaus Iohannis.
Reporter: Care credeţi că a fost cel mai bun ministru al Învăţământului?
Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţie - august 2022: Cu toţii cei care am fost, am eşuat. Toţi. Absolut toţi. Niciunul n-a reuşit să... pentru că dacă ar fi reuşit Învăţământul n-ar fi fost în situaţia de astăzi.