Antena LIVE

Curs valutar

Live Text

Guvernul Cioloş a fost respins la vot, în Parlament. Atacuri la adresa miniştrilor propuşi de USR şi a preşedintelui Klaus Iohannis

Guvernul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere din partea Parlamentului, în ciuda apelurilor repetate ale liderului USR spre responsabilitate în vederea rezolvării crizei sanitare. PSD a făcut un apel către liderii politici să discute despre învestirea unui guvern de experţi, iar AUR a aruncat vina pe preşedintele Klaus Iohannis pentru o nominalizare "făcută în bătaie de joc".

De la 20.10.2021, 14:00
WhatsApp
Galerie (7)
Guvernul Cioloş a fost respins la vot, în Parlament. Atacuri la adresa miniştrilor propuşi de USR şi a preşedintelui Klaus Iohannis Inquam Photos / George Calin

UPDATE 12:53 - BPR ale celor două Camere au constatat: număr total de parlamentari 466, prezenţi la dezbateri 343, voturi exprimate 272, anulate 0. Voturi "pentru" 88, voturi contra "184", abţineri 0.

UPDATE 12:40 - Conform surselor Observator, din rândul deputaţilor 56 au votat "pentru" şi 129 "contra". Cel puţin trei liberali ar fi votat pentru învestirea Guvernului Cioloş. 

În total, 81 voturi "pentru", 182 "contra" şi 8 voturi secrete.

UPDATE 12:00 - A început votul cu privire la programul de guvernare şi lista miniştrilor Guvernului propuse de premierul desemnat, Dacian Cioloş. 

Pe acelaşi subiect

Votul este secret cu bile şi se acordă atât pentru programul de guvernare, cât şi pentru lista miniştrilor.

Pentru ca Executivul să fie învestit, este nevoie de majoritatea voturilor parlamentarilor validaţi - 234 de voturi "pentru"

Dacian Cioloş răspunde acuzaţiilor din Parlament

Marcel Ciolacu, PSD, apel către lideri partidelor

George Simion, deputat AUR, atac la adresa lui Klaus Iohannis

Lucian Romaşcanu, senator PSD, analiză critică a Guvernului Cioloş

Discrusul lui Kelemen Hunor, UDMR

George Simion, AUR, aşteatpă USR la discuţii

Declaraţiile lui Alexandru Rafila, PSD

Dacian Cioloş, discurs în Plenul Parlamentului

UPDATE 10:15: A fost deschisă şedinţa Plenului Reunit. Dintr-un total de 466 de senatori şi deputaţi, până la această oră şi-au înregistrat prezenţa 273 de senatori şi deputaţi.

Pe ordinea de zi sunt prezentarea programului Guvernului, dezbateri pe seama acestuia şi votul de încredere pentru Guvernul Cioloş.

UPDATE 9:50 - Dacian Cioloș, înainte de votul în Parlament: "Mergem până la capăt"

Premierul desemnat, Dacian Cioloş a făcut un nou apel către parlamentari, miercuri, înainte de votul de învestire, să voteze Cabinetul său.

"USR își asumă reponsabilitatea politică cu care a fost mandatat de alegători. Mergem până la capăt. Astăzi, mergem în Parlament să prezentăm programul și această echipă și sper în intelepciunea parlamentarilor să voteze acest guvern. Ar fi o solutie imediată pentru ieșirea din criza politică și pentru a începe să punem în practică măsuri ca să rezolvăm și celelalte crize cu care ne confruntăm. Sper ca mesajele noastre să îi convingă pe parlamentari, pentru că soliția este aici, ea nu mai trebuie căutată și noi știm ce avem de făcut", a afirmat liderul USR. 

Știrea inițială:

Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 

Pentru a trece de Parlament, Guvernul Cioloș are nevoie de 234 voturi. În cazul în care va pica la vot, președintele Klaus Iohannis trebuie să cheme din nou la consultări partidele.

Liberalii nu vor vota. PNL vrea să formeze o majoritate în jurul său, cu Florin Cîţu premier

Liberalii au anunțat deja că vor fi prezenți, dar nu vor vota. PNL va asigura cvorumul de şedinţă, singura concesie făcută pentru a păstra o uşă deschisă spre viitoare negocieri. Ei au votat în conducerea partidului să nu îl susţină pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi spun că protocolul iniţial semnat cu cei de la USR prevede clar că PNL este cel care dă premierul.

PNL vrea să încerce să formeze o majoritate în jurul său, cu Florin Cîţu premier, variantă respinsă categoric de USR până acum. Liberalii vor ca, după eşecul de miercuri, să demareze negocierile, cu toate partidele, mai puţin cu AUR. Florin Cîțu a lăsat să se înţeleagă că negocierile ar putea fi purtate inclusiv cu PSD. Liberalilor le lipsesc 54 de voturi pentru a strânge o majoritate.

UDMR, prin vocea ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi în Parlament, însă nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş.

PSD și AUR vor vota împotrivă

Social-democraţii se reunesc, miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, în Biroul Permanent Naţional, cu o oră înainte de şedinţa Parlamentului în care este aşteptat Dacian Cioloş, pentru votul de încredere.

PSD şi AUR spun că nu vor da votul Cabinetului Cioloş şi speră ca, un vot de respingere, miercuri să aducă mai aproape ideea declanşării alegerilor anticipate, fapt care i-ar avantaja pentru că PNL şi USR se află, în prezent, în cădere liberă în sondaje, în timp ce PSD şi AUR au capitalizat susţinerea populaţiei, pe fondul nemulţumirilor faţă de guvernarea de dreapta.

Calculele arată că Dacian Cioloş se bazează doar pe voturile USR, care are 80 de parlamentari în cele două Camere ale Parlamentului.

Cioloș a făcut apel la parlamentari să treacă peste orgolii

Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat marţi, după ce miniştrii propuşi în Cabinetul său, cu excepţia lui Cătălin Drulă, au fost avizaţi negativ în comisiile parlamentare de specialitate, că a văzut că se votează în continuare pe falii politice şi după punctaje de partid.

El a spus că toţi cei aflaţi în funcţii publice trebuie să tragă învăţăminte din criza sanitară şi a criticat partidele pentru votul politic. Preşedintele USR a făcut apel către parlamentari să treacă peste orgolii şi să voteze miercuri Cabinetul său. "Am văzut că se votează în continuare pe falii politice şi după punctaje de partid", a precizat Dacian Cioloş, într-o conferinţă susţinută la Parlament. 

Premierul desemnat a făcut apel la parlamentari să voteze miercuri conform conştiinţei. "Fac apel la parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze acest Guvern pentru că este o soluţie şi oferă soluţii", a spus Cioloş, precizând că acest Guvern este pregătit să îşi asume responsabilitatea. 

Premierul desemnat le-a mai cerut politicienilor "să iasă din logica strictă a ordinelor de partid, să se consulte cu cetăţenii, şi să voteze, mâine, pentru un Guvern care să rezolve problemele". 

Cum se desfăşoară şedinţa pentru acordarea încrederii Guvernului

Preşedintele care conduce şedinţa comună a Camerelor Parlamentului, după aprobarea ordinii de zi, dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului. În continuare, la cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, preşedintele le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere ale respectivelor grupuri cu privire la programul şi lista Guvernului.

După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului, potrivit News.ro. În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Cum pot fi declanşate alegeri anticipate

Dacă nici următoarea propunere de premier venită din partea preşedintelui Klaus Iohannis nu va fi votată în Parlament, teoretic, potrivit Constituţiei, preşedintele poate declanşa alegerile anticipate.

Art. 89 din Constituţie, Dizolvarea Parlamentului, prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis deja că anticipatele sunt greu de realizat, pe actuala Constituţie.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

criza politica dacian ciolos guvernul ciolos investitura parlament vot parlament
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024