Negocieri blocate în coaliţia de guvernare. Florin Cîţu anunţă discuţii inclusiv cu PSD şi exclude AUR, dacă Cioloş nu găseşte susţinere la partenerii de moţiune
Premierul desemnat Dacian Cioloş urma să facă vineri o nouă încercare de a convinge celelalte partide din coaliţia de guvernare să refacă înţelegerea din 2020. Însă până atunci PNL s-a reunit în şedinţă şi a stabilit că nu mai are rost o nouă rundă de negocieri. Liberalii au decis să nu îl susţină pe liderul USR şi au anunţat propriile negocieri cu liderii partidelor, excluzând doar AUR, nu şi PSD, în interesul românilor.
UPDATE 13:43. Întâlnirea lui Cioloş cu liderii PNL, UDMR şi minorităţi s-a anulat după ce liberalii şi-au anunţat decizia cu privire la negocierile pentru Guvern.
UPDATE 13:33. Conform surselor Observator, Florin Cîţu i-ar fi transmis şi lui Dacian Cioloş deciziile şi că nu mai are sens să se întâlnească în şedinţa coaliţiei de guvernare. Liderul USR i-ar fi răspuns că în acest caz va merge în Parlamentu cu un guvern USR.
UPDATE 13:13. Florin Cîţu: Decizia a fost una simplă. USR este parte a unei majorităţi cu PSD şo AUR. Votul politic a însemnat ruperea coaliţiei de guvernare. Astfel, răspunderea politică în faţa românilor pentru momentul ales de a demite un guvern revine în principal USR. În mod simetric, responsabilitatea instalării unui nou guvern revine USR - AUR - PSD. Negocierile pentru formarea unui nou guvern trebuie făcute în logica acţiunilor politice deja realizate. Dacian Cioloş are datoria morală să caute sprijin la PSD şi AUR.
Dacă prim ministrul desemnat nu va reuşi să găsească o majoritate cu PSD şi AUR, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor politice responsabile, excluzând AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru români.
- Florin Cîţu cere USR să îşi recunoască public greşeala, ca să poată fi refăcută coaliţia de guvernare
- Surse: Cioloş merge în Parlament cu un guvern minoritar dacă PNL şi UDMR nu refac coaliţia. Dacă va fi desemnat...
- Eşec total după prima rundă de negocieri: nu s-a luat nicio decizie. Reacţia lui Cioloş: "Cîţu şi Hunor mi-au...
UPDATE 13:00. Şedinţa PNL este pe final, iar liberalii au decis să nu îl susţină pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, spun sursele Observator.
Ştire iniţială: Liderul USR şi premierul desemnat, Dacian Cioloş, va avea azi o nouă rundă de negocieri cu PNL şi UDMR pentru refacerea coaliţiei de guvernare. Liberalii cel mai probabil nu vor renunţa la susţinerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier, deja mesajul transmis pe toate canalele fiind că premierul desemnat, Dacian Cioloş, trebuie să îşi caute majoritatea la AUR şi PSD. Cum acest lucru este exclus de USR, ar mai fi varianta unui guvern minoritar condus de Dacian Cioloş, însă liderul USR este conştient că ar fi un guvern fragil.
"Pentru mine e clar, dacă acest guvern pe care USR îl va propune va trece, că va fi un guvern fragil. El poate să pice după aceea, oricând în Parlament. Pe de altă parte, mă aştept să existe destul de mulţi parlamentari care îşi doresc să treacă o iarnă cât mai liniştită, fără să îşi asume prea multe riscuri, la guvernare fiind, şi atunci, dacă există o majoritate de parlamentari care îşi doresc acest lucru, cum am spus, noi suntem gata să ne sacrificăm şi să punem pe masă o echipă de guvernare şi un program”, a susţinut Dacian Cioloş.
În aceste condiţii, în cadrul negocierilor se pare că Dacian Cioloş ar fi dispus să renunţe la desemnare şi ca majoritatea să fie formată în jurul unui premier PNL, aşa cum îşi doresc de altfel şi liberalii, însă cu o singură modificare esenţială: guvernul să nu fie condus de Florin Cîţu. Scenariul a fost confirmat şi de fostul ministru Cătălin Drulă. "Eu cred că da, pentru că scopul nostru este să facem un guvern şi asta ar fi o variantă de deblocare", a declarat Drulă, întrebat dacă Dacian Cioloş este dispus să renunţe la mandatul încredinţat înainte să ajungă la vot în Parlament, dacă în timpul negocierilor PNL ar veni cu un alt premier.
Pe cine ar putea propune PNL ca premier
Liberalii ar putea să înainteze o propunere de premier şi să renunţe la Florin Cîţu, pentru a se ajunge la o înţelegere în cadrul coaliţiei, iar Dacian Cioloş să renunţe la mandatul de premier desemnat. Surse liberale au precizat pentru News.ro că este singura variantă în care PNL ar accepta refacerea coaliţiei de guvernare, şi anume ca premierul să fie dat de PNL. Dacian Cioloş ar trebui, astfel, să îşi retragă candidatura de premier desemnat, pentru că principala lor solicitare din momentul ieşirii din Guvern, şi anume renunţarea la Florin Cîţu premier, ar fi îndeplinită.
PNL ar fi dispus să înainteze altă variantă de premier liberal, precum Dan Vîlceanu sau Lucian Bode, prima şansă având-o însă Bode. Condiţia este ca USR să renunţe la Dacian Cioloş premier desemnat şi să se refacă coaliţia în jurul Partidului Naţional LIberal.
Astfel, Cioloş ar trebui fie să renunţe la mandat, iar preşedintele Klaus Iohannis să vină cu o nouă propunere de premier, de la PNL, sau USR să meargă mai departe cu varianta unui guvern minoritar, cu Dacian Cioloş premier, care va pica la votul din Parlament. După respingerea propunerii, preşedintele va înainta o nouă propunere de premier, de la PNL.
Prima discuţie USR - PNL - UDMR, fără rezultat
Deja a avut loc o primă întâlnire, miercuri, cu liderii PNL, UDMR şi minorităţi, care nu a avut nicio concluzie, iar premierul desemnat este presat de timp, săptămîna viitoare fiind nevoit să vină în Parlament pentru a cere votul de învestitură.
Liberalii cel mai probabil nu vor renunţa la susţinerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier, deja mesajul transmis pe toate canalele fiind că premierul desemnat, Dacian Cioloş, trebuie să îşi caute majoritatea la AUR şi PSD. Liberalii nu vor să treacă peste faptul că cei de la USR au picat Guvernul în Parlament.
Dacian Cioloş anunţa, după întâlnirea de la sediul PNL, că aşteaptă ca PNL şi UDMR să îşi stabilească în forurile de conducere mandatul privind negocierile, pentru refacerea coaliţiei de guvernare, şi preciza că în special liberalii vor acest răgaz. Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu spunea că el nu ia deciziile de unul singur şi că va cere un mandat în conducerea PNL.
Cîţu preciza, însă, că liberalii doresc refacerea coaliţiei doar în jurul PNL, care este cel mai mare partid de dreapta din Parlament, şi menţiona că este greu de trecut peste faptul că USR a votat, cot la cot cu AUR şi PSD, moţiunea de cenzură prin care au dat jos propriul Guvern. Mai mult, el le sugera celor de la USR să îşi ceară scuze publice pentru modul în care s-au comportat la moţiunea de cenzură.
Dacian Cioloş spunea, la rândul lui, că în cazul unui blocaj nu va aştepta şi va merge în Parlament cu un program de guvernare şi cu un Cabinet. Astfel, USR va decide cel mai târziu duminică, în funcţie de concluziile negocierilor, ce va face săptămâna viitoare, miercuri expirând termenul de 10 zile în care Cioloş trebuie să ajungă în Parlament pentru a cere un vot de încredere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰