Bolojan vrea "să concedieze" şi maşinile Senatului. Flota de vehicule şi cota de combustibil, reduse cu 20%
Conferinţă de presă cu huiduieli la Palatul Parlamentului. Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a fost huiduit de angajaţi după ce a anunţat că aproape 200 de oameni vor si daţi afară în urma restructurorilor de personal. Oamenii au fost atât de revoltaţi încât au iscat un întreg protest.
De Marius Gîrlaşiu la 22.01.2025, 13:48- Cine e Cristina Tărteață, funcţionara revoltată de concedierile anunţate de Bolojan DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- De ce cred românii că sunt o colonie a puterilor străine, dar vor să rămână în UE şi NATO. Interviu cu Corneliu Bjola, profesor la Oxford
Vorbim despre aproape 100 de angajaţi şi de funcţionari ai Senatului care l-au huiduit la scenă deschisă pe Ilie Bolojan, preşedintele Senatului. Oamenii sunt nemulţumiţi de memorandumul pe care l-a propus acesta, un act care ar urma să ducă la dispariţia şi desfiinţarea a 178 de posturi din organigramă.
Angajaţii Senatului spun că vor ataca memorandumul în instanţă
Ilie Bolojan spune că este vorba în mare parte despre sinecuri, despre angajaţi pe criterii politice aduşi în Parlament de diverşi senatori. Practic, vorbim despre angajaţi care lucrează în grupurile parlamentare, în comisiile de specialitate şi în diversele birouri şi Direcţii ale Senatului. Bolojan spunea că trebuie organizate concursi în urma cărora să rămână doar cei mai performanţi dintre ei. Bolojan a mai propus un principiu. Acela ca fiecare funcţionar sau angajat al Senatului să plece o dată cu senatorul sau deputatul care l-a adus în Senat.
De partea cealaltă, angajaţii Senatului sunt în continuare extrem de nemulţumiţi şi au spus că vor ataca în instanţă memorandumul adoptat de Biroul Permanent al Senatului în încercare de a-şi salva posturile pe care le-au obţinut prin concurs, spun ei. De aceea, ei nu sunt de acord cu organizarea unor noi concursuri. I-au strigat angajaţii lui Ilie Bolojan că "Aici nu este primăria Oradea". Bolojan spunea că atunci când a devenit primar în Oradea a redus aparatul de lucru al administraţiei locale cu aproape 50%, adică a concediat aproape jumătate dintre oameni.
E un conflict care ar putea să degenereze în perioada următoare pentru că angajaţii spun că dacă se va ajunge în cele din urmă la concedieri, adică aproape 200 de oameni să rămână fără post, se va ajunge la grevă generală.
Bolojan: Posturile Senatului, reduse de la 796 la 618; flota de maşini şi cota de combustibil - reduse cu 20%
Bolojan a precizat că, tot pentru reducerea cheltuielilor, printr-un memorandum s-a aprobat reducerea flotei de maşini a Senatului şi a cotei de combustibil cu 20%. "Am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru. Până acum luni se lucra în plen, iar marţi în comisii. Vom lucra şi miercuri în plen, iar joi vor fi dezbaterile publice, în aşa fel încât în urma acestui pachet de activităţi extins, pe de-o parte, să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative, să le putem analiza mai bine, joia să beneficiem de sfaturile experţilor care vor veni la dezbateri şi per total calitatea legilor şi a actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună", a adăugat Bolojan.
Preşedintele Senatului a arătat că în ceea ce priveşte regulamentul de funcţionare senatorii îşi propun să preia cele mai bune practici din Parlamentul European, în aşa fel încât în sălile de plen să existe un dialog civilizat, agresivitatea să fie descurajată, iar cei care nu respectă regulile bunului simţ să fie sancţionaţi. El a mai spus că Parlamentul trebuie să-şi întărească autoritatea de control parlamentar.
"Avem foarte multe instituţii în coordonare, care, din punctul meu de vedere, o parte sunt scăpate de sub control şi este nevoie de exercitarea controlului parlamentar în aşa fel încât să fim în situaţia în care acesta să lucreze pentru cetăţeni, să dea rapoarte în permanenţă comisiilor din parlament, managerilor acestora să le fie evaluată activitatea legat de performanţa acestora şi să aibă nişte contracte de management şi nişte responsabilităţi cât se poate de clare în aşa fel încât activitatea lor să fie în serviciul public", a declarat Bolojan.
El a anunţat şi că va fi introdus sistemul electronic de acces în Parlament pentru angajaţi, deoarece nu există un control al prezenţei la muncă. "În trei luni de zile Secretariatul General are termen să rezolve această problemă", a adăugat preşedintele Senatului.