Ioana Mihăilă prezintă concluziile raportului privind raportarea deceselor COVID: Diferențe de până la 500 de decese raportate de un spital
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că au fost detectate diferenţe de 500 de cazuri între raportările pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.
De Redactia Observator la 13.05.2021, 13:30- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"S-au constituit platformele Corona-forms și alerte MS. Prin ordin al MS din 2020: ministerul sănătății utilizează Corona-forms, dezvoltată de STS. Utilizatorii sunt: Ministerul Sănătății, INSP, DSP județene și București, laboratoarele care fac testare și unitățile sanitare. Unitățile spitalicești au obligația raportătii deceselor către DSP.
Platforma Corona-forms a fost implementată în aprilie 2020 și include raportări caz cu caz, zilnice, individuale, verificabile cu CNP. Alerte MS e o platformă cu date de tip agregat numeric și conțin și alte date: pacienți, echipamente.
Comunicările zilnice al GCS este reprezentantă de înregistrările din Corona-forms. Toate informațiile privind persoanele decedate au avut la bază informațiile din Corona-forms", a transmis ministrul Sănătății.
Rezultatele analizei Comisiei
- Noul ministru al Sănătăţii, despre raportarea deceselor de Covid: "Există diferențe între diversele sisteme"
- Vlad Voiculescu continuă să susţină că numărul de decese este subraportat: Peste 500 de morţi în plus la...
- Florin Cîțu, despre acuzațiile de mușamalizare a deceselor COVID: Îi cer public vicepremierului Dan Barna să ne...
Ioana Mihăilă a subliniat că "s-au analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele două platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital".
"Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație. Datele de la INS arată: în 2020 s-au raportat 16.792 de decese cu diagnostic COVID-19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat, 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar.
Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 - 26.106 decese - 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar. În sistemul CoronaForm - 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor - 18.670.
Referitor la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar COVID, situaţia se prezintă astfel: 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 - deces confirmat COVID şi 6.181 decese au diagnostic secundar U072 - deces suspect COVID.
Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele două platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital", a detaliat ministrul Sănătăţii.
Întrebată cine este de vină pentru această situație, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că "nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului".
"Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare. Nu aș căuta neapărat vinovați".
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.
Premierul Florin Cîţu a semnat, în 19 aprilie, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.