Noul ministru al Sănătăţii, despre raportarea deceselor de Covid: "Există diferențe între diversele sisteme"

De Monica Palade.
Publicat: 28.04.2021, 19:16.
Actualizat: 28.04.2021, 19:17

Noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a confirmat ceea ce spunea Vlad Voiculescu, şi anume că există diferenţe de raportare a deceselor de Covid.

Noul ministru al Sănătăţii, despre raportarea deceselor de Covid: "Există diferențe între diversele sisteme"

Presidency.ro

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că urmează ca în 7 mai această comisie să avanseze o formă mai detaliată a raportului.

„În momentul acesta raportarea se face în sistemul alerte MS, unde spitalele raportează numeric total numărul de decese. Raportarea din Corona-forms conține datele deja validate de reprezentanții DSP și INSP. Există diferențe și există o comisie care analizează această diferențe (…) Așteptăm rezultatul final, pentru că nu dorim să ne aruncăm cu afirmații până când nu avem o certitudine”, a declarat ministrul Sănătății.

Diferenţe apărute în prima jumătate a anului 2020

Citește și:

„Mi-a fost transmisă o evoluție a numărului de decese raportate. Diferențele au apărut din prima jumătate a anului 2020. Ele au fost foarte mici și a crescut atunci când și numărul de pacienți a crescut. E o corelație pe care am observat-o, nu e o corelație dovedită științific”, a precizat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a subliniat că „scopul acestei analize este de a analiza procesele”. „Nu analizăm oamenii, pentru că erori umane există. După ce vom analiza procesele, vom veni cu proceduri care să îmbunătățească procesele”, a adăugat Mihăilă.

Vlad Voiculescu a semnalat diferenţa după demitere

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a susținut, după ce a fost revocat din funcție, că există probleme legate de raportarea deceselor COVID și că ar fi vorba despre o diferență de câteva mii de morți.

"E nevoie de depolitizare și e nevoie de adevăr și asta a încercat Ministerul Sănătății. Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale, dar e responsabilitatea noastră să ne asigurăm că toți indicatorii reflectă realitatea. Avem acum un ministru interimar al Sănătății. O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID. Nu aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm. Investigația pe care am început-o arată diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale. Există indicii că există diferențe între decesele raportate și cele reale, că sunt mai puține decese raportate. Statistica și metodologia trebuie schimbată", a declarat Vlad Voiculescu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.