Antena Meniu Search
x

Vlad Voiculescu continuă să susţină că numărul de decese este subraportat: Peste 500 de morţi în plus la Spitalul Colentina. Reacția MApN

Fostul ministrul al Sănătăţii Vlad Voiculescu continuă să susţină că numărul de morţi este subraportat şi dă exemplul Spitalului Colentina sau al Spitalului ROL2.

de Monica Palade

la 19.04.2021, 16:53

Vlad Voiculescu continuă să susţină că numărul de decese este subraportat: Peste 500 de morţi în plus la Spitalul Colentina - Hepta

Ministrul demis a dat un exemplu concret privind diferențele între cele două platforme de raportare: Alerte.MS (platforma unde datele sunt introduse de spitale și laboratoare) și Corona.Forms (aplicația care centralizează toate datele, validate prin DSP-uri).

„Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul de decese în platforma în care raportează doar spitalele este mai mare, semnificativ mai mare, decât numărul de decese din platforma în care ar trebui să raporteze toată lumea. Dacă ne uităm de exemplu la Spitalul Colentina vedem că diferența este de sute de persoane, peste 500”, a declarat fostul ministru al Sănătății, la Europa FM.

Spitalul Rol 2 în aceeaşi situaţie

O situaţie de subraportare ar fi şi la Spitalul ROL 2, „adică acea unitate militară din curtea Institutului Ana Aslan, acolo există de asemenea o diferență”.

Pe acelaşi subiect

Fostul ministru al Sănătății a explicat și motivul pentru care există, în opinia lui, aceste diferențe. „Unu, metodologia, doi, aplicarea metodologiei. Am aflat de această problemă cu câteva zile înainte, nu era singura problemă de pe masă. Cineva n-a raportat cum trebuie, cineva n-a gândit cum trebuie metoda de raportare și cineva n-a validat rezultatele cum trebuie. Pentru raportare responsabil este spitalul, mergând pe lanț este Direcția de Sănătate Publică, după care la capătul lanțului este Ministerul Sănătății și Institutul de Sănătate Publică”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministerul Apărării îl contrazice pe Vlad Voiculescu 

Ministerul Apărării îl contrazice pe Voiculescu după ce a declarat că la Spitalul ROL 2 sunt diferențe de raportare a deceselor COVID ”Cu privire la informațiile apărute în spațiul public referitoare la raportarea deceselor cauzate de COVID-19 de către Formațiunea medicală de tratament ROL 2, facem următoarele precizări: Formațiunea medicală de tratament (FMT) ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, funcționează ca spital COVID din luna aprilie 2020. Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaționalizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicația Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formațiunea medicală atât în Corona Forms, cât și în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autoritățile care au acces în aceste baze de date, conform competențelor legale.” a transmis Ministerul Apărării, într-un comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Vlad Voiculescu continuă să susţină că numărul de decese este subraportat: Peste 500 de morţi în plus la Spitalul Colentina. Reacția MApN