Iohannis, lângă cancelarul Austriei la Consiliul European. Este discutat cazul României în Schengen
După eşecul Schengen, preşedintele Klaus Iohannis este pentru prima oară faţă în faţă cu cel care a spus "NU" aderării României la spaţiul european fără frontiere. Sau mai bine zis, umăr la umăr. Cei doi oficiali participă la discuţiile Consiliului European de pe scaune alăturate. Timp în care negocierile pentru noi discuţii privind aderarea ţării noastre la Schengen continuă, cu toate că subiectul nu se află pe ordinea de zi.
De Larisa Bernaschi la 15.12.2022, 14:12UPDATE: Prima referire la Schengen a fost făcută de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în intervenţia sa de la începutul reuniunii Consiliului European. Aceasta şi-a exprimat dezămăgirea faţă de votul din JAI. "Uniunea Europeană a dovedit de-a lungul timpului că poate îndeparta orice bariere şi poate aduce oamenii împreună. UE poate face asta din nou şi acum dacă are curajul să ia decizii politice care să se menţină emblematice pentru generaţia actuală în construcţia europeană", a spus Metsola.
Până la această oră, presedintele Iohannis a purtat deja mai multe discuţii cu lideri UE
Ca reacţie la discursul lui Metsola, Klaus Iohannis a mulţumit pentru sprijinul vocal puternic al Parlamentului European, dar şi al majorităţii covârşitoare a statelor membre. Până la această oră, preşedintele Iohannis a purtat deja mai multe discuţii cu lideri UE în marja Consiliului pentru a explica situaţia injustă la adresa României şi necesitatea găsirii unei soluţii cât mai rapid posibil. Discuţiile pe tema Schengen vor continua în reuniunea Consiliului.
În urmă cu aproximativ o oră şi jumătate a început reuniunea Consiliului European. Înainte de această reuniune am avut extrem de multe reacţii vis-a-vis de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi a votului pe care Austria l-a dat. În primul rând, vorbim despre o reacţie a preşedintelui Consiliului European care va fi cere ca în cadrul reuniunii să se discute despre aderarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
- Cât a pierdut România în cei 11 ani de când nu e primită în Schengen deși îndeplinește toate condițiile
- Proteste în benzinăriile OMV: "Azi la Constanţa, mâine în toată ţara". Oamenii au criticat decizia Austriei de...
- Știrile zilei, 14 decembrie 2022. Intrarea României în Schengen la anul ar putea fi decisă joi
Iohannis e optimist şi crede că anul viitor am putea adera la spaţiul Schengen
Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect spunând că trebuie să aibă loc o discuţie, un schimb de opinii. La fel susţinea şi premierul Bulgariei. O reacţie extrem de importantă a venit din partea cancelarului Austria care a repetat în faţa presei că problema este reprezentantă de cea a migraţiei. A avut şi un scurt atac la adresa Poliţiei Române despre care spune că ar ascunde faptul că şi pe la noi trec mulţi migranţi care ajung apoi în Austria.
Rămâne de văzut dacă se stabileşte un calendar de principiu privind aderarea României la spaţiul Schengen. Iohannis se declara extrem de optimist şi spunea că anul viitor am putea adera din nou la Schengen.