Antena Meniu Search
x

Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Nu vom ataca veto-ul la CJUE

Klaus Iohannis a declarat miercuri că singura cale de a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomaţia. "Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice", a anunțat şeful statului, miercuri la Bruxelles, înaintea participării la Summitul UE-ASEAN. În ultimele zile mai mulți politicieni și oameni de afaceri au îndemnat la o boicotare a firmelor și companiilor austriece în semn de răzbunare pentru blocarea accesului României în Schengen. Inclusiv o companie de stat a anunțat un boicot. Șeful statului a mai spus și că România nu va ataca decizia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În plus. crede că în 2023 este posibilă o aderare a României în Schengen și nu dorește o decuplare de Bulgaria. 

de Redactia Observator

la 14.12.2022, 14:36

Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român
Klaus Iohannis - Observator

"Avem o agendă bogată astăzi şi mâine. Astăzi ne întâlnim cu partenerii din Asia de Sud-Est pentru a îmbunătăţii relaţia comercială. După aceea avem teme grele de discutat – Ucraina. Se discută despre energie pentru a vedea cum se poate merge mai departe, ideea este să facem tot ce putem ca să scădem preţul energiei, mai exact preţul gazului. Vom vorbi despre inflaţie. Alte teme sunt unele pe care eu le voi ridica. Voi ridica tema Schengen şi cred că aceasta e tema care pe noi ne interesează cel mai mult", a afirmat Klaus Iohannis, înaintea participării miercuri la la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Bruxelles.

El a făcut şi o scurtă recapitulare a paşilor care au dus la votul Austriei privind Schengen, însă a adăugat că acest vot a fost o amânare, nu un refuz total pentru aderarea României. "Săptămâna trecută miniştrii de Interne nu au reuşit să aprobe intrarea României şi Bulgarie în Schengen. Acum se pune problema cum continuăm. Noi românii dorim să fim în spaţiul Schengen. Rămâne un obiectiv naţional şi rămâne un obiectiv pentru mine în perioada următoare. Să vedem care suntt problemele şi piedicile care trebuie înlăturare. Avem două probleme – atitudinea Austriei care e rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu un NU definitiv. E o nuanţare a poziţiei. Acest vot a fost valabil şi pentru România şi Bulgaria. Votul Olandei a fost mixt pentru România a fost un da, pentru Bulgaria a fost un jumătate nu. Ştiu chiar de la premierul Olandei că nu a fost un nu definitiv pentru Bulgaria. E dorinţa unei amânări", a completat Iohannis.

Acesta a mai spus că doar prin diplomaţie poate fi tratată această problemă, nu prin boicotarea Austriei. "Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie – cu diplomaţie. Orice altceva, după părerea mea e exclus. Am auzit nenumărate opinii şi sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme. E evident că până aici s-au făcut paşi importanţi. De când avem un Guvern stabil am reuşit să convingem Olanda că România merită să intre în Schengen. Am convins Suedia, care a fost foarte reticentă după schimbarea de Guvern. Am reuşit să o convingem că merităm să intrăm, repet pe merit, nu pe milă. A fost ridicat MCV şi astfel a fost eliminată probabil cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen", a mai precizat şeful statului.

Iohannis: România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiţie

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România nu va ataca votul în Consiliul JAI privind aderarea ţării noastre la Schengen la Curtea Europeană de Justiţie. "La cald şi la emoţie, tot felul de analişti vin cu tot felul de soluţii. Pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiţie", a declarat Klaus Iohannis, întrebat miercuri la Bruxelles despre acest subiect. 

Şeful statului a mai spus că oficialii români vor relua discuţiile cu Austria. "Vom începe discuţia cu austriecii, nu trebuie să evităm astfel de discuţii. Soluţia trebuie să vină din întregul pachet", a explicat Iohannis. 

El a adăugat că au discuţiile cu premierul suedez, fiindcă urmează preşedinţia Suediei la Consiliul UE. "Următorul pas trebuie să fie o reuşită. Nu îşi doreşte nimeni, nici noi, nici alţii, să ajungem într-un Consiliu JAI cu un vot negativ. Aşa ceva nu se va mai întâmpla", a completat preşedintele Iohannis. 

"Oamenii vor vedea că a fost vorba de o sincopă, nu de o respingere. Suntem doriţi în Schengen, însă trebuie să trecem de această sincopă. nu are sens să cădem într-o depresie colectivă, pentru că nu rezolvăm absolut nimic", a mai spus Klaus Iohannis, întrebat despre o posibilă creştere a euroscepticismului a românilor.

Iohannis: Mi s-a părut puţin ciudată vânătoarea de vinovaţi. Vinovaţii nu se găsesc în Bucureşti, nici în România! 

Preşedintele a mai spus că i s-a părut puţin ciudată vânătoarea de vinovaţi care s-a declanşat în unele medii, el afirmând că vinovaţii nu se găsesc în Bucureşti, nici în România. Şeful statului a mai precizat că a văzut mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine, însă soluţii practice se vor găsi doar în următorul Consiliu JAI care va fi mai bine pregătit.

"Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI care va fi mai bine pregătit", a afirmat el.

Klaus Iohannis a arătat că "nici nu crede că şi-a imaginat cineva că de săptămâna trecută până astăzi Austria sau Olanda şi-au schimbat atitudinea şi ceea ce nu au rezolvat săptămâna trecută, în JAI, rezolvă astăzi în Consiliul European".

"Nu este bine să avem astfel de aşteptări fiindcă ele nu se adeveresc. E nevoie de multă muncă, de foarte multă muncă. Ne-am implicata cu toţii", a mai spus preşedintele, arătând că "şi miniştrii care s-au implicat şi-au făcut treaba".

"Mi s-a părut puţin ciudată vânătoarea de vinovaţi care s-a declanşat în unele medii. Vinovaţii nu se găsesc în Bucureşti, nici în România, ştiţi foarte bine de ce nu s-a putut vota. Dar noi nu ne lăsăm descurajaţi, eu în niciun caz nu voi ceda, până când România devine membru în Schengen", a precizat preşedintele.

Preşedintele a afirmat că a purtat câteva discuţii cu noul premier suedez şi va continua. "Chiar în zilele acestea voi avea o serie întreagă de discuţii, pentru a vedea cum putem să abordăm cel mai bine aceste chestiuni, cum putem să abordăm Austria, Olanda, Bulgaria, cum putem să facem următorul pas, fiindcă următorul pas trebuie să fie o reuşită", a spus el.

Şeful statului a arătat că "nu îşi doreşte nimeni, nici noi nici alţii să ajungem încă o dată în Consiliul JAI cu vot negativ”. ”Aşa ceva nu se va întâmpla pentru că nu este bine să se întâmple de două ori astfel de abordări negative", a completat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că va avea o întâlnire cu preşedinta Comisiei Europene, care vine la Bucureşti, sâmbătă, pentru semnarea unui memorandum pentru o conectare electrică care traversează Marea neagră şi atunci va avea încă o discuţie pe tema Schengen.

Preşedintele a mai spus că va avea o discuţie şi cu premierul ceh care mai are câteva zile de preşedinţie a Consiliului. "Cu siguranţă pot fi făcute câteva lucruri, mai degrabă tehnice, voi avea întâlniri cu premierul suedez şi sigur vom începe discuţia cu austriecii, nici nu trebuie să evităm astfel de discuţii", a afirmat el.

Iohannis: Soluţia de decuplare de Bulgaria ar fi o soluţie de ultimă instanţă dar pe care eu şi echipa mea nu o căutăm

Iohannis susține că varianta de decuplare de Bulgaria ar fi o soluţie de ultimă instanţă dar pe care el şi echipa sa nu o căută, ci caută varianta să intre împreună cele două state. El a precizat că mandatul primit de ministrul Lucian Bode, săptămâna trecută, la Consiliul JAI, din partea sa şi a echipei sale, nu conţinea o decuplare ci o decalare, adică România să intre prima, iar Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, doar termenele de intrare şi de verificare efectivă să fie oarecum adaptate la fiecare ţară.

Despre decuplarea de Bulgaria, şeful statului a arătat că "pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluţii, fie Olanda îşi schimbă opţiunea şi spune da, da, şi România şi Bulgaria fie se votează separat, şi rămâne DA pentru România, NU pentru Bulgaria". "Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, este de preferat faţă de cealaltă variantă. Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este chiar o mare forţă europeană, este un bun partener al nostru, rămâne singură în faţa valului migrator care nu a încetat. Nu cred că este o soluţie bună. Soluţia de decuplare ar fi o soluţie de ultimă instanţă dar pe care eu şi echipa mea nu o căutăm. Deci, noi căutăm varianta să intrăm împreună", a spus preşedintele.

El a mai spus că procedurile europene sunt foarte complexe şi permit multe abordări. "Ceea ce a pregătit şi a prezentat ministrul de Interne a fost pregătit împreună cu echipa mea şi nu conţinea o decuplare ci conţinea o decalare, adică România să intre prima, iar Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, doar termenele de intrare şi de verificare efectivă să fie oarecum adaptate la fiecare ţară", a declarat preşedintele.

Întrebat dacă mai poate fi în calcul acest plan al decalării intrării celor două ţări, preşedintele Iohannis a răspuns: "Asta voi afla şi vom afla din foarte multe discuţii şi negocieri cu toţi cei implicaţi, fiindcă trebuie să bvedem lucrurile aşa cum sunt".

Klaus Iohannis a mai spus că "acest vot negativ are un impact puternic, peste tot în Uniune, pentru că noi lucrăm pe unitate, pe solidaritate". "Nu dorim să ajungem la conflicte între noi, vrem să ajungem la soluţii, împreună şi atunci se poate constata că peste tot lumea începe să caute totuşi în varianta mai pozitivă şi de aceea cred că soluţia diplomatică este singur fezabilă dar vom avea nevoie de ceva timp", a mai spus preşedintele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Nu vom ataca veto-ul la CJUE