Joburile de la stat care vor dispărea. Au fost create cu "dedicaţie", pentru a justifica salarii uriaşe
Desfiinţarea unor posturi vacante, Coaliţia de guvernare a discutat astăzi noile măsuri fiscale. Trecem repede prin propuneri. Cota de 5 la sută TVA ar putea să dispară la toamnă. Vor exista doar două niveluri: 9 şi 19 procente. Vor dispărea şi unele facilităţi fiscale. Dar...cresc şi veniturile.
De Florentina Lazăr la 24.07.2023, 20:18Salariul minim se va majora cu 300 lei brut în toate domeniile, mai puţin în construcţii, unde mărirea va fi de 500 de lei brut. Iar taxa pe lux prevede că cei care au proprietăți mai scumpe de 500.000 de euro ar putea fi nevoiți să plătească anual 1% din valoare lor.
Joburile de la stat care vor dispărea
Guvernul trebuie să ia măsuri pentru că încasările statului sunt mai mici decât cheltuielile. Dacă nu se încadrează în ținta de deficit bugetar riscăm să pierdem 70 de miliarde de euro, bani europeni. Sunt şi idei create cu dedicaţie, şi restricţii la deplasări cu maşinile de serviciu.
Florentina Lazăr, reporter Observator: În instituţiile de stat au fost adăugate posturi în organigrame doar ca să justifice funcţii bine plătite spun surse PSD. Peste 200 de mii de posturi ar urma să dispară din aparatul bugetar in urmatoarea perioada.
- 200.000 de posturi vacante din sistemul bugetar eliminate, tăieri la combustibil şi la maşinile de serviciu....
- Guvernul se pregătește să majoreze salariul minim pe economie. La cât ar putea ajunge acesta de la 1 septembrie
- Câţi bani s-au strâns la buget din impozitarea bacşişului. Judeţul din România care a "adunat" în 5 luni doar...
Social democraţii vor să desfiinţeze posturile-fantomă, create doar ca să justifice salariul unui şef trebuie să dispară. Instituţiile cu cele mai multe posturi vacante sunt Casele de Asigurări de Sănătate şi Administraţia Penitenciarelor.
De exemplu, ca să primească titulatura de şef de birou, un funcţionar superior trebuie să aibă cinci subalterni. Şeful de serviciu trebuie să aibă şapte, iar un şef de direcţie, 15. În multe instituţii, lipsesc cel puţin doi angajaţi din fiecare departament. Iar dacă se desfiinţează posturile neocupate, dispar şefii creaţi artificial. Cu tot cu salariul şi sporurile de conducere pe care le încasau. Sindicaliştii analiştii economici sunt sceptici.
Adrian Negrescu, specialist economic: Asistăm la un exercițiu de scamatorie bugetară. Cele 200 de mii de posturi pe care statul vrea să le elimine fuseseră bugetate, dar nu erau ocupate. Asta nu înseamnă că reducem numărul bugetarilor, ci că nu mai angajăm pe bandă rulantă.
Dumitru Costin preşedintele BNS: Nu are cum să aibă un astfel de impact mai mult decât semnificativ, sunt totuşi 2 miliarde de euro, nu cred acest lucru.
Analiştii spun că statul nu este pus pe făcut economii. În primele 5 luni, cheltuielile cu personalul au crescut cu 9%. Liberalii propun altă măsură ca să nu se mai risipească bani din buget. Maşinile de serviciu ale bugetarilor vor fi trase pe dreapta dacă nu este nevoie urgent de ele.
Ionuţ Stroe purtător de cuvânt PNL: Vă pot confirma faptul că una dintre surse poate să fie această economie care se face în zona carburanţilor, în zona cheltuielilor de bunuri şi servicii, în zona cheltuielilor de funcţionare.
Marcel Boloş Ministrul Finanţelor: O ţintă de deficit până în 5% cu un plan de măsuri fiscale, cu un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care-l avem, de suspendare a fondurilor europene.
PSD vrea să pună instituţiile de stat să facă economie la hârtie, pixuri, servicii de curăţenie, mobilier şi computere. De asemenea, bugetarii ar trebui să fie atenţi şi să stingă lumina când ies din birouri sau când au lumină naturală.