Nicolae Ciucă, desemnat oficial pentru funcţia de premier. Klaus Iohannis face un apel la responsabilitatea parlamentarilor
Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu partidele, în vederea desemnării noului premier, după ce Parlamentul a respins varianta unui guvern exclusiv USR, condus de Dacian Cioloș. Klaus Iohannis a acceptat propunerea de premier făcută de PNL şi l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru.
De Redactia Observator la 21.10.2021, 14:21UPDATE 14:05 - "Tocmai am încheiat consultările cu formaţiunile parlamentare, consultări pentru găsirea unei soluţii guvernamentale. Discuţiile au fost considerabil mai bune decât după ultimele discuţii. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluţie reală. Acum, criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă şi pe români. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, iarna bate la uşă, preţurile cresc. Este nevoie de un guvern cu puteri depline, pentru a pune în practică soluţiile pe care le-am gândit.
Am fost foarte mulţumit şi bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. Analizând întreaga situaţie, am decis să îl desemnez drept candidat pe domnul Nicolae Ciucă", a declarat Klaus Iohannis.
Nicolae Ciucă: Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăși situația de criză în care ne aflăm, astfel încât cetățenii să poată să beneficieze de tot ceea ce poate un Guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile și acțiunile pe care le întreprinde.
În acest sens, vom negocia cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament.
- Dacian Cioloş îl atacă pe Florin Cîțu: "Am făcut pur şi simplu terapie cu un om care nu se poate dezlipi de...
- Val de reacţii, după ce Guvernul Cioloş a fost respins. Votul din Parlament nu a surprins pe nimeni. "Isterie și...
- Florin Cîțu, după ce Guvernul Cioloș a fost respins: PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele...
AUR l-a propus pe Călin Georgescu
UPDATE 13:45 - Copreşedintele AUR, George Simion a declarat, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că şeful statului le-a transmis că propunerea de premier va fi generalul Nicolae Ciucă. El a afirmat că, dacă noua propunere de premier nu va reuşi să strângă o majoritate, atunci AUR va declanşa procedura de suspendare din funcţie a şefului statului. ”Ne-a spus domnul preşedinte că propunerea de prim-ministru va fi generalul Ciucă. Adică putem să Intrăm într-un sistem militarizat, în care vor conduce Armata şi preşedintele Iohannis. Era foarte sigur domnul preşedinte, dădea semne că este convins că PSD îl va vota pe Ciucă”, a spus Simion.
El a precizat că AUR a înaintat o altă propunere, a unui premier independent, precum Călin Georgescu şi că nu va vota un guvern Ciucă. ”I-am pus în vedere că, dacă şi această propunere nu întruneşte o majoritate parlamentară, AUR va declanşa suspendarea preşedintelui", a mai spus Simion.
UPDATE 13:30 - Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că decizia privind premierul îi aparţine preşedintelui, dar că se profilează tot un guvern de dreapta, având în vedere că PNL este dispus să îndeplinească cerinţa pusă de USR pentru refacerea coaliţiei de guvernare.
UPDATE 13:00 - Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, reprezentanţilor PSD care au venit la consultările pentru formarea unui nou guvern, că în spaţiul public există real dorinţa de a găsi soluţie şi de a încheia această criză, el menţionând că situaţia este diferită, acum, faţă de prima rundă de consultări. ”V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că, totuşi, suntem într-o situaţie mult diferită acum”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.
El a continuat: ”Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai este înţeleasă în niciun fel de români şi constatarea mea este că în spaţiul politic există real dorinţa de a găsi soluţie şi de a încheia această criză”.
PSD nu a mers cu o propunere de premier la consultările de joi, de la Palatul Cotroceni.
PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier
UPDATE 12:30 - Partidul Naţional Liberal l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim ministru, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni. Florin Cîţu a insistat că propunerea i-a aparţinut şi că mizează pe responsabilitatea parlamentarilor să rezolve această criză politică. Nicolae Ciucă nu a fost prezent la declaraţiile făcute de Florin Cîţu.
UPDATE 11:45 - Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat, joi, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni că refacerea coaliției de guvernare este posibilă în jurul unui program de reforme. Nu vom susține un guvern minoritar PNL-UDMR, nu este o soluție, a precizat Cioloș.
PSD nu renunţă la anticipate
UPDATE 11:15 - Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, la plecarea spre Palatul Cotroceni, că urgenţa este discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis despre pandemie. Liderul PSD nu a dorit să spună cu ce mandat merg social-democraţii la consultări dar a arătat că este greu în acest moment să se producă alegeri anticipate. ”Urgenţa românilor este să discutăm cu preşedintele problema pandemiei”, a spus Ciolacu, la sediul PSD.
Întrebat dacă a renunţat la scenariul alegerilor anticipate, liderul PSD a spus că nu a renunţat, însă a nuanţat: ”Ştiam foarte bine că anticipatele nu se pot face în acest moment, ţinând cont şi de pandemie şi de Constituţie, dar credem în continuare că, după un asemenea eşec al guvernării de dreapta, varianta cea mai bună este întoarcerea la români”, a spus el.
Astfel, PSD ar putea să susţină temporar un guvern minoritar PNL-UDMR, în ciuda unor proteste din interiorul partidului. Conform News.ro, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului,.
UPDATE 10:30 - PSD discută la această oră mandatul cu care merge azi la Cotroceni. Conform surselor Observator, social-democraţii nu vor face o propunere de premier. Din delegaţie vor face parte Marcel Ciolacu, președintele PSD, Paul Stănescu, secretar general PSD, Sorin Grindeanu, vicepreședinte PSD, Alexandru Rafila, deputat PSD, Streinu Cercel, senator PSD.
UPDATE 10:15 - Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, a fost validat în şedinţa liberalilor dinaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni. Conform surselor Observator, acesta a fost votat în unanimitate de colegii de partid.
Surse: PNL renunță la propunerea Florin Cîțu premier
UPDATE ora 8:10 - PNL renunţă la Florin Cîţu şi îl va propune pe Nicolae Ciucă, ministrul demis al Apărării, spun surse politice. Liberalii îşi doresc un un guvern minoritar PNL-UDMR cu susţinerea PSD. Varianta a fost discutată aseară de preşedintele Klaus Iohannis şi câţiva liberali: Florin Cîţu şi cei patru vicepreşedinţi PNL, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, informează reporterul Observator Larisa Bernaschi.
Știrea inițială:
Dacian Cioloș nu a reușit să obțină miercuri votul de încredere pentru guvernul pe care l-a propus, astfel că președintele Klaus Iohannis a chemat, joi, partidele la o nouă rundă de consultări.
”Președintele României, Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloș. În consecință, în temeiul prevederilor art. 85 alin.(1) și ale art. 103 alin.(1) din Constituția României, Președintele României convoacă consultări cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, în data de 21 octombrie 2021, începând cu ora 11:00”, a transmis Administrația Prezidențială.
Fiecare delegaţie are la dispoziţie o jumătate de oră.
Consultările vor avea loc joi, 21 octombrie 2021, după următorul program:
- Ora 11:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
- Ora 11:30 – Partidul Social Democrat (PSD);
- Ora 12:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
- Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
- Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
- Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
Partidele îşi stabilesc strategia, înainte de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis
Singurii care au anunţat oficial delegaţia care participă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis sunt liberalii. Vor merge la Cotroceni preşedintele PNL Florin Cîţu, dar şi cei patru prim-vicepreşedinţi Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.
Înainte de întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, partidele îşi stabilesc strategia. La 9.30 are loc Biroul Permanent Naţional al PSD, iar la ora 10.00 are loc Biroul Permanent Naţional al PNL.
Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, miercuri seară, că liberalii au deja o decizie în ceea ce priveşte propunerea de premier, în persoana lui Florin Cîţu, dar nu a exclus posibilitatea unei noi decizii. ”Noi avem o decizie la momentul acesta, vom vedea ce se va întâmpla mâine”, a afirmat, miercuri seară, Dan Vîlceanu.
La rândul său, Dacian Cioloş a precizat că USR nu va face o nouă propunere de premier. El a reiterat disponibilitatea de a se aşeza la discuţii cu PNL, pentru a reface coaliţia, dacă liberalii nu-l mai propun pe Florin Cîţu.
Guvernul Cioloş nu a obţinut miercuri votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 184 de voturi ”împotrivă”. Pentru ca echipa Cioloş să fie învestită erau necesare 234 de voturi. Conform Regulamentului activităţilor comune ale celor două Camere, în cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.