Antena Meniu Search
x

Video Val de reacţii, după ce Guvernul Cioloş a fost respins. Votul din Parlament nu a surprins pe nimeni. "Isterie și balet politic inutil"

În mijlocul haosului sanitar, criza politică se prelungeşte. Guvernul propus de Cioloş a picat azi în Parlament. Nimeni nu a fost surprins, nici măcar Dacian Cioloş. Intră în istorie ca premierul desemnat care a primit cele mai puţine voturi. Acum, preşedintele trebuie să facă o nouă propunere. Până când va fi învestit, la Palatul Victoria rămâne Florin Cîţu.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 20.10.2021, 20:01

Vezi și

Strategia lui Dacian Cioloş a eşuat. Zece zile de negocieri n-au dus nicăieri. Resemnat, şi-a recitat discursul şi apoi a făcut un ultim apel. "Votul nu va fi pentru noi, ci pentru conștiința dumneavoastră", a afirmat Dacian Cioloş. Fără ecou. 88 de aleşi, majoritatea de la USR şi o mână de liberali şi parlamentari de la minorităţi l-au votat. Mulţi nici nu l-au ascultat. Au fost mai ocupaţi să stea pe telefon, la poveşti, să facă live-uri pe Facebook sau scandal. "Pentru colegii de la USR care îmi spun "masca" eu spun jos masca pentru că vă ascunde ipocrizia!", spune Diana Șoșoacă, senator neafiliat.

Reacţiile partidelor politice

Cine a fost totuşi atent la discursul lui Cioloş a avut reproşuri de făcut. "Vedem multe argumente fără nicio coerență și logică, atitudine duplicitară, supărare, isterie și balet politic inutil. Vă cer scuze, stimați cetățeni!", a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Amintirile ne chinuiesc. Aţi mai condus Guvernul şi ne amintim de o spirală a eşecurilor", spune şi Lucian Romaşcanu, lider senatori PSD. "Din cauza incompetenței și a nepăsării miniștrilor dumneavoastră au murit oameni, iar acest lucru e un fapt", acuză Alfred Simonis, deputat PSD.

Încercările celor din USR de a-şi salva obrazul n-au avut prea mult succes. "În plină criză, USR e singurul partid care și-a asumat ferm şi până la capăt desemnarea unui premier", afirmă Oana Morariu, deputat USR.

Pe acelaşi subiect

Cum finalul votului era previzibil, PSD şi UDMR au dat semnalul că nu e cazul să se mai irosească alte zece zile. "Atunci când e nevoie de excavator să ne îngropăm morții, înseamnă că e prea mult", spune Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. "Trebuie să mai facem încă un efort de a resuscita coaliția formată în decembrie 2020", crede Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Misiune aproape imposibilă. USR nu vrea nici în ruptul capului să facă parte dintr-un Guvern condus de Florin Cîţu. "E o non-soluție, când vrei să spui că n-ai o soluţie spui că vii tot cu acela care a picat deja în Parlament", susţine Dacian Cioloş, în timp ce Kelemen Hunor afirmă că UDMR nu are "o problemă să facem o majoritate cu Florin Cîţu".

"Florin Cîţu este o frână evidentă în calea oricărei negocieri. Solicit public demisia din fruntea Partidului Naţional Liberal a domnului Florin Cîţu", a declarat Ludovic Orban, fost preşedinte PNL.

Niciun progres: înapoi la situaţia de acum 10 zile

Într-o postare pe Facebook, Florin Cîţu a anunţat că va relua discuţiile cu toate partidele, mai puţin AUR, pentru a strânge o majoritate. Practic, ne-am întors în situaţia de acum zece zile. Klaus Iohannis a anunţat că mâine va invita partidele la consultări. Apoi, trebuie să propună un nou premier, care, pentru fi învestit, trebuie să treacă de votul din Parlament. Soluţia cea mai simplă ar fi ca PNL să renunţe la Florin Cîţu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Val de reacţii, după ce Guvernul Cioloş a fost respins. Votul din Parlament nu a surprins pe nimeni. "Isterie și balet politic inutil"