Legea care permite armatei să doboare dronele ruseşti, adoptată de Camera Deputaţilor. AUR, POT şi SOS vor să o atace la CCR
Armata Română ar putea primi curând permisiunea să doboare dronele ruseşti care survolează teritoriul ţării noastre. Reamintim că legislaţia nostră nu permite în acest moment acţiunea militarilor decât în caz de război. Mai sunt câţiva paşi până când legea adoptată în Camera Deputaţilor va intra în vigoare.
De Marius Gîrlaşiu la 19.02.2025, 14:17Camera Deputaților a adoptat legea care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării, precum și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară. Legile merg la votul final în Senat, iar apoi vor trebui promulgate de către președintele țării.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, cu 196 voturi pentru, 99 împotrivă şi 2 abţineri, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor în spaţiul aerian românesc.
Potrivit raportului comisiei de apărare, iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare măsuri pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, stabilind autorităţile şi instituţiile care au competenţe în luarea măsurilor de prevenire şi contracarare a utilizării spaţiului aerian naţional de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord şi alte vehicule aeriene.
Lege pentru desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român, care cuprinde procedurile prin care forţele armate române pot interveni în situaţii aflate la limita dintre crearea condiţiilor care pot impune declararea unei stări excepţionale şi necesitatea de a lua măsuri pentru a proteja viaţa, sănătatea, proprietatea, drepturile şi libertăţile cetăţenilor români. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată, astfel că proiectul merge la Senat, for decizional.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 201 voturi pentru şi 100 de voturi împotrivă.
Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare crearea cadrului juridic care să permită desfăşurarea unor misiuni şi operaţii pe teritoriul statului român, în vederea întreprinderii măsurilor necesare prin care să fie protejată viaţa, sănătatea, proprietatea, drepturile şi libertăţile cetăţenilor români.
AUR, POT şi SOS nu au votat legile iniţiate de MApN, spunând ca aceste legi ar ceda suveranitatea României si ar preda comanda Armatei Române către alte armate străine. Această lege mai are un pas pentru că Senatul este cameră decizională. Dar partidele din opoziţie au anunţat că vor ataca la CCR cele două proiecte de lege.
Proiectele, adoptate de Guvern
Guvernul a adoptat cele două proiecte de lege care extinde şi reglementează măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord şi pentru alte vehicule aeriene şi cel de desfăşurare pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român, la sfârşitul anului trecut.
Proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional abordează, dintr-o perspectivă nouă, controlul utilizării spaţiului aerian naţional, plecând de la sfera extinsă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, a integrităţii spaţiului aerian naţional şi a siguranţei aeronautice, a vieţii şi sănătăţii persoanelor şi a patrimoniului.
Aparatele de zbor fără pilot la bord vor beneficia de atenţia şi de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar şi din perspectivă militară.