Legile Educaţiei vor primi votul final în Senat pe 22 mai, anunţă Alina Gorghiu. Senator USR: Termenul este îngrozitor şi abuziv
Legile Educaţiei şi cele 500 de amendamente depuse la proiect vor fi dezbătute în comisiile din Senat în această săptămână, vineri va fi întocmit raportul, iar pe 22 mai va fi dat votul în plen, a anunţat Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului. Totuşi, senatorul USR Ştefan Pălărie consideră acest termen unul "îngrozitor şi abuziv" şi aduce mai multe critici asupra legii ce priveşte învăţământul superior.
De Redactia Observator la 15.05.2023, 16:25"Săptămâna aceasta avem dezbateri foarte importante pe legislaţia privind educaţia. (...) S-au făcut propuneri cu miile pentru îmbunătăţirea acesteia atât în etapa de dezbatere publică, cât şi cea de dezbatere parlamentară. Săptămâna trecută aceste legi au sosit în Senat şi împreună cu liderii grupurilor parlamentare am stabilit un calendar. S-au centralizat amendamentele şi sunt peste 500, venite din partea multor structuri asociative, din partea instituţiilor, asumate de grupurile parlamentare. (...) Concluziile sunt următoarele: pe data de 19 mai vom avea un raport pe Legile educaţiei, iar săptămâna viitoare, luni, pe data de 22 mai, vom avea votul pe legile Educaţiei. Legile au fost analizate de partidele aflate în coaliţie şi de opoziţie, sunt legi pe care le consider foarte bune. Să ştiţi că această reformă nu este deloc un moft, este o lege care era obligatoriu de modificat dacă vrem să fim şi noi cu elevii, cu materia, cu drepturile profesorilor în anul 2023 şi la nivelul standardelor pe care Europa le cere", a afirmat Gorghiu, luni, la Senat, potrivit Agerpres.
Potrivit Alinei Gorghiu, aceste acte normative au generat "cel mai mare proiect de consultare naţională din ultimele trei decenii". "Vorbim de o 'Românie educată', care, în opinia noastră, va schimba faţa sistemului de învăţământ. Vom avea un sistem de educaţie adaptat la zilele în care trăim, la solicitările de pe piaţa muncii, (...) un abandon şcolar redus, profesori mult mai bine răsplătiţi pentru efortul pe care îl fac, elevi şi studenţi care să aibă acces la o pregătire mai bună şi la învăţământul dual", a adăugat Gorghiu.
Senator USR: Este un termen îngrozitor, abuziv, care nu are nici o justificare
Legea educaţiei ar urma să primească votul final la Senat pe 22 mai. Ştefan Pălărie, senator USR, consideră că e un termen prea scurt: "Este un termen îngrozitor, abuziv, care nu are nici o justificare. Noi nu înţelegem de ce, după ce avem 500 de pagini de text legislativ şi alte câteva bune sute de pagini de amendamente, am avea un termen atât de scurt. Este o mizerie faptul că s-a dat ca termen limită de depunere a amendamentelor ziua de duminică. Asta înseamnă că toţi consilierii juridici şi toţi parlamentarii au trebuit să lucreze aproape zi lumină, ca să termine ieri, până la miezul nopţii, ultimele amendamente depuse. Şi să nu uităm, avem patru zile pentru dezbateri. Pare că ori se fac lucrurile noaptea, ca hoţii ori repede înainte, ca să nu fie cu băgare de seamă din partea publicului", a afirmat Pălărie pentru RFI, transmite news.ro.
- Legile Educației, adoptate de Camera Deputaților. Urmează dezbaterea și votul în Senat
- 10.000 de profesori protestează în Capitală. Ameninţă cu grevă generală, chiar înaintea Evaluării Naţionale...
- Site-ul Ministerului Educației, spart de hackeri: "Dragi elevi, nu vă mai bateţi capul cu şcoala, este o pierdere...
Senatorul USR atrage atenţia asupra unui "blat" în privinţa legii educaţiei:
"Pe mine mă îngrijorează, personal, extrem de mult, forma care a ajuns la Senat a legii. Legea aceasta, de la forma Guvernului, care şi aşa era dezastru, noi am contestat-o încă din vara anului trecut, a ajuns să fie nu mai rea, ci mai nocivă, mai toxică, deci nu e vorba de forme mai proaste, ci forme mai rele, distructive. S-a ajuns la această formă mai rea, pentru că a existat un blat permanent între partide, între PSD şi PNL. Eu am participat aproape zilnic la dezbaterile din Camera Deputaţilor şi am văzut mecanismul ăsta: după câteva ore de dezbatere în faţa camerelor de luat vederi şi în şedinţe de comisii, şedinţa era suspendată şi se muta între deputaţii PSD, PNL şi doamna Ligia Deca, în biroul preşedintei de şedinţă, iar acolo se discutau, se organizau următoarele amendamente", spune senatorul USR.
Amendament la legea învăţământului superior, criticat
Ştefan Pălărie critică între altele un amendament la legea învăţământului superior:
"Am văzut aberaţii, cel puţin la legea învăţământului superior, precum cea care permite pe viitor rectorilor să privatizeze universităţile, să cumpere firme la suprapreţ, să înfiinţeze firme noi şi să dispună după bunul plac de patrimoniul universităţii, care inclusiv a fost finanţat din bani publici, despre asta vorbim, vorbim despre o formă în care e clar că nu-i mai interesează reforma educaţiei, ci mai degrabă vor să împartă hălci din ceea ce înseamnă banii educaţiei către grupuri de interese şi aici eu vreau să-i adresez o întrebare doamnei ministru Ligia Deca, o întrebare publică: doamna ministru girează aceste aberaţii sau se distanţează, se dezice de ele? Pentru că dacă se dezice, eu aştept o poziţie publică, să ne spună că modificările avute pe lege sunt îngrozitoare şi Ministerul Educaţiei nu le susţine (...). Ce mă tulbură pe mine este că privitor la învăţământul universitar, noi să nu uităm, avem în continuare ditamai profesorii şi ditamai doctorii universitari, care predau astăzi la cursuri studenţilor după dictare, iar apoi, le cer studenţilor să le cumpere cărţile pe care aceşti profesori le-au scris. Este învăţământ medieval în secolul 21 universitar. Să nu uităm că majoritatea cercetării academice din România este o mizerie inutilă, inaplicabilă şi neoperabilă, nefolosibilă pentru economie şi pentru dezvoltare. Cu toate astea, care e preocuparea PSD şi PNL? Nu dezvoltarea, nu performanţa academică. Preocuparea lor este patrimoniul universităţilor, ce se întâmplă când acestea se dizolvă, ce se întâmplă când o universitate vrea să facă o firmă. Problema asta este extrem de gravă, seamănă foarte mult pe de o parte, cu faimoasele firme municipale ale doamnei Gabriela Firea, pentru că atunci când tu înfiinţezi firme, ce poţi să faci? Păi, poţi să angajezi pe cine vrei, cu ce salariu vrei, poţi în felul acesta să opacizezi, faţă de legea transparenţei publice, orice informaţie şi ajungi să rupi bucăţi pentru tine şi familia ta, ca rector şi pentru acoliţii şi prietenii tăi. Lucrul acesta este inacceptabil", precizează senatorul.