Liberalii au votat în unanimitate flexibilizarea mandatului de negociere cu USR și PSD. Cîțu: ”Premierul trebuie să fie liberal”
Liderii PNL au votat în unanimitate flexibilizarea mandatului de negociere cu USR și PSD, astfel încât să se contureze o majoritate care să ducă la învestirea unui guvern cu puteri depline. Echipa de negociere a fost și ea supusă la vot și a trecut cu doar două abțineri. Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței, că la negocierile cu cele două partide vor cere ca premierul să fie de la PNL.
De Ana Maria Ghiarasim la 02.11.2021, 21:55Declarații Florin Cîțu
A fost adoptată decizia de flexibilizare a mandatului și echipa de negociere. Au fost două abțineri. Mandatul e foarte clar, acela de e a negocia cu forțele democratice și cu USR, și cu PSD.
Întrebare: Vă considerați responsabil pentru criză? A fost un congres, am fost ales cu 60% dintre voturi, domnul Motreanu nu a candidat. Înţeleg că încă mai există elemente care nu au fost clarificate după acel Congres, ăsta e momentul, dacă doreşte terapie de grup, este totdeauna binevenit.
Criza politică a fost generată de alte partide. Avem un partid care a plecat de la guvenare, care a semnat o moțiune cu AUR. PNL a fost la guvernare și guvernează.
Întrebare: Cu ce mandat merge la negocieri, ce premier susține PNL?
Nu avem o discuție despre premier. Astăzi am flexibilizat două decizii. De a merge la guvernare cu cei de la USR și o altă decizie luată în Consiliul Național de a nu guverna cu PSD. La negocieri vom merge cu premierul să fie al PNL. PNL nu se ferește, mergem la aceste negocieri si vom spune clar că premierul trebuie să fie liberal. (...) Președintele este cel care desemnează premierul. PNL poate să meargă cu o propunere, dar desemnarea vine de la președintele României.
Întrebare: Veți discuta și eventuala formulă de Cabinet?
Acum, mergem la negocieri, nu putem spune înainte strategia noastră. Vom spune ceea ce dorim când vom fi în față cu liderii politici.
Vom merge la aceste negocieri cu o strategie. Un lucru rămâne cert, premierul e al PNL.
Pe mine mă interesează să avem un guvern cât mai repede, să formăm o majoritate cât mai repede.
Întrebare: Cu ce s-a schimbat PSD, ”ciuma roșie”?
Nu vom modifica nimic din ce am susținut tot timpul, o guvernare liberală. M-am asigurat că în PNRR sunt incluse reformele. Cine încearcă să modifice o virgulă în PNRR înseamnă că nu vom lua acești bani. Deci reformele, pensii, salarii, sunt incluse în PNRR. Orice guvernare vom face, nu vom devia de la obiectivele noastre de a avea o Românie modernă, cu partid european.
Legile justiției sunt în Parlament, ele au trecut de Guvern. Poziția PNL rămâne aceeași.
Cum se împart taberele liberale între USR și PSD
Potrivit surselor Observator, liderii filialelor din Alba, Sibiu și Cluj se opun variantei unui guvern cu USR. În cealaltă tabără, care își dorește guvernare alături de USR, se numără filialele din Dâmbovița, Satu Mare, Bihor, Teleorman.
Emil Boc s-a poziționat în favoarea viitoarelor negocieri: ”Lăsați echipa de negociere să meargă, să negocieze și să vedem ce rezultat vor avea. Nu strică această psihoterapie colectivă pe care o facem. Trebue să așteptăm echipa de negociere să vină în față, apoi avem 10, 12 ore, dăm vot în BPJ. Lipsa de fermitate față de cei care ne fac albie de porci de la tribuna Parlamentului. Eu cred că greșim foarte mult. Trebuie înțeleasă democrația de partid”.
Virgil Popescu, atac la Ludovic Orban: ”În momentul în care Orban anunță că face orice pentru suspendarea președintelui e o linie roșie. Suntem la guvernare datorită lui Klaus Iohannis. Trebuie să luam măsuri ferme. Avem o declarație publică a lui deocamdată”.
UPDATE: Florin Cîțu, acuzat de unii colegi că e ”sursa problemelor”
Liberalii s-au luat la ceartă în ședința decisivă pentru guvernare, spun sursele Observator. Dan Motreanu a cerut o altă echipă de negociere, având în vedere că prima a eșuat. Mai mult, el i-ar fi reproșat lui Florin Cîțu că ”este sursa problemelor”.
Potrivit surselor Observator, liberalii au stabilit că echipa de negociere va fi alcătuită din președintele partidului, Florin Cîțu, și prim vicepreședinții PNL Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur și Lucian Bode, alături de secretarul general Dan Vîlceanu. Negocierile ar începe chiar de miercuri, mai întâi cu liderii USR, apoi cu liderii PSD.
În cadrul ședinței, Florin Cîțu le-a propus colegilor de partid să se renunțe la cele două rezoluții PNL care împiedică negocierile cu USR și PSD.
UPDATE: Dan Vîlceanu se opune unei alianțe cu PSD
Ședința decisivă de la PNL vine la o zi după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul. Aşa cum anunţau încă de luni seară, liberalii au în vedere flexibilizarea mandatului de negociere atât cu USR, cât și cu PSD. Florin Cîţu a anunţat, la intrarea în şedinţă, că se are în vedere flexibilizarea mandatului, astfel încât să se poată negocia cu PSD şi USR.
Surse din PNL afirmă că Florin Cîţu şi ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, se opun unei alianţe cu PSD. De altfel, Dan Vîlceanu a și declarat că singura opțiune, în opinia sa, este USR.
„Astăzi noi facem altceva la şedinţa această – stabilim mandatul partidului de negociere cu toate formaţiunile. Am spus deja. Cred că nu e niciun secret. Sunt doar două variante pentru a face majoritate în Parlament – USR şi PSD. Şi astăzi am spus acelaşi lucru, dar este opţiunea mea personală”, a declarat Dan Vîlceanu.
Liberalii au anunțat, luni seară, că au renunțat la varianta de guvern minoritar şi au decis flexibilizarea negocierilor pentru că nu au reuşit să obţină sprijinul parlamentarilor pentru Cabinetul Ciucă.
UPDATE: PSD vrea la guvernare, dar pune condiţii dure
În acest moment, toate discuţiile par să ducă în aceeaşi direcţie, adică să avem un guvern din care să facă parte atât PNL, cât şi PSD. Matematic, este singura variantă din acest moment. Însă este foarte important cine va conduce acest guvern. Ne aşteptăm ca în zilele următoare preşedintele Klaus Iohannis să cheme din nou partidele la consultări şi să desemneze un nou premier. Potrivit surselor Observator, cei din PSD vor să deţină ei majoritatea în guvern şi să aibă inclusiv funcţia de premier.
Însă condiţia liberalilor este să aibă premierul într-un guvern cu PSD.