Update Nicolae Ciucă renunță la mandatul de premier desemnat: ”Urmează negocierile la nivelul președintelui României”
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, la finalul BEx-ul PNL, că își depune mandatul de premier în condițiile în care Cabinetul său nu a reușit să obțină susținere în Parlament. Sursele Observator susțin că PNL nu intenționează să vină cu o nouă variantă de premier, decizia de depunere a mandatului fiind o modalitate de a câștiga timp pentru negocierile politice. Cu toate acestea, Nicolae Ciucă a spus că decizia unei noi nominalizări este a lui Klaus Iohannis.
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat luni seara că Biroul Executiv al partidului i-a propus lui Nicolae Ciucă, premierul desemnat, să își depună mandatul. Florin Cîțu a anunțat că s-a propus în Biroul Executiv flexibilizarea mandatului, astfel încât liberalii să poată purta negocieri cu ”toate partidele democratice” pentru formarea unui nou Guvern. La rândul său, Nicolae Ciucă a transmis că își depune mandatul de premier desemnat după ce a încercat fără succes să cristalizeze o soluție politică, astfel încât să obțină acordul pentru un guvern minoritar în Parlament.
Declarațiile lui Florin Cîțu
Am avut BEx-ul PNL, au fost luate 2 decizii - premierului desemnat i s-a propus depunerea mandatului. BEx-ul i-a propus premierului să depună mandatul.
A doua decizie este de a propune BPN flexibilizarea mandatului și negocieri cu toate forțele politice. (...) PNL va lua o decizie pentru propunerea de premier. Vom avea o discuție în PNL și vom vedea care este propunerea de premier, asta va fi decizia partidului. Decizia de a depune manatul trebuie adusă la cunoștința președintelui României. Pe noi ne interesează să formăm o majoritate pentru a merge la consultări.
Declarațiile lui Nicolae Ciucă
Așa cum am afirmat încă de săptămâna trecută, am pornit de la realitatea matematică. Am sperat să reușesc să cristalizez o soluție politică astfel încât să obținem acordul pentru un guvern minoritar în Parlament.
Au fost două decizii astăzi ale celor două partide, PSD și USR, care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat asta seară în BEx și acesta a decis depunerea mandatului meu. Motiv pentru care am să depun mandatul.
Eu am convingerea că toate activitățile desfășurate la nivelul partidelor politice trebuie să se bazeze pe dialog si să înțeleagă situația prin care trece țara în acest moment. Fac din nou apel la responsabilitate pentru o formulă de majoritate consolidată.
Urmează negocieri cu președintele și dumnelui va lua decizia unei noi nominalizări de premier.
Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX s-a luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier.
Au fost trei consultări, acesta este momentul în care s-a ajuns la această discuție. Mâine în BPN vom vedea care e decizia BPN. Aceasta a fost decizia CEX. PNL va lua o decizie pentru propunerea de premier. Vom avea o discuție în PNL și vom vedea care este propunerea de premier, asta va fi decizia partidului. A fost propunerea mea, dar a fost votată de BPN. Mâine vom discuta și cazul celor 14 parlamentari care au decis să iasă din grupul parlamentar liberal.
Decizia de a depune manatul trebuie adusă la cunoștința președintelui României. Pe noi ne interesează să formăm o majoritate pentru a merge la consultări.
PNL vrea să-și flexibilizeze negocierile cu PSD
Surse Observator anunțau luni seară că premierul intenționează să renunțe la mandat și să flexibilizeze negocierile cu toate forțele politice, mai puțin cu parlamentarii de la AUR. Conducerea Parlamentului va fi informată marți dimineață despre decizia luată. Conform procedurii, Nicolae Ciucă îi va anunța pe șefii Parlamentului că își retrage mandatul, se convoacă o ședință a Birourilor Permanente Reunite unde de ia act de decizie și se anulează audierile miniștrilor propuși în Executiv.
Ulterior, președintele Klaus Iohannis va trebui să ia act de depunerea mandatului si apoi trebuie să convoace din nou consultari cu partidele parlamentare.
Sursele Observator spun că PNL va rămâne însă cu Nicolae Ciucă varianta de premier, care își depune mandatul acum doar ca să mai aibă timp de negociere.
Tot în BEx-ul PNL s-ar fi propus excluderea lui Ludovic Orban din partid. Propunerea a fost susținută de câțiva liberali, între care Emil Boc și Gheorghe Flutur, însă o decizie în acest va fi luată marți în Biroul Politic Naţional al PNL.
Filiala PNL din Satu Mare susține continuarea negocierilor politice
În cursul zilei de luni, Biroul Permanent Județean al PNL Satu Mare a anunțat că susține continuarea discuțiilor și negocierilor politice pentru realizarea unei majorități în Parlament și formarea unui nou Guvern. Filiala din Satu Mare nu exclude chiar o alianță cu PSD, dacă cea cu parlamentarii USR nu este posibilă.
”PNL are datoria de a iniția noi discuții cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opțiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024. De asemenea o altă opțiune este o guvern împreună cu PSD care deține peste 30% din Parlament și putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin”, se arată în rezoluția semnată de liderii PNL Satu Mare.
”Ținând cont că din deciziile luate oficial de PSD și USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu altul, susținut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiției să fie din partea Partidului Național Liberal”, se mai arată în rezoluția transmisă.
Lista miniștrilor din Guvernului Ciucă
Liberalii reciclează o parte din miniştrii Guvernului Cîţu şi în Executivul condus de Ciucă. În plus, Cătălin Predoiu ar urma să se întoarcă la Palatul Victoriei în funcţia de ministru al Apărării. Ministerul Agriculturii îi va reveni deputatului Mircea Fechet. Transporturile sunt înmânate fostului ministru Marcel Boloş, iar la Sănătate ar urma să revină Nelu Tătaru. Senatorul Alina Gorghiu va fi responsabilă de Justiţie, iar vicepreşedintele PNL Robert Sighiartău va prelua Ministerul Cercetării. Economia îi revine deputatului Florin Roman.
UDMR ar urma să aibă un minister în plus. Consiliera lui Kelemen Hunor, Hegedus Csilla (Hegheduş Cilo) ar urma să conducă Ministerul Investiţiilor. În rest, UDMR îşi păstrează portofoliile anterioare de la Dezvoltare, Mediu şi Sport şi nu îşi schimbă miniştri. Oricum, şi vicepremierul demis Kelemen Hunor nu crede că acest Guvern va trece.
Guvernul Ciucă are nevoie de voturile a 234 de parlamentari pentru a fi învestit. Fără PSD şi USR nu are nicio şansă. Din voturi rupe şi Ludovic Orban. 13 parlamentari în frunte cu el au părăsit grupul parlamentar al PNL în ultimele zile. Aşa se face că lui Nicolae Ciucă îi lipsesc 66 de voturi.
Calculele din Parlament
PSD - 157 senatori şi deputaţi
PNL - 125 senatori şi deputaţi
USR - 80 senatori şi deputaţi
UDMR - 29 senatori şi deputaţi
AUR - 43 senatori şi deputaţi
Minorităţi - 18 deputaţi
Neafiliaţi - 15 senatori şi deputaţi
TOTAL: 466 senatori şi deputaţi
MAJORITATE: 234 voturi
Guvernul minoritar
PNL - 124 senatori şi deputaţi
UDMR - 29 senatori şi deputaţi
Minorităţi - 18 deputaţi
TOTAL: 171
LIPSĂ: 63 de voturi
Criza politică prelungită e speculată de cei de la AUR, care au demarat procedurile pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Ca iniţiativa AUR să ajungă la votul deputaţilor şi senatorilor are nevoie de semnăturile a 156 de aleşi. Apoi, propunerea de suspendare merge la votul plenului şi ca să treacă are nevoie de 234 de voturi. Abia apoi se organizează referendum pentru demitere, unde pragul de prezenţă este de minim 30 la sută.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰