Mai multe tipuri de venituri vor fi îngheţate de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă pregătită pentru vineri - surse
Guvernul a adoptat două Ordonanţe de Urgenţă care implementează mare parte din pachetul social promis în programul de guvernare, printre care majorarea punctului de pensie, a pensiei minime şi a alocaţiilor pentru copii. Însă pentru vineri Executivul pregăteşte o nouă Ordonanţă prin care anumite tipuri de venituri vor fi îngheţate.
De Redactia Observator la 16.12.2021, 17:22- Ce prevede Ordonanţa de Urgenţă pregătită de Guvern
Potrivit surselor Observator, taxele locale şi impozitele nu vor creşte, însă vor fi îngheţate indemnizaţiile demnitarilor şi funcţiile asimilate acestora, precum şi pensiile speciale. De asemenea, pensiile pentru primari se prorogă cu un an.
Guvernul va îngheţa şi toate sporurile din sistemul bugetar, iar orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Nu se vor mai acorda premii, decât pentru sportivi şi elevii şi profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.
În Ordonanţa de Urgenţă pregătită de Guvern, şi care ar putea fi adoptată vineri conform informaţiilor obţinute de reporterul Observator Larisa Bernaschi, mai este prevăzută introducerea voucherelor de vacanţă pentru anul 2022, TVA de 5% pentru locuinţele de până la 120 de mp şi cu valoare sub 140.000 de euro, la prima achiziţie, TVA de 5% pentru energia termică, la populaţie, dar şi la şcoli, spitale şi alte instituţii publice.
Ce salarii pot creşte în 2022
Pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor crește salariile cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021.
Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari.
Vor fi introduse şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică, iar punctul de amendă ar urma să fie îngheţat la 145 de lei.
Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie
Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat, miercuri, măsurile din pachetul social adoptate de Guvern, în şedinţă, referitoare la majorarea punctului de pensie şi a pensiei minime, precum şi a alocaţiilor pentru copii, dar şi introducerea indemnizaţiei pentru persoanele cu dizabilităţi, care se va acorda o singură dată, în luna ianuarie, indiferent de venitul persoanei. Ministrul a precizat că toate aceste măsuri înseamnă 11 miliarde de lei impact suplimentar pentru pensii, 1,9 miliarde de lei pentru alocaţii şi 225 de milioane pentru instituirea indemnizaţiei a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi.
Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat la finalul şedinţei de Guvern că s-au aprobat cele două Ordonanţe care practic implementează mare parte din pachetul social promis în programul de guvernare.
El a arătat că prima prima Ordonanţă se referă la alocaţia de stat pentru copii, şi instituirea celei de-a 13 a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi.
Este o ordonanţă comună a Ministerului Muncii cu Ministerul Familiei, astfel încât, începând cu data de 1 ianuarie 2022, alocaţiile de stat epmntru copii se majorează, pentru cei cu vârste cuprinde între 0 şi 2 ani, alocaţia se majorează la 600 de lei, şi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, alocaţia se majoreazaă la 243 de lei.
Ordonanţa instituie şi cea de-a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi, în luna ianuarie 2022.
Potrivit Ordonanţei, pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:
- a) în valoare de 350 lei pentru persoana cu handicap grav;
- b) în valoare de 265 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
- c) în valoare de 60 lei pentru persoana cu handicap mediu.
Pentru copilul cu handicap indemnizaţia compensatorie se acordă după cum urmează:
- a) în valoare de 300 lei pentru copilul cu handicap grav;
- b) în valoare de 175 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
- c) în valoare de 60 lei pentru copilul cu handicap mediu.
O altă Ordonanţă adoptată miercuri este cea privind sistemul de pensii.
Ministrul Muncii a anunţat că pensia minimă se majorează cu 25%, de la 800 de lei urmând să ajungă la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.442 de lei la 1586 de lei, fiind vorba de acel procent de 10% negociat la formarea noii coaliţii de guvernare.