Antena Meniu Search
x

Amenzi uriaşe pentru cei care intră în România fără formularul de localizare. Unde şi de cine trebuie completat PLF-ul

Formularul digital de intrare în România, cunoscut drept formularul de localizare sau PLF, va deveni obligatoriu şi în ţara noastră, după ce Nicolae Ciucă a anunţat în şedinţa de Guvern că va fi aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea lui. Completarea PLF-ului este obligatorie şi se poate face online. Lipsa documentului aduce amenzi uriaşe pentru cei care intră în ţară.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.12.2021, 13:57

O femeie se uită pe telefon, în aeroport, colaj cu meniul de autentificare în sistemul PLF
Formularul trebuie completat de către toate persoanele care intră în România - Shutterstock

Formularul de localizare care este folosit deja în 18 state din Uniunea Europeană va deveni obligatoriu şi în România de la 20 decembrie. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat aprobarea OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România. Acesta este dezvoltat de STS şi trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere şi navale.

Formularul poate fi completat electronic, pe site-ul PLF.GOV.RO urmând a fi completat şi prezentat la intrarea în ţară, personalului autorizat din punctele de frontieră. În acest moment, persoanele care accesează http://plf.gov.ro/ (site încă nesecurizat) sunt întâmpinate de un mesaj prin care sunt anunţate că portalul va fi disponibil din 20 decembrie 2021. "Portalul pentru completarea formularului digital de intrare în România va fi disponibil începând cu 20 decembrie 2021", se arată pe plf.gov.ro.

"Prin intermediul formularului de localizare, vom eficientiza anchetele epidemiologice şi măsurile de protecţie a populaţiei. Direcţiile de sănătate publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu SARS-COv 2.  Formularul digital de intrare în România este dezvoltat de STS, şi trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere şi navale", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Când şi ce trebuie completat pe formularul de localizare

Pe acelaşi subiect

Formularul de localizare devine obligatoriu din 20 decembrie 2021. El trebuie completat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României. 

Conform proiectului OUG, setul minim de date cu caracter personal şi informaţiile cu privire la călătorie solicitate de fomular sunt următoarele: 

  • numele şi prenumele;
  • data naşterii;
  • CNP / nr document călătorie;
  • număr de telefon;
  • adresă de email;
  • adresele de destinaţie de pe teritoirul României;
  • ţara şi localitatea de plecare;
  • data de plecare spre România;
  • tipul de mijloc de transport;
  • numărul cursei / de înmatriculare al mijocului de transport;
  • numărul locului/cabinei, după caz;
  • dacă persoana este sau nu în tranzit;
  • aceleaşi date menţionate mai sus, pentru membrii familiei, dacă e cazul;

Ce amendă primesc cei care nu completează formularul de localizare

Formularul generat în urma completării datelor trebuie descărcat în format digital şi va fi verificat în punctele de trecere a frontierei.

Formularul se completează individual, în format digital, de către fiecare persoană care intră pe teritoriul României, iar pentru (alin.4) persoanele de cetăţenie română care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să deţină un formular, acestora le revine obligativiaea de a completa formularul în frontieră sau în maxim 24 de ore de la intrarea în ţară.

Nerespectarea obligaţiei de completare a formularului digital în termenul de mai sus reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de între 2.000 şi 3.000 de lei.

Prin excepţie de la prevederile alin.4, în cazul familiilor care călătoresc împreună, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toţi membrii familiei.

Ce este formularul de localizare PLF

Românii care au mers în vacanţă în Grecia sau Italia sunt cei mai obişnuiţi cu denumirea de PLF. Formularul de localizare al pasagerilor sau Passenger Locator Form a fost folosit în aceste ţări de mai multe luni şi era o condiţie obligatorie pentru a intra pe respectivele teritorii.

Informaţiile furnizate de călători sunt folosite de autorităţile şi instituţiile publice de sănătate publică din acele ţări, inclusiv din România începând cu 20 decembrie 2021, pentru a identifica rapid persoanele care au intrat în contract cu o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, cu scopul de a proteja sănătatea acestora, precum şi de a preveni răspândirea ulterioară a Covid-19.

Potrivit lui Raed Arafat, persoanele care intenționează să intre în România vor fi nevoite să completeze formularul pentru localizarea pasagerilor și să îl prezinte la graniță.

"Toţi care vin în ţară trebuie să aibă formularul completat. Formularul, menirea lui este ca să ştim persoana respectivă unde o găsim în momentul în care ştim că este contact, că a fost expusă sau persoana respectivă se îmbolnăveşte atunci putem să aflăm cine a mai fost în jurul ei în zona sau în avionul, autobuzul în care a călătorit, aşa că formularul ajută pentru a face ancheta epidemiologică foarte bine", a detaliat Arafat.

El a precizat că formularul este obligatoriu pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care vin din ţări ale Uniunii Europene.

”Formularul pentru localizarea pasagerilor este funcţional în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană, este un pas de aliniere, poate puţin prea tardiv, dacă vreţi, dar e bine să-l facem", a completat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Test PCR pentru persoanele care vin din afara UE și carantină pentru nevaccinați

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat în urmă cu o săptămână că persoanele care vin din țări din afara UE vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în România. Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină. De asemenea, Raed Arafat a anunţat că România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări.

Alexandru Rafila a spus că măsurile care s-au discutat şi care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii variantei Omicron şi de aceea, românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi, vor intra în carantină timp de 10 zile, a anunţat Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de la Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Amenzi uriaşe pentru cei care intră în România fără formularul de localizare. Unde şi de cine trebuie completat PLF-ul