Ministrul Agriculturii, mesaj pentru românii care au golit magazinele de ulei de floarea soarelui: Mă întreb ce fac cu zece baxuri
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, le-a transmis un mesaj românilor care au cumpărat cantităţi uriaşse de ulei şi atrage atenţia că se poate vorbi clar despre o manipulare speculativă în această aşa-zisă criză.
De Redactia Observator la 14.03.2022, 11:05Deşi Ministrul Agriculturii a dat asigurări că România are stocuri suficiente de produse agroalimentare si nu sunt probleme la raft, românii au golit supermarketurile de ulei. Mulţi au plecat acasă cu zeci de sticle sau chiar baxuri de ulei de floarea soarelui.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, spune că este clar că cineva a manipulat speculativ situaţia, iar cei care au cumpărat cantităţi mari au aruncat nişte bani degeaba.„Îndoiala e un sentiment care te pune la grea încercare, că dacă nu ai informaţii şi nu te informezi din surse autorizate, există riscul să păţeşti cum am păţit noi cu combustibilul sau cum s-a întâmplat… că nu întâmplător s-a întâmplat şi în Bulgaria, şi în România în acelaşi timp situaţia cu uleiul la raft. E clar că cineva a manipulat speculativ această situaţie şi a introdus oarecare temere în rândul populaţiei”, a spus Adrian Chesnoiu la B1 TV.
Potrivit acestuia, românii ar trebui să se informeze doar din surse oficiale, sigure, ca să nu mai ajungă în situaţia de a cumpăra cantităţi uriaşe de ulei, care în curând va expira şi va trebui aruncat. "În perioadă de criză e cel mai important să ne păstrăm calmul, să ne informăm de la autorităţi, din surse sigure şi să ne păsăm cumpătarea, că putem face greşeli. Eu vă spun sincer: din toate analizele pe care le-am făcut, mă întreb oare ce o face o familie care şi-a luat zece baxuri de ulei. Uleiul acela va expira şi a aruncat pur şi simplu nişte bani degeaba. Pe lângă faptul că i-a blocat, a luat şi altuia care poate avea nevoie”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Unii români nu au învățat nimic din lecția pandemiei
- Uleiul se scumpeşte din cauza războiului din Ucraina. România iese în pierdere, deşi putea profita de situaţie
- Cozi de 600 de metri la ulei de floarea soarelui, în Bulgaria. Oamenii s-au călcat în picioare, un bărbat a murit...
- ”Ceea ce ne doream să fie economie va deveni risipă”. Unii români nu au învățat nimic din lecția pandemiei...
Cumpărăm compulsiv alimente de bază: ulei, zahăr sau făină. Asta deşi Ministrul Agriculturii a dat asigurări că România are stocuri suficiente de produse agroalimentare si nu sunt probleme la raft. Specialiştii spun că toate excesele din aceste zile se vor transforma în risipă alimentară: multe dintre produse vor expira sau se vor strica înainte de a fi consumate. Şi nu vom fi făcut nicio economie.
Ministrul Agriculturii a discutat cu marii retaileri şi producătorii de materii prime. Cifrele arată clar: nu există niciun risc pentru apariţia unei crize alimentare.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: ”O mare masă de oameni s-a îngrămadit intr-un magazin, a achizitionat toată cantitatea de ulei de la raft, au apărut pozele în social media și s-a prezentat ca o situație de dezastru ceea ce nu se susține cu date reale”.
Îl susţin şi marii producători de seminţe care spun că există suficiente stocuri de ulei şi seminţe până în luna august. Cel puţin.
Risipă alimentară am mai făcut şi la început de pandemie când am cumpărat panicaţi făină, drojdie şi alte alimente neperisabile. N-am învăţat nimic din lecţia recentă şi multe dintre cumpărăturile făcute de teama scumpirilor sau a lipsei vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, la gunoi.
Uleiul și făina au termen de valabilitate câteva luni, dacă sunt depozitate corect
De exemplu, uleiul, cel mai cumpărat produs zilele acestea, poate fi consumat câteva luni, dacă este depozitat în condiţii corecte, în recipiente de sticlă, închise ermetic. Uleiul ţinut în plastic, în sticle fără închidere etanşă, poate râncezi în câteva săptămâni.
Pâinea rezistă în mod normal doar 2 sau 3 zile. Poate fi consumată timp de până la 6 luni doar dacă se congelează. Iar specialiştii recomandă ca făina să nu fie păstrată mai mult de 8 luni, chiar dacă este depozitată în locuri răcoroase.
Andreea Milea, reporter Observator: ”De exemplu, pentru o familie, 10 litri de ulei pot ajunge pentru consum timp de 2 luni şi jumătate. Presupunem ca un litru a fost cumpărat cu 8 lei. La o posibilă scumpire de 2 lei pe litru, economia este de doar 20 de lei. O sumă nu foarte mare pentru bugetul unei familii”.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: ”Este de neimaginat că exista cetateni care cumpara 250 litri de ulei în condițiile în care o familie consumă o medie de 50 de litri de ulei pe an. Cu siguranţă, ceea ce ne doream să fie economie va deveni risipă”.