Moştenirea lui Iohannis, după 10 ani la Cotroceni. Cuvintele rostite în faţa presei: "Dumnezeu să binecuvânteze România"
Este oficial: avem un nou şef de stat. Ilie Bolojan a fost instalat în funcţia de preşedinte interimar în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni. Bolojan va rămâne în funcţie până îi va lua locul şeful statului pe care românii îl vor alege la prezidenţialele din mai. Fostul președinte Klaus Iohannis a părăsit Palatul Cotroceni după ce a trecut în revistă, pentru ultima dată, Garda de Onoare.
De Marius Gîrlaşiu la 12.02.2025, 14:31- Moştenirea lui Iohannis, după 10 ani la Cotroceni: "Dumnezeu să binecuvânteze România". DETALII la Observator 19:00
- Noile atribuţii ale preşedintelui interimar Ilie Bolojan. Opoziţia îi cere să dezvăluie cheltuielile lui Iohannis şi să lămurească anularea alegerilor
Primul preşedinte din istoria României care şi-a dat demisia a părăsit astăzi Palatul Cotroceni după ce a stat în funcţia supremă timp de 10 ani şi aproape opt săptămâni. Deşi a primit de două ori votul românilor, preşedintele Klaus Iohannis a stârnit şi multe controverse.
"Dumnezeu să binecuvânteze România", au fost ultimele cuvinte ale lui Klaus Iohannis pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni, înainte să iasă pentru ultima oară pe porţile Palatului, unde a stat mai bine de 10 ani, după ce CCR i-a prelungit mandatul prin decizia din luna decembrie, atunci când s-au anulat alegerile prezidenţiale.
A fost o ceremonie scurtă, a durat o jumătate de oră. Preţ de 15 minute, poate, preşedintele demisionar Klaus Iohannis a discutat cu Ilie Bolojan, noul preşedinte interimar al României. Apoi, Iohannis a ajuns pe Platoul Marinescu, unde a fost aşteptat de aproape 100 de angajaţi ai Administraţiei Prezidenţiale, care au ţinut neapărat să fie prezenţi la acest moment şi să-şi ia rămas-bun de la şeful de stat, care a salutat pentru ultima oară Garda de Onoare, a ascultat pentru ultima oară Imnul de Stat, în calitate de preşedinte, şi ulterior a venit în faţa jurnaliştilor şi a rostit aceste cuvinte: "Dumnezeu să binecuvânteze România".
Moştenirea lui Iohannis, după 10 ani la Cotroceni
La Palatul Cotroceni rămâne ca interimar până la alegerile din luna mai, Ilie Bolojan, cel care va avea atribuţii limitate în această perioadă de trei luni. Potrivit Constituţiei nu poate dizolva Parlamentul, nu poate convoca un referendum şi nu poate adresa mesaje politice în Parlament. Va avea, în rest, toate prerogativele şi toată puterea funcţiei prezidenţiale. Începând de astăzi, Bolojan este şeful CSAT şi, dincolo de asta, este şi comandantul suprem al forţelor armate. Poate numi şi poate revoca miniştri, la propunerea premierului, poate numi un judecător la CCR şi poate să propună Parlamentului un nou şef al SRI.
În 10 ani de mandat, Klaus Iohannis a numit patru premieri din PSD, trei premieri din partea liberalilor şi primul premier desemnat în 2015, un premier tehnocrat, Dacian Cioloş. În luna decembrie, Iohannis şi-a cerut iertare în faţa românilor, spunea că are greşeli pe care cetăţenii ar trebui să le ierte. A fost şi atunci un moment istoric, primul preşedinte care îşi cere iertare la final de mandat în faţa poporului român.
Un preşedinte care, pe final de mandat, a candidat fără succes pentru şefia NATO, s-a retras în ultima clipă pentru a deschide calea lui Mark Rutte, şi, de asemenea, pe surse politice se vorbea la acel moment de o funcţie de comisar european sau o funcţie de şef al Consiliului European. Nu a fost să fie, iar la finalul anului trecut, Iohannis a încercat să obţină un mandat de senator. Se vorbea atunci de o lege specială prin care preşedintele în funcţie să poată candida pe listele unui partid pentru un loc în Senat. Nu a existat o înţelegere politică între PSD şi PNL, la acea vreme pentru ca Iohannis să poată candida pentru un astfel de loc.
Klaus Iohannis a plecat astăzi pentru ultima oară de la Palatul Cotroceni, după ce iniţial a spus de două ori că nu va demisiona din funcţie. Ultima oară, săptămâna trecută la Bruxelles, atunci când a participat pentru ultima oară în calitate de şef de stat la o reuniune a liderilor europeni. Între timp, lucrurile s-au complicat pe scena politică, în special în Parlament, după ce partidele din Opoziţie au reuşit să demareze procedura de suspendare din funcţie.
A fost momentul în care Klaus Iohannis, potrivit surselor Observator, a cerut garanţii din partea liderilor Coaliţiei că această procedură nu va trece, însă Ciolacu, Bolojan şi Hunor nu i-au putut oferi aceste garanţii atâta timp cât existau parlamentari care erau dispuşi să voteze alături de partidele din Opoziţie suspendarea lui Iohannis.