Ce jocuri politice urmează după plecarea lui Iohannis: "Depinde de câtă influență are Bolojan în PNL și cât de puternic rămâne Ciolacu"
Klaus Iohannis s-a retras după 10 ani de mandat. O demisie istorică pentru a evita o procedură de suspendare care ar duce România în criză. Aşa şi-a explicat gestul surpriză în ultimul său discurs.
- Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: Ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte. DETALII la Observator 17:00
- Klaus Iohannis îşi încheie astăzi mandatul de preşedinte, printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni
Fondatorii platformei "Politica la Minut" Răzvan Petri şi Vlad Adamescu au comentat la Observator ceremonia plecării lui Klaus Iohannis şi transferul de putere de la Cotroceni. Vlad Adamescu a explicat că Iohannis era conștient de rezultatul votului din Parlament și că demisia a fost singura opțiune rezonabilă, având în vedere că organizarea unui referendum de suspendare aproape simultan cu alegerile prezidențiale nu avea sens din punct de vedere politic.
Potrivit lui Răzvan Petri, scopul principal al demersului opoziției nu era neapărat înlăturarea lui Iohannis, ci mai degrabă obținerea unei victorii simbolice. Opoziția dorea să arate că luptă împotriva sistemului și că încearcă să îl îndepărteze pe un președinte pe care l-au portretizat ca fiind parte a acestuia.
Cum aţi văzut anunţul demisiei lui Iohannis?
Vlad Adamescu: Părea că preşedintele ştia deja cum o să se voteze în Parlament şi a ajuns la această soluţie, singura soluţie având în vedere alternativele. Era un nonsens politic să organizeze referendumul de suspendare aproape concomitent cu alegerile prezidenţiale.
- Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: Ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte
- VIDEO. Iohannis a părăsit Palatul Cotroceni. Ultimul mesaj transmis lui Bolojan: "Mult succes, aveţi grijă de...
- Ilie Bolojan preia ştafeta prezidenţială de la Iohannis. Drumul de la Oradea la Cotroceni: Cum a făcut pasul spre...
- Bolojan ar putea desecretiza cheltuielile Administrației Prezidențiale din mandatul lui Iohannis: "Va analiza ce e...
- Iohannis rămâne cu indemnizaţie, casă de protocol şi protecţia SPP, după demisie. Dacă era suspendat, pierdea...
Cum a început suspendarea?
Răzvan Petri: A început de la partidele de opoziţie, de la POT, chiar. S-au alăturat pe parcurs cei de la SOS şi AUR, care au încercat să strângă numărul de semnături împreună, dar totuşi nu aveau necesarul de semnături.
Ce avantaje ar fi obţinut?
Răzvan Petri: Pe scurt, o victorie simbolică, să arate că fac opoziţie, să arate că încearcă să-l dea jos pe cel pe care l-au portretizat ca fiind la vârful sistemului pe care ei vor să-l schimbe. Pentru ei, aceasta este o reuşită, cel puţin ei spun că este o reuşită. Au pus în mişcare aceste lucruri.
Cum l-aţi văzut voi pe Klaus Iohannis la ceremonie?
Vlad Adamescu: Vizibil emoţionat. Am văzut că a salutat presa. Spre deosebire de Traian Băsescu nu a mai sărutat drapelul naţional la plecare. A fost o ceremonie scurtă şi la obiect.
În ce stadiu preia Ilie Bolojan statul român?
Răzvan Petri: E un moment greu atât intern cât şi extern. În primul rând trebuie clarificat ce s-a întâmplat la alegeri, care este ingerinţa străină, în ce măsură a fost ingerinţă străină sau pur şi simplu au fost jocuri interne. În al doilea rând, un deficit bugetar extrem de mare. În aceste zile avem delegaţia Comisiei Europene în România, care discută cu oficiali din Guvern. Deficitul proiectat de Guvern este nerealist, este unul foarte optimist. Iar extern avem războiul de la graniţă. Pe lângă asta avem şi o situaţie foarte tensionată, vedem că SUA se concentrează foarte mult pe reforme interne, vedem că UE se gândeşte ce să facă mai departe în acest context, se simte oarecum abandonată de către Statele Unite, astfel că Ilie Bolojan va avea un rol important. La Bruxelles va trebui să negocieze pentru mai multă securitate, pentru România şi estul Europei şi sperăm că va fi în poziţia în care să negocieze garanţii mult mai puternice de securitate pentru România.
Cum ar putea influenţa evenimentul de astăzi alegerile din mai?
Vlad Adamescu: În spaţiul public am văzut multe laude la adresa lui Ilie Bolojan care, să ne aducem aminte, nu are foarte multă experienţă la nivel naţional. Românilor pare că le plac primarii. Ultimii doi preşedinţi au fost primari înainte să devină preşedinţi. Va exista această tentaţie probabil din partea unei părţi a PNL să meargă cu Ilie Bolojan la prezidenţiale, în calitate de candidat. Probabil vor exista presiuni, vor exista oameni care vor încerca să facă acest lucru pentru că, văzându-l pe Ilie Bolojan, va avea trei luni la dispoziţie să-şi crească notorietatea, să devină cunoscut, şi va avea şi nişte momente externe de punctat. În martie o să avem Consiliul European, în mai o să avem întâlnirea comunităţii politice europene şi un summit în Regatul Unit.
Ce fel de permutări ar putea face Ilie Bolojan dacă ar fi să urmărească interesele partidelor pentru a creşte şansele de câştig la alegeri, ce va face Opoziţia? Cam cum vor juca aceste tabere până la alegeri?
Răzvan Petri: Dacă ne uităm către Parlament vedem că partidele de Opoziţie susţin că vor depune săptămâna viitoare o moţiune de cenzură, vor să dărâme şi Guvernul actual. În caz că se va întâmpla acest lucru, în caz că Marcel Ciolacu nu este destul de puternic, în caz că PNL vede o oportunitate să pună un premier liberal acum că îl au la Cotroceni pe Bolojan, s-ar putea ca acest Guvern să cadă şi ca Bolojan să se afle în poziţia în care să numească un premier. Ar fi mai bine pentru România să aibă stabilitate guvernamentală pentru că ne aflăm într-un punct foarte sensibil economic, internaţional. Să avem şi guvern minoritar şi preşedinte interimar ar fi destul de periculos până la alegeri. Aşteptarea este ca următorul preşedinte să vrea să numească un premier favorabil pentru că oricine va veni la Cotroceni îşi va dori să reorganizeze tabla de şah. Depinde câtă putere are Ilie Bolojan în PNL, ce relaţie are cu ceilalţi lideri şi cât de puternic rămâne Marcel Ciolacu în PSD şi în Parlament.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰