PNL și PSD negociază funcțiile la sânge, UDMR are de pierdut: maghiarii ar părăsi Coaliţia, nemulțumiți că rămân fără Ministerul Dezvoltării
Fără UDMR la guvernare. Potrivit surselor Observator, maghiarii ar părăsi Coaliţia, nemulţumiţi că pierd portofoliile deţinute acum, mai ales ministerul Dezvoltării. PNL şi PSD duc negocieri la sânge legate de numele care vor face parte din executivul care va fi condus de luna următoare de liderul PSD Marcel Ciolacu.
De Bianca Iacob la 18.05.2023, 19:53Ca să lase ministerul condus de Grindeanu la PSD, PNL a cerut Ministerul Dezvoltării, condus Cseke Atilla de la UDMR. Atunci UDMR-ului i-ar fi revenit fie Digitalizarea, fie MIPE, potrivit surselor politice Observator - lucru cu care Kelemen Hunor nu ar fi fost de acord, pentru că UDMR rămânea fără un minister important, doar cu o funcţie de vicepremier, şi pierdea si Mediul, dorit de PNL.
Discutiile de astăzi au schimbat aşadar traiectoria. Ministerul Dezvoltării rămâne la PNL, cu propunerea ca actualul premier să preia conducerea, iar Mediul la PSD.
Discuţiile au început astăzi la Guvern, la ora 13, în format restrâns, doar PSD şi PNL. Două ore mai târziu s-a alăturat şi UDMR. După alte două ore, s-au ridicat de la masa discuţiilor. Doar că e posibil ca UDMR să rămână în eşalonul doi cu secretari de stat.
Ponderea UDMR în Parlament este de 5%. Calculele matematice nu pun investirea noului Guvern în pericol, dacă minorităţile vor vota cu Guvernul care urmează să fie condus de Ciolacu.
UDMR nu înțelege de ce nu poate păstra Ministerul Dezvoltării
UDMR nu vrea să părăsească coaliţia de guvernare, fiind chiar de acord cu comasarea Ministerului Sportului cu un alt minister, dar nu înţelege de ce nu poate continua să deţină Ministerul Dezvoltării, mai ales că nu este parte a acordului politic privind rotativa, semnat de PSD şi PNL, a declarat pentru Agerpres primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad András.
"UDMR nu doreşte să părăsească coaliţia. Noi considerăm că miniştrii noştri sunt eficienţi. Nimeni nu le reproşează absolut nimic. Noi am solicitat respectarea acordului politic privind rotativa, acord politic din care noi nu facem parte, nu am fost parte la semnarea acestui acord politic privind rotativa. Am înţeles şi am şi susţinut reducerea numărului de ministere şi am fost de acord cu integrarea Ministerului Sportului într-un alt minister şi tocmai de aceea am fost foarte surprinşi de solicitarea PNL privind cedarea Ministerului Dezvoltării către PNL. În mandatul nostru MDLPA a devenit un minister funcţional, cu multiple programe de investiţii din fonduri naţionale şi europene şi la întrebarea de ce nu putem continua la acest minister, nu am primit niciun răspuns", a explicat reprezentantul UDMR.
Antal Arpad a precizat că UDMR a solicitat, în cadrul negocierilor din coaliţie, respectarea acordului politic privind rotativa.
"Noi nu suntem parte a acelui acord şi ni s-a spus 'trebuie reduse ministerele'. Am spus: 'Am înţeles, susţinem şi acest lucru, să se reducă numărul de ministere, inclusiv un minister de la UDMR, Ministerul Sportului, să fie integrat într-un alt minister'. Şi această solicitare a venit în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL declara că PNL nu doreşte să ia de la UDMR Ministerul Dezvoltării, ceea ce este cu atât mai ciudat. Nu ştiu ce se va întâmpla, vom vedea", a adăugat Antal Arpad.
Liderii coaliţiei discută structura Guvernului, care ar urma să aibă mai puţine portofolii
Liderii coaliţiei discută atât structura Guvernului, care ar urma să aibă mai puţine portofolii, precum şi miniştrii care vor face parte din noul Guvern. PNL afirma că doreşte păstrarea protocolului, ceea ce înseamnă că liberalii ar urma să preia Transporturile, Finanţele şi SGG, şi să cedeze Justiţia şi Fondurile Europene. Pe de altă parte, PSD vrea păstrarea Ministerului Transporturilor pentru Sorin Grindeanu. Liberalii afirmă că, pentru acest lucru, trebuie să primească două ministere la schimb.
Se discută şi despre o comasare de ministere, respectiv Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului care să meargă în Ministerul Economiei, iar Ministerul Sportului să intre la Ministerul Familiei şi Tineretului, condus de Gabriela Firea.
Depunerea mandatului de către premierul Nicolae Ciucă ar urma să aibă loc pe 26 mai, iar până la finalul lunii să se instaleze la Palatul Victoria noul Executiv condus de premierul PSD. După depunerea mandatului premierului Nicolae Ciucă, care înseamnă demisia întregului Guvern, se declanşează procedura pentru învestirea unui nou Executiv, care presupune negocieri la Palatul Cotroceni, desemnarea noului premier de către preşedintele Klaus Iohannis, depunerea structurii noului Executiv în Parlament, împreună cu programul de guvernare şi votul pentru învestire, în plenul reunit.